wiercenie ie tolerancja
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
wiercenie ie tolerancja
Witam,
spotkałem się dziwną sytuacją...
Artcam -> wiercenie->Zaznaczone wektory kołowe mam 0,05mm wartość wpisaną od zakupu frezarki, mam problem z precyzją dziurek więc, chciałem tu zmienić na 0,0mm i wtedy wyskakuje mi komunikat
NIe można obliczyć, nie zaznaczono wektorów obróbki.
Ktoś wie dlaczego tak jest ?
spotkałem się dziwną sytuacją...
Artcam -> wiercenie->Zaznaczone wektory kołowe mam 0,05mm wartość wpisaną od zakupu frezarki, mam problem z precyzją dziurek więc, chciałem tu zmienić na 0,0mm i wtedy wyskakuje mi komunikat
NIe można obliczyć, nie zaznaczono wektorów obróbki.
Ktoś wie dlaczego tak jest ?
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
Kolego loook.loook pisze:To ze maszyna robię je trochę nierówno, stad pytanie, maszyna jest zepsuta czy może za duża jest owa tolerancja ?
Generalnie wiercenie nie jest obróbką od której można oczekiwać dokładności i nie chodzi tu o program który takie obróbki generuje, a o specyfikę samego wiercenia.
Jednak jak już piszesz, że cyt: "maszyna robię je trochę nierówno", to warto napisać:
-- jakim wiertłem obrabiasz (średnica i długość)
-- jak głęboki jest otwór
-- w jakim materiale
-- na jakim posuwie
To wszystko ma znaczenie.
Dodatkowo (jak pisał kolega adam Fx) nie wiadomo jak "luźna" jest maszyna.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Witam,
Ostatnio dzięki koledze lajosz'owi wierciłem płytę sklejkową na mały stół montażowy (100cm x 130cm, grubość 20mm, 690 otworów, czas: 43min, wiertłem akurat jakie miałem pod ręką - do metalu :] ) i przy ustawieniu właśnie takiej tolerancji wszystko wyszło bardzo równo (obroty 12tyś/min, posuw 800mm/min).
Stawiam na winę maszyny: krzywe/źle zamocowane wiertło (ma np. "bicie"), albo luzy na wrzecionie.
Ostatnio dzięki koledze lajosz'owi wierciłem płytę sklejkową na mały stół montażowy (100cm x 130cm, grubość 20mm, 690 otworów, czas: 43min, wiertłem akurat jakie miałem pod ręką - do metalu :] ) i przy ustawieniu właśnie takiej tolerancji wszystko wyszło bardzo równo (obroty 12tyś/min, posuw 800mm/min).
Stawiam na winę maszyny: krzywe/źle zamocowane wiertło (ma np. "bicie"), albo luzy na wrzecionie.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 4
Drodzy !
nie mam luzów na maszynie, maszyna jest ok. Wrzuciłem tu jeden plik i otrzymałem pomoc.
Mam plik, okulary z dziurkami, 4 dziurki 2 wewnętrzne wyżej, 2 zewnętrzne niżej i tak ma być... po wskazówce zobaczyłem, że podaczas tworzenie G code,coś się rozjeżdża, znów dzięki wskazówce nauczyłem się i sobie to poprawiłęm w pliku, było to łatwe
dziurka zewnętrzna ma koordynaty dla Xi Y takie same jak dziurka zewnętrzna z drugiej strony okularów, podobnie z dziurkami wewnętrznymi, poprawiłem sobie to z łapy i jest ok
Ale dlaczego podaczas tworzenia Gcode w Machu to się rozjeżdża ?
a teraz trudniejsze ( mam na dzieję, żę nie dla Was
mam plik, okulary....dziurki wychodzą nierówno...patrzę na Gcode a tam jakaś masakra
dlaczego zamiast namiarów na 3 dziurkę wg Xi Y mam tam samo przejście ? X ? czy tak powinno być ? w poprzednim pliku nie miałem tego przejścia tylko od razu namiar na dziurkę wg Xi Y....dlaczego to jest takie trudne
i gdzie leży problem ? plik mam tworzony a AutoCad, zapisywany w DXF, otwieram w ARTCAMIE i zapisuję, otwieram w Machu jako GCOde.
pomocy pls........ !
P.S nie mogę tu wrzucić pliku w TAP...
nie mam luzów na maszynie, maszyna jest ok. Wrzuciłem tu jeden plik i otrzymałem pomoc.
Mam plik, okulary z dziurkami, 4 dziurki 2 wewnętrzne wyżej, 2 zewnętrzne niżej i tak ma być... po wskazówce zobaczyłem, że podaczas tworzenie G code,coś się rozjeżdża, znów dzięki wskazówce nauczyłem się i sobie to poprawiłęm w pliku, było to łatwe
dziurka zewnętrzna ma koordynaty dla Xi Y takie same jak dziurka zewnętrzna z drugiej strony okularów, podobnie z dziurkami wewnętrznymi, poprawiłem sobie to z łapy i jest ok
Ale dlaczego podaczas tworzenia Gcode w Machu to się rozjeżdża ?
a teraz trudniejsze ( mam na dzieję, żę nie dla Was

mam plik, okulary....dziurki wychodzą nierówno...patrzę na Gcode a tam jakaś masakra
dlaczego zamiast namiarów na 3 dziurkę wg Xi Y mam tam samo przejście ? X ? czy tak powinno być ? w poprzednim pliku nie miałem tego przejścia tylko od razu namiar na dziurkę wg Xi Y....dlaczego to jest takie trudne

i gdzie leży problem ? plik mam tworzony a AutoCad, zapisywany w DXF, otwieram w ARTCAMIE i zapisuję, otwieram w Machu jako GCOde.
pomocy pls........ !

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
loook pisze:dlaczego zamiast namiarów na 3 dziurkę wg Xi Y mam tam samo przejście ? X ? czy tak powinno być ? w poprzednim pliku nie miałem tego przejścia tylko od razu namiar na dziurkę wg Xi Y....dlaczego to jest takie trudne
pomocy pls........ !
Kolego loook, napisałeś dużo, a i tak nie wiem o co chodzi

Czy nie lepiej skorzystać z zasady "jeden obraz, tysiąc słów" ?
Po prostu wrzuć tu screeny z opisem.
Do tego załącznik z wszystkimi plikami jakie "brały udział" w tym projekcie.
Piszesz, że nie możesz wrzucić pliku. TAP.
>> KLIK <<
Czyli można wrzucić każdy plik, wystarczy go tylko spakować, do jakiegoś RAR-a czy ZIP-a.