Ustawienie Enable w TurboCNC v. 4.0

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

Autor tematu
lisow1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 295
Rejestracja: 02 gru 2004, 23:51
Lokalizacja: polska

Ustawienie Enable w TurboCNC v. 4.0

#1

Post napisał: lisow1 » 03 maja 2005, 01:05

Jak ustawić sygnaŁ Enable w TurboCNC v. 4.0, ? :lol:

[ Dodano: 2005-05-04, 23:09 ]
Chodzi o to że Piny Step i Dir są ustawione i dziaŁają nie dziaŁa tylko Enable:lol:



Tagi:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3975
Rejestracja: 18 wrz 2004, 12:51
Lokalizacja: k/w-wy
Kontakt:

Re: Ustawienie Enable w TurboCNC v. 4.0

#2

Post napisał: markcomp77 » 05 maja 2005, 12:45

lisow1 pisze:Jak ustawić sygnaŁ Enable w TurboCNC v. 4.0, ? :lol:

[ Dodano: 2005-05-04, 23:09 ]
Chodzi o to że Piny Step i Dir są ustawione i dziaŁają nie dziaŁa tylko Enable:lol:
tajemnica sterowania pewnie jest w konfiguracji:
http://www.dakeng.com/man/turbocnc.html#_Toc90515682
opis_turbocnc pisze:Configure I/O Lines…

There are 40 functions, which can be mapped to parallel port pins if you CNC machine supports the associated features available within TurboCNC. It is not necessary to map all of these functions. Just map the ones that you will use. The available functions are described elsewhere in this manual, and are listed below:
dalej jest tabelka... gdzie określamy "enable"

np. 6 Drive Enable 1 Out

Obrazek
z listy "I/O Pints" wybieramy "enable....xxx"
a pozostałe parametry dla sygnału "enable" - tak coby zadziałało... zgodnie z zadrutowaniem sterownika... itp itd
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm


avatar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 207
Rejestracja: 23 cze 2004, 09:44
Lokalizacja: Gdansk

#3

Post napisał: avatar » 17 wrz 2005, 21:27

a ja mam z tym problem ... mam tubo cnc ver 4 i ver 4.01 silniki mam podpiete pod piny 23 45 67 a enable pod piny 9 14 i 16 wchodze w opcje configure I/O ustawiam odpowiednie piny do odpowiednich silnikow i nic ;/ Klikam Done resetuje Porty (laoaduje ponownie plik koniguracyjny) a enable nadal nie dziala wyglda to tak jakby turbocnc niechial sie zmosic do zapisania zmian po resecie portow ( a w pliku konifruacyjnym nie widze opcji odpowadiajcych za enable i inne opcje I/O) port jest w 100% sprawny tak jak sterownik ... poprostu turbocnc nie che sie zmuscic do zapisnia zmian
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein


bogdan123
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 11
Rejestracja: 18 sie 2005, 14:59
Lokalizacja: Krakow

#4

Post napisał: bogdan123 » 18 wrz 2005, 12:34

Tak miałem to samo .
Wszyskie zmiany sa zapisywane do pliku turbocnc.ini , i jest tam wszystko widoczne .

Problem polega na tym , że po modyfikowaniu pola np. definicji nr. pinu trzeba kliknąć
przycisk set a dopiero done .

Wtedy zmiany bedą widoczne w pliku turbocnc.ini .
Poza tym turbocnc ma jeszcze błędy do najwiekszej wpadki zaliczam
obsługę myszy .

Podzczas testowania i pracy silników poruszenie myszą powodowało gubienie kroków
w silnikach . Jest opcja wyłączanie myszy ale u mnie to nic nie dało .
Dopiero całkowite usunięcie sterownika z systemu (plik autoexec.bat ) i praca tylko z klawiatury poprawiła sytuacje .
Bogdan P.


avatar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 207
Rejestracja: 23 cze 2004, 09:44
Lokalizacja: Gdansk

#5

Post napisał: avatar » 18 wrz 2005, 17:27

heh ja myszy nie podlaczam (sprzet do frezarki to staaaaaaaary p2 233mhz) no to zobacze czy to pomoze btw zastanwaim sie jak powina wygldac skladnia tego polecenia w pliku ini (wedytuje go recznie) a i gdzie turbocnc zapisuje informacje o porcie ?
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein


Tomi_76
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 12
Rejestracja: 25 cze 2004, 07:28
Lokalizacja: Rzeszów

#6

Post napisał: Tomi_76 » 22 kwie 2007, 13:58

Wpisz ręcznie do pliku turbocnc.ini

[DRIVE_ENABLE_1_(OUTPUT)]
Enabled=True
Pin=17
PortAddress=$378
ActiveHigh=YES

[DRIVE_ENABLE_2_(OUTPUT)]
Enabled=True
Pin=17
PortAddress=$378
ActiveHigh=YES

[DRIVE_ENABLE_3_(OUTPUT)]
Enabled=True
Pin=17
PortAddress=$378
ActiveHigh=YES

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”