Utworzenie własnego narzędzia


Autor tematu
Robercik280214
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 166
Rejestracja: 08 sie 2015, 13:36
Lokalizacja: Opole

Utworzenie własnego narzędzia

#1

Post napisał: Robercik280214 » 15 sty 2017, 13:10

Witam,
tak jak w temacie jak dodać własne narzedzie do programu mastercam. Utworzyłem model noża kształtowego w programie Inventor natomiast nie mam pojęcia jak go dodać do programu, aby wykonać obròbkę. Pomoże ktoś??



Tagi:


mucha669
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 183
Rejestracja: 09 sie 2012, 20:10
Lokalizacja: 3miasto

#2

Post napisał: mucha669 » 15 sty 2017, 22:48



Autor tematu
Robercik280214
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 166
Rejestracja: 08 sie 2015, 13:36
Lokalizacja: Opole

#3

Post napisał: Robercik280214 » 17 sty 2017, 20:24

mucha669, Akurat ten filmik nie daje mi odpowiedzi na moje pytanie (zresztą na necie już go widziałem) . Niby jakieś narzędzie tam jest utworzone ale co i jak nie wiadomo. Chyba ,że pracujesz w mastercamie to proszę o wytłumaczenie.


Posi
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 37
Rejestracja: 26 lut 2006, 21:08
Lokalizacja: kujawsko - pomorskie

Tworzenie własnego narzędzia.

#4

Post napisał: Posi » 23 sty 2017, 21:30

Robercik280214 pisze:mucha669, Akurat ten filmik nie daje mi odpowiedzi na moje pytanie (zresztą na necie już go widziałem) . Niby jakieś narzędzie tam jest utworzone ale co i jak nie wiadomo. Chyba ,że pracujesz w mastercamie to proszę o wytłumaczenie.
Witam, w Mastercamie tworzysz nową warstwe i rysujesz w niej np. nóż do toczenia (wierzchołek noża powinien być w X0Y0) lub rysujesz np. frez (X0Y0 tak jak bazujesz narzedzie) tylko z tego co pamiętam rysujesz tylko połowe freza. Następnie tworzysz nowe narzędzie i jak jest okno w którym wpisujesz wymiary narzędzia to jest do wybory AUTO, CUSTOM FILE, CUSTOM LEVEL i w tym custom level wybiera sie warstwe na której rysowało sie to narzędzie.
Filmik poniżej: Patrz na tworzenie drugiego narzędzia do gwintu wewnętrznego.


Autor tematu
Robercik280214
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 166
Rejestracja: 08 sie 2015, 13:36
Lokalizacja: Opole

#5

Post napisał: Robercik280214 » 26 sty 2017, 10:26

Posi, pomogłeś mi , dzięki ;)


Autor tematu
Robercik280214
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 166
Rejestracja: 08 sie 2015, 13:36
Lokalizacja: Opole

#6

Post napisał: Robercik280214 » 07 lut 2017, 11:15

Będę musiał odświeżyć temat. W mastercamie x9 noża tokarskiego nie da sie utworzyc gdy rysuje go na nowej warstwie zawsze cos programowi nie pasuje :/. Probowalem przeedytowac dostepne plytki do gwintu ale nie da sie w nich zmienic kąta , zawsze jest 60 St . a ja potrzebuje 40 . Ma ktos jakies pomysły? ?


Autor tematu
Robercik280214
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 166
Rejestracja: 08 sie 2015, 13:36
Lokalizacja: Opole

#7

Post napisał: Robercik280214 » 14 mar 2017, 15:26

Odświeżam temat.. Czy pomoże ktoś w utworzeniu płytki do gwintu trapezowego tak aby miała ona kąt 40 stopni.. Proszę o pomoc

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mastercam”