Uziemienie falownika gniazdka w garażu?
Jak to prosto zrobić?
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 5
Uziemienie falownika gniazdka w garażu?
Witam posiadam falownik i elektrowrzeciono 0, 8kw (mokry chińczyk).
Sprawa jest tego typu że mam starą instalację w garażu i nie posiadam uziemienia w gniazdkach.
Z racji że to mokry Chińczyk chciałbym się trochę zabezpieczyć.
Czy mogę do jednego z gniazdek do którego będzie podpięty falownik oczywiście podłączony według schematu podłączyć do bolca uziemienia gniazdka zwykłą linkę/przewód i wypuścić przez ścianę za którą mam dosyć wilgotną glebę obok płynie strumyk wbić do ziemi jakiś trzymetrowy pręt lub rurę miedzianą i podłączyć się do niego czy zda to egzamin?
Sprawa jest tego typu że mam starą instalację w garażu i nie posiadam uziemienia w gniazdkach.
Z racji że to mokry Chińczyk chciałbym się trochę zabezpieczyć.
Czy mogę do jednego z gniazdek do którego będzie podpięty falownik oczywiście podłączony według schematu podłączyć do bolca uziemienia gniazdka zwykłą linkę/przewód i wypuścić przez ścianę za którą mam dosyć wilgotną glebę obok płynie strumyk wbić do ziemi jakiś trzymetrowy pręt lub rurę miedzianą i podłączyć się do niego czy zda to egzamin?
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Re: Uziemienie falownika gniazdka w garażu?
Cóż, sporo ludzi wciąż błędnie uważa, że aby uziemienie dawało ochronę , konieczna jest różnicówka. Gorzej, że szerzą te poglądy.
Dodane 1 minuta 19 sekundy:
A potem przyjdzie debil i zwyzywał innych od debili
Dodane 1 minuta 19 sekundy:
A potem przyjdzie debil i zwyzywał innych od debili

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Rżniesz guru, a prezentujesz skrajny debilizm.
Kiedyś o mało mnie nie zabiło kiedy wpiąłem się pomiędzy fazę i uziemienie.
Wytłumaczenie tego fenomenu jest wyjątkowo proste - prąd płynie kiedy jest zamknięty obwód i różnica potencjałów.
Różnicówka przerywa obwód, uziemienie nie przerywa.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Jakby nie patrzeć trzeba zrozumieć co robi różnicówka, ona może zabezpieczyć nawet jeśli uziomu nie ma - ale tylko w konkretnych przypadkach. Niektórzy też tak montują zdając sobie sprawę z niedoskonałości, ale w jakimś zakresie awarii może zabezpieczyć.
Poleciłbym wbić szpile i nawet poprosić jakiegoś elektryka żeby to przemierzył, i jak coś do dodać drugą połączyć aż uzyska się względnie dobre uziemienie. Zakład energetyczny nie robi nic innego - wbijają szpile w ziemie w skrzynce i przyjeżdżają pomiarować co jakiś czas - przynajmniej tak jest u mnie w rejonie.
Poleciłbym wbić szpile i nawet poprosić jakiegoś elektryka żeby to przemierzył, i jak coś do dodać drugą połączyć aż uzyska się względnie dobre uziemienie. Zakład energetyczny nie robi nic innego - wbijają szpile w ziemie w skrzynce i przyjeżdżają pomiarować co jakiś czas - przynajmniej tak jest u mnie w rejonie.