UKOSOWANIE BLACHY

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

RomanB
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanB » 09 gru 2008, 19:51

gawron205 pisze:Hypertherm powermax 1650 i nie za bardzo wiem jak sie za to zabrac:( Elementy sa male i bardzo gesto poukladane(oszczednosc) blachy o grubosci miedzy 5 a 12, przy okazji przydal by mi sie tez jakis program do optymalizacji ukladania elementow na blache. Prosze o pomoc. Pozdrawiam
Ważne żeby powiedział Tobie co jest nie tak z tymi elementami...
Niestety u mnie na początku pracy z plazmą było kiepsko. Ale w miarę ubiegu czasu poprawia się jakość cięcia etc.
Ważne jest to żeby mieć dobrze ustawione parametry. Dużo wiedzy dało mi forum, z tego względu, że rozpoczynałem dopiero pracę na plaźmie.
Rady kolegów z forum napewno pomogą rozwiazać Twój problem, tylko postaraj się określić problem jaki masz...
P.S. ja też działam na HP PM 1650 ale na Zakmetowskiej wypalarce.
Do agregatu masz dołączoną książkę z parametrami i prędkościami.

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 09 gru 2008, 20:51

Ważne są przy takiego rodzaju wymaganiach kierunki walcowania stali przed cięciem.
Dlaczego … jak elementy będą w przyszłości gięte to żeby przypadkiem ich nie połamać lub po uszkadzać.
Jakość cięcia … zgodnie z założeniami jakie producent palnika przewidział itp. Wprowadzanie naprężeń podczas cięcia tak trzeba rozwiązać by były jak najmniejsze , przez przygotowanie odpowiedniej strategii cięcia czyli kolejności wycinania elementów. Oczywiście jak palisz dorobnicę to jest trochę mniej ważne , ale ważne.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

gawron205
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

Post napisał: gawron205 » 10 gru 2008, 12:33

Dokladnie chodzi mi o poprawienie ukosu krawedzi wypalanej blachy oraz pozbycie sie zgorzeliny:
blacha 6mm
dzysza 60
cisnienie 7-8bar
prad 60A
predkosc 1600-1800
kompensacja 1,9
moze jest cos nie tak z parametrami? jestem wdzieczny za kazda pomoc.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 10 gru 2008, 15:53

żeby poprawić parametry to trzeba widzieć co się dzieje z materiałem i łukiem plazmowym podczas cięcia.
Potem ...
również ważne jest zobaczenie tego co Ci maszyna wycięła.
Ważne jest szereg zależności. Nawet materiał ma tu bardzo dużo do uwarunkowania jakości.
po prostu ... obserwujesz , poprawiasz i tyle tej całej filozofi. Oczywiście z zachowaniem zasad cięcia termicznego

RomanB

Post napisał: RomanB » 10 gru 2008, 18:53

cnccad pisze:żeby poprawić parametry to trzeba widzieć co się dzieje z materiałem i łukiem plazmowym podczas cięcia.
Potem ...
również ważne jest zobaczenie tego co Ci maszyna wycięła.
Ważne jest szereg zależności. Nawet materiał ma tu bardzo dużo do uwarunkowania jakości.
po prostu ... obserwujesz , poprawiasz i tyle tej całej filozofi. Oczywiście z zachowaniem zasad cięcia termicznego
Kolego Respekt piszesz jak jakiś doktor :) Z chęcią dowiem się też czegoś na ten temat. Masz na myli m.in. kierunki palenia etc...??
ale może coś więceej to tych zasadach?
gawron205 pisze:pozbycie sie zgorzeliny
Hmm co do tego to nie da się uniknąć zgorzeliny. Bynajmniej ja tak sądzę, a jeśli się da to chętnie się dowiem. A co to za problem odbić zgorzelinę od blachy jakimś skrobakiem?

cnccad,
można jakoś do kolegi napisać w sprawie pewnych porad? Czy nie będę zawracał za przeproszeniem gitary

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 10 gru 2008, 20:33

Kolego RomanB. Nie piszę jak doktor ale pisze o podstawach cięcia. Jak kolega który ma problem z uzyskaniem oczekiwanego wyniku to chyba logiczne jest znajomość cięcia termicznego.
Co mam napisać ?? podnieś napięcie obniż szybkość i będzie gitara ?? Jak może być zgorzelina po cięciu ?? Coś tu nie gra!!
Książki pisać nie będę o zasadach , o kolejności palenia , kierunkach , parametryzacji to powinno być przekazane i znane .
Jak nie zobaczysz jak tnie maszyna to co podpowiesz :?: Do póki się kolega gawron205 nie wypowie że wie jak to wygląda u niego przygotowanie technologiczne to i też nic nie pomogę ani ja , ani Ty.
Zgorzelina … hm chyba pył po cięciu to tak , ale „firanki” po cięciu to NIE. Jak zamiesza kolega z kierunkami cięcia , szybkością cięcia to i jakość będzie fatalna.
Jeżeli jest znana koledze od problemu cała technologia to wówczas możemy myśleć o parametrach ale jak się nie widzi tego co się tnie o jak ustalić parametry ??
Bez urazy … ale lubię konkrety. Mogę pomóż z układanie elementów by po cięciu ich nie połamać bo były przewidziane do gięcia a z wyniku „ekonomi” zostały tak ustawione na arkuszu by zaoszczędzić miejsca. Kolejność cięcia … też , według jakiejś strategii. Ale jakie są te elementy … długie , krótkie …. Inaczej przygotowywuje się technologię do drobnicy a inaczej do pasów a jeszcze inaczej mieszanki.
Jak ułożyć na blasze elementy …. A jakie to są elementy ?? Ukos … zgorzelina … to jest wszystko do zminimalizowania , ale jak wiesz jak to klient wykonuje. :grin:

:grin: nawet nie wiemy jaka to blacha :grin:

RomanB

Post napisał: RomanB » 10 gru 2008, 20:49

cnccad pisze:Kolego RomanB. Nie piszę jak doktor ale pisze o podstawach cięcia. Jak kolega który ma problem z uzyskaniem oczekiwanego wyniku to chyba logiczne jest znajomość cięcia termicznego.
Kolega chyba źle mnie zrozumiał :) miałem na myśli pozytywne tego słowa znaczenie.
cnccad pisze:Zgorzelina … hm chyba pył po cięciu to tak , ale „firanki” po cięciu to NIE.
Pył to normalne przecież, ale chyba koledze chodzi o tzw. "szlakę" która zostaje na dole szczeliny cięcia. Którą bardzo łatwo skrobakiem "odbić". Czy da się to wyeliminować - tego to nie wiem... u mnie zawsze zostaje. Ale może kolega cnccad, się wypowie na ten temat.
Nie chodzi mi o "firankę" na krawędzi ciecia tylko o to o czym wyżej napisałem.

Wiadomo że drobnice się inaczej pali i przykładowo pasy. U mnie kładzie się głównie nacisk na maxymalne wykorzystanie arkuszy blach.

RoboVan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: RoboVan » 22 gru 2008, 12:40

Witam Panowie,
W jednym miejscu piszemy o takich źródłach jak HiFocus 360i oraz Powermax 1650.
Z tego co wiem, to 360i ma dwa palniki, do 160 i powyżej 160 [A].
Kjellberg nie gwarantuje wg mnie najwyższej jakości cięcia w każdym zakresie grubości blachy i przy cięciu powyżej 20 mm blachy nie oczekiwałbym lepszej jakości niż 3-5 klasa ISO 9013.
Powermax 1650 to również źródełko które nie zagwarantuje lepszej jakości niż 4-5 klasa.
Więc ukosowanie i profil powierzchni może wywoływać wątpliwości co u niektórych.
Można zauważyć, że różnica wymiaru 1 mm między pomiarem wykonanym na górnej i dolnej krawędzi elementu o grubości 10 mm klasyfikuje jakość cięcia pod względem ukosowania w 4 klasie jakości...
Źródła niemal doskonałe Hypertherm HPR 130-260 dają możliwość uzyskania ukosowania w granicy między 2 a 4 klasą jakości. Tak to już jest po prostu z plazmą... :neutral:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 22 gru 2008, 16:58

Kolego RoboVan ... ośmielę się zwrócić Ci uwagę ( bez urazy , ale to w końcu dyskusja ). Źródło plazmy czy inaczej prądu ma najmniej do znaczenia jeżeli chodzi o ukos. To głowica tnąca z elementami takimi jak dysza … elektroda czy dyfuzor maja wpływ na ukos i jakość Cięcia. Owszem … stabilność źródła się liczy ale ukos to tylko konstrukcja palnika. Ten wątek już był przerabiany.

RoboVan
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: RoboVan » 29 gru 2008, 00:22

Faktycznie źle się wyraziłem... miałem na myśli, że źródło plazmy (w tym palnik i jego składowe) mają duży wpływ na ukosowanie. Nie zakładam, że ktoś do HPR spróbuje montować palniki od PA S25 Kjellberga lub Powermax.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”