Wszystko jest OK, ale:
Na screenie z ustawieniami trajektorii (notabene znowu w bardzo złej jakości) widzę, że "bezpieczne Z obróbki" masz ustawione na 30mm, a "pozycję domową" w osi Z na 10mm, czyli dokładnie tyle ile grubość materiału.
Oczywiście nie jest to całkiem złe ustawiania, ale według tego ustawienia, frez zanim zacznie frezować, ustawi się w pozycji x=0, y=0 i z=10, czyli na początku dotknie materiału, a gdy zacznie przechodzić nad obszar obróbki, to pójdzie do góry o 30mm nad materiałem tylko po to, żeby za chwilę zejść do frezowania.
Niby nic w tym złego, ale wygląda dziwnie i moim zdaniem powinno być:
"pozycja domowa" --> Z równe lub większe od "bezpiecznego Z obróbki", przy czym przy materiale o grubości 10mm, nie ma potrzeby żeby bezpieczne Z było aż 30 mm nad materiałem, no chyba, że mocowanie materiału tego wymaga.
Jednak ważniejsza kwestia, to moim zdaniem wybór postprocesora.
Nie wiem dlaczego wybierasz HPGL ?
Jeśli Twoja maszyna przyjmuje tylko ten typ pliku, to OK, ale jeśli przyjmuje również G-Cody, to o wiele lepszym wyborem będzie postprocesor AXYZ(*.nc)
Mimo to, wygenerowałem obróbkę według tego co na screenach i .... wszystko OK, czyli na symulacji wszystko jak trzeba, a dodatkowo zapisałem obróbkę jako HPGL i wrzuciłem tego HPGL-a do Piko CNC i tam również bez zastrzeżeń, czyli symulacja przebiega prawidłowo.
To samo dla G-codów pod postprocesorem AXYZ.
Wynika z tego, że albo Twoja maszyna niezbyt lubi HPGL-e, albo w ogóle jest niewłaściwie skonfigurowany sterownik i/lub oprogramowanie sterujące maszyną.
artcam pierwsza próba grawerowania - nieudana
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 7
Tak, złej jakości ten screen dodałem a rzeczywiście "bezpieczne Z obróbki" mam ustawione na 10mm nie 30mm, ale mniejsza o to- moja wina że takie słabe screeny dodałem.
Fakt faktem że udało mi się rozwiązać problem. Otóż warstwę skrawania ustawiam u siebie w programie sterującym w ustawieniach. Dlaczego mi frezowało powietrze i skakała głowica o 2 mm do góry jak na tamtym screenach co zamieściłem? - ponieważ warstwę skrawania w programie sterującym miałem ustawioną na 2mm, wystarczyło tylko ją zmienić na wartość ujemną.
Dzięki Wielkie lajosz że mi pomogłeś
))
Fakt faktem że udało mi się rozwiązać problem. Otóż warstwę skrawania ustawiam u siebie w programie sterującym w ustawieniach. Dlaczego mi frezowało powietrze i skakała głowica o 2 mm do góry jak na tamtym screenach co zamieściłem? - ponieważ warstwę skrawania w programie sterującym miałem ustawioną na 2mm, wystarczyło tylko ją zmienić na wartość ujemną.
Dzięki Wielkie lajosz że mi pomogłeś