Ustawienie zachowania przycisku PAUZA

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
meteoto
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 14 cze 2017, 20:03
Lokalizacja: Katowice

Ustawienie zachowania przycisku PAUZA

#1

Post napisał: meteoto » 19 cze 2017, 21:40

Witam

Podczas pracy przypadkowo wcisnąłem przycisk PAUZA. Spodziewałem się, że wykonywanie programu zostanie wstrzymane i maszyna się zatrzyma. Jednak okazało się, że wrzeciono zjechało do pozycji 0 i cudem nie wjechało nakrętką w materiał. Gdzie ustawia się zachowanie tego przycisku?



Tagi:

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 513
Rejestracja: 21 maja 2008, 09:02
Lokalizacja: Damasławek

#2

Post napisał: cosimo » 20 cze 2017, 07:17

Jednak okazało się, że wrzeciono zjechało do pozycji 0 i cudem nie wjechało nakrętką w materiał
Masz albo źle poustawiane wymiarowanie osi Z (na stronie jest dokument na ten temat), albo na głównym ekranie w zakładce "maszyna" pole "dojazdy start/pauza" coś nie tak.


Autor tematu
meteoto
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 14 cze 2017, 20:03
Lokalizacja: Katowice

#3

Post napisał: meteoto » 27 cze 2017, 11:23

W zakładce "maszyna" pole "dojazdy start/pauza" miałem nieprawnie ustawioną wartość Wysokość dojazdowa.


pawel-cnc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 05 wrz 2017, 18:41
Lokalizacja: Poznań

#4

Post napisał: pawel-cnc » 12 wrz 2017, 20:28

Również spotkałem się ostatnio z tym problemem. Pojawia się on gdy zero g-kodu mam ustawione w głąb materiału. Wtedy po naciśnięciu PAUZA, sterownik jedzie na pozycje (ja mam 1mm) nad to zero i jeśli obróbka odbywa się akurat na wys. powiedzmy 10mm no to wrzeciono zjeżdża w dół!

Jest to dość niebezpieczne lecz wynika, ze złej konfiguracji programu. I tu moja propozycja, czy wysokości dojazdowej/bezpiecznej nie lepiej byłoby liczyć od najwyższego punktu programu? Jeśli to nie wchodziłoby by w grę to może rozwiązaniem byłoby nie wykonywaniu ruchu w dół po naciśnięciu PAUZY czyli gdy aktualnie znajdujemy się nad pozycją dojazdową/bezpieczną.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1041
Rejestracja: 17 paź 2004, 19:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#5

Post napisał: RobWan » 13 wrz 2017, 06:32

pawel-cnc pisze: (ja mam 1mm)
Gdzie? Wys. bezpieczna?
pawel-cnc pisze: obróbka odbywa się akurat na wys. powiedzmy 10mm
10 mm czy -10 mm?

Według mnie g-kod nic tu nie ma do gadania. jak naciśniesz PAUZA to Z jedzie na pozycję z okienka wys. bezp.

Robert


pawel-cnc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 05 wrz 2017, 18:41
Lokalizacja: Poznań

#6

Post napisał: pawel-cnc » 13 wrz 2017, 18:15

Wys. dojazdowa mam na 1mm
Wys. bezpieczna mam na 50mm
+10 czyli 10mm w górę od zera czyli gdzieś w środku materiału.

Pomysł z gkodem jest do głębszego przemyślenia ale w czasie mojego frezowania najwyższy punkt w gkodzie zawsze jest bezpieczną pozycją na całej powierzchni materiału.
Pytanie czy po PAUZE maszyna ma jechać na jedną ustaloną pozycję czy może tylko podnieść się o zadaną wartość.
No i jeszcze kwestia czy można pozwolić jechać w dół po PAUZIE. Wydaje mi się,że nie (lecz mam tylko do czynienia ze zwykłą 3-osiową frezarką).


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1041
Rejestracja: 17 paź 2004, 19:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#7

Post napisał: RobWan » 13 wrz 2017, 18:21

A nie możesz bezpiecznej dać powyżej najwyższego Z z g-kodu?
Teraz załapałem, że nie używasz PikoCam-a.

Robert


pawel-cnc
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 5)
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 05 wrz 2017, 18:41
Lokalizacja: Poznań

#8

Post napisał: pawel-cnc » 13 wrz 2017, 20:07

Mógłbym lecz mi chodzi o bezpieczeństwo i wygodę używania programu. Nie wiem skąd ten 1mm się wziął u mnie, może jest to domyślna wartość w każdym bądź razie fajnie by było gdyby po naciśnięciu PAUZY maszyna nie jechała w dół.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1041
Rejestracja: 17 paź 2004, 19:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#9

Post napisał: RobWan » 14 wrz 2017, 06:19

pawel-cnc pisze: Nie wiem skąd ten 1mm się wziął u mnie,
Skąd?Zakładka MASZYNA --> WYSOKOŚĆ BEZPIECZNA.

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”