Witam,
Jestem szczęśliwym posiadaczem frezarki z programem ArtCam2010 do tworzenia oraz Mach3 do realizacji rysunków. Stworzyłem prosty rysunek, kwadrat z dwóch wektorów i wyciągnąłem go na 2 mm. Wybrałem tworzenie reliefu, wybrałem narzędzie do drewna ball nose 3 mm i ustawiłem głębokość skrawania na 0.5 mm. Gdy sprawdzam G-code, jaki otrzymałem z programu to widzę, że narzędzie schodzi na pełną głębokość, czyli 2 mm. Próbowałem zmieniać wszystkie możliwe ustawienia narzędzia i jest za każdym razem tak samo.. Czy program nie powinien podzielić dany element na warstwy o wartości 0.5 mm i frezować element w 4 warstwach? Czy może ustawia się to ręcznie?
Problem ze zmianą głębokości skrawania reliefu
Problem z głębokością frezowania po utworzeniu reliefu w ArtCam 2010
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Problem ze zmianą głębokości skrawania reliefu
Witamy nowego kolegę na forum.
Teraz do rzeczy.
Jeśli zrobiłeś to co zrobiłeś w ramach ćwiczeń, to OK, ale jeśli miałeś zamiar wyfrezować prosty kwadrat poprzez tworzenie reliefu (wyciągnięcia) , to ...... zaprawdę powiadam Ci, nie był to najlepszy pomysł
Załóżmy jednak, że z jakiegoś powodu zależało Ci na frezowaniu tego reliefu/wyciągnięcia właśnie jako frezowanie reliefu, to :
-- narzędzie (czyli frez) musisz ustawić warstwę skrawania na 0.5
-- trzeba odznaczyć frezowanie wykańczające i wybrać zgrubne .... wtedy masz możliwość sterowania ilością frezowanych warstw.
-- ... albo ... wybrać obróbkę o nazwie Obróbka Wratsw Z i tam masz większą kontrolę nad obróbką.
Natomiast jeśli chcesz po prostu wyfrezować obszar pomiędzy dwoma kwadratami, to zabawa w relief jest zwyczajnie niepotrzebna, bo można to (i moim zdaniem należy) załatwić poprzez zwykłą obróbkę 2D (np. wybieranie kieszeni)
Teraz do rzeczy.
Jeśli zrobiłeś to co zrobiłeś w ramach ćwiczeń, to OK, ale jeśli miałeś zamiar wyfrezować prosty kwadrat poprzez tworzenie reliefu (wyciągnięcia) , to ...... zaprawdę powiadam Ci, nie był to najlepszy pomysł

Załóżmy jednak, że z jakiegoś powodu zależało Ci na frezowaniu tego reliefu/wyciągnięcia właśnie jako frezowanie reliefu, to :
-- narzędzie (czyli frez) musisz ustawić warstwę skrawania na 0.5
-- trzeba odznaczyć frezowanie wykańczające i wybrać zgrubne .... wtedy masz możliwość sterowania ilością frezowanych warstw.
-- ... albo ... wybrać obróbkę o nazwie Obróbka Wratsw Z i tam masz większą kontrolę nad obróbką.
Natomiast jeśli chcesz po prostu wyfrezować obszar pomiędzy dwoma kwadratami, to zabawa w relief jest zwyczajnie niepotrzebna, bo można to (i moim zdaniem należy) załatwić poprzez zwykłą obróbkę 2D (np. wybieranie kieszeni)
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Re: Problem ze zmianą głębokości skrawania reliefu
Dziękuję kolego! Od razu wieczór stał się przyjemniejszy jak maszyna chodzi