Uszkodzony ploter SUMMACUT...

Plotery tnące
Awatar użytkownika

Autor tematu
corano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 288
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

Uszkodzony ploter SUMMACUT...

#1

Post napisał: corano » 07 wrz 2013, 16:48

http://youtu.be/KqjHWWwAF8E?t=40s

Ploter podczas załadunku materiału odmierza szerokość folii a długość... nie kończy.
Prawdopodobnie przyczyna jest uszkodzony enkoder ten posiada 4 sygnały i blaszkę zliczającą.. Pytanie co tam mogło się uszkodzić?

Ciekawostka czy enkoder jest podłączony czy wyłączony zawsze efekt jest podobny
- wywala folie w kosmos.


POMOCY !



MOTOR P / N 8915003 z przetwornikiem CUST 391-755
numer części ENCODER 391-114-2598 CM 650-500-SG2



Tagi:


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#2

Post napisał: kasjo » 07 wrz 2013, 18:43

Jeżeli nie masz oscyloskopu to od biedy można go sprawdzić zwykłym miernikiem.
Jeżeli wychodzą z niego 4 sygnały (A,B,A zanegowany i B zanegowany) to zawsze na dwóch będzie stan wysoki a na dwóch pozostałych stan niski.
Potem trzeba lekko obrócić enkoder żeby sygnały się zmieniły (czyli z tych co by wysoki ma być niski a tam gdzie był niski to ma być wysoki)
Czasami też się zdarza, że dopiero podczas szybszych obrotów enkoder przestaje działać. Wtedy bez oscyloskopu się nie obejdzie.
Zobacz też czy w ogóle enkoder dostaje zasilanie.

Awatar użytkownika

Autor tematu
corano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 288
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

#3

Post napisał: corano » 09 wrz 2013, 18:33

Dziękuje za odpowiedz. Po wnikliwej obserwacji znalazłem jeden złe wciśnięty kabelek i ploterek ruszył. A wiec zmierzył szerokość foli i długość.. niestety jedynie do 2,5cm. Próbowałem parę razy bez skutku. Czyli nadal szwankuje enkoder..

Dzień kolejny

Parę razy ploterek zadziałał normalnie ale po chwili znowu szaleje..
Dmuchałem, odkurzałem niestety za każdym razem efekt jest podobny i raczej krótkotrwały. Kurcze no nie mam pomysłów..

Obrazek
Czy wymiana enkodera wystarczy ?
Załączniki
motor-eje-x-e-y-con-encoder_002.jpg
motor-eje-x-e-y-con-encoder_002.jpg (68.11 KiB) Przejrzano 2392 razy


grzegorz1965
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 109
Rejestracja: 25 gru 2007, 14:31
Lokalizacja: Sosnowiec

#4

Post napisał: grzegorz1965 » 03 lis 2013, 13:41

Sprawdź czystość czujników fotoelektrycznych ,i czy są włączone programowo w ustawieniach,

Awatar użytkownika

Autor tematu
corano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 288
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

#5

Post napisał: corano » 03 lis 2013, 19:14

grzegorz1965 pisze:Sprawdź czystość czujników fotoelektrycznych ,i czy są włączone programowo w ustawieniach,
Zrobiłem podmiankę silników z enkoderem - nie pomogło .
- Jak dokładnie sprawdzić takie czujniki?


jbb
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 35
Rejestracja: 29 wrz 2009, 13:59
Lokalizacja: Słupsk
Kontakt:

#6

Post napisał: jbb » 03 lis 2013, 22:34

Czy przypadkiem długość materiału nie kontroluje czujnik optyczny.

Awatar użytkownika

Autor tematu
corano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 288
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

#7

Post napisał: corano » 04 lis 2013, 07:40

jbb pisze:Czy przypadkiem długość materiału nie kontroluje czujnik optyczny.
Zgadza się.. też o tym pomyślałem w chwili gdy podmiana silnika nie pomogła :)
Nadal jednak nie wiem jak sprawdzić foto rezystor OP8706A ?.
Jak zatykam palcem to jakby działa ale możliwe że nie jest sprawny w 100%.
Może zwyczajnie kupie zamiennik. He, tylko gdzie taki znajdę..


antharax
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 38
Rejestracja: 22 sty 2012, 18:55
Lokalizacja: Łęczna

#8

Post napisał: antharax » 21 sty 2014, 16:35

Czułość tego czujnika da się ustawić w opcjach. Pobaw się tym.

Jaki to model plotera?

Awatar użytkownika

Autor tematu
corano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 288
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

#9

Post napisał: corano » 24 sty 2014, 14:17

D520 chyba nie ma opcji ustawiania czulosci czujnika

Awatar użytkownika

Autor tematu
corano
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 6
Posty: 288
Rejestracja: 30 paź 2007, 20:40
Lokalizacja: 3m
Kontakt:

Re: Uszkodzony ploter SUMMACUT...

#10

Post napisał: corano » 31 sie 2018, 13:11

Rozwiązanie było banalne, chyba.. Coś tam zrobiłem i ruszyło.
Prawdopodobnie było to zabrudzone fotorezystora - czujka

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Plotery tnące”