Mam taki problem do rozwiązania.
Chciałbym skorzystać z nestingu w artcamie w może dziwny sposób rysuje powiedzmy 10szt elementów o nieregularnym kształcie powiedzmy literek T następnie chciałbym aby program poustawiał je tak aby zajęły jak najmniej miejsca na arkuszu (do tego właśnie służy nesting) ale problem w tym że zanim zacznę rysować nie wiem jaki mam zdefiniować projekt (ile zajmie np te 10 literek) myślę że z automatu artcam nie dopasuje projektu do wielkości zajmowanej przez elementy. Można by było zdefiniować projekt mniejszy lub większy a następnie dopasować go do tego co wyszło z nestingu ale nie bardzo wiem jak edytować wielkość materiału (projektu)
Nesting i rozmiar projektu
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Zdefiniuj sobie większy (nawet większy niż pole maszyny), jak juz narysujesz i znestujesz to zobaczysz ile Ci to zajmnie i wyeksportuj sobie wektory, potem nowy projekt własciwych rozmiarów i import wektorów.
Ja generalnie definiuję taki jak mam materiał:) wektory i tak będą blisko siebie to mi najwyżej zostanie materiału, albo dołożę kilka kształtów by cały wykorzystać.
Ja generalnie definiuję taki jak mam materiał:) wektory i tak będą blisko siebie to mi najwyżej zostanie materiału, albo dołożę kilka kształtów by cały wykorzystać.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Dzięki pomogło.
adico79 - chodzi o to że mam materiał w postaci płyty 1mx1m i jak mam wyciąć kilka elementów to chciałbym odciąć z dużej płyty tylko tyle ile faktycznie będzie mi potrzebne ,maszynkę mam o polu pracy 30x40cm więc cała się nie zmieści
Można edytować gdzieś rozmiar projektu (modelu) czasem przydało by się zwiększyć pole np o 0,5cm ?
adico79 - chodzi o to że mam materiał w postaci płyty 1mx1m i jak mam wyciąć kilka elementów to chciałbym odciąć z dużej płyty tylko tyle ile faktycznie będzie mi potrzebne ,maszynkę mam o polu pracy 30x40cm więc cała się nie zmieści

Można edytować gdzieś rozmiar projektu (modelu) czasem przydało by się zwiększyć pole np o 0,5cm ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Kontakt: