uchwyt wiertarski od celmy ..

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

rokare
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rokare » 01 kwie 2007, 01:19

hmm a czy z tym fergusonem to chodziło o wiertarkę :mrgreen: czy ciągnik rolniczy :razz:

hmm

Tagi:

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: BYDGOST » 10 paź 2007, 09:30

Nawiązując do tematu chciałbym dodać, że są dostępne gwintowniki i narzynki gwintu jaki ma końcówka wrzeciona Celmy. Trzeba pytać się o gwintownik UNF 1/2 cala 20zw./cal. Komplet gwintowników kosztuje 78 zł a narzynka 27 zł. Gwintownik taki kiedyś udało mi sie kupić tanio na giełdzie i nieraz przydał się do kalibrowania gwintu uchwytu. Z brakiem narzynki można poradzić sobie wykonując lub poprawiając taki gwint na tokarce o ile jest możliwość zamocowania takiego wrzecionka na niej.

jamesoki
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)

Post napisał: jamesoki » 15 kwie 2008, 10:14

czort pisze:Widzisz każdy szanujący się i chyba każdy nie szanujący się producent wiertarek wykonuje mocowanie uchwytu według norm (zazwyczaj wszelkiego rodzaju mocowania są takie same we wszystkich normach ) jeżeli nie z dobrej woli to z takiego powodu że każdy uchwyt ma wykonane mocowanie według norm.
Jasna sprawa przecież i wtedy i teraz chodzi tylko o to aby do wiertarki pasował uchwyt od wiertarki a nie od celmy. Normalia to potęga o której bardzo dobrze wiedzieliśmy w PRL. Przepraszam jeżeli jestem bezczelny bo pieluchę w zębach nosiłem wtedy ale każdy stary konstruktor teraz powie że kiedyś była jedna norma i zawsze było wiadomo co to, a teraz w jednym sklepie ze śrubami każde koryto podpisane DIN, ISO, PN (ostatnio GOST widziałem). Sam już nie wiem co na rysunkach pisać żeby zakład produkcyjny zrozumiał jak ma detal z nierdzewki. Dla starego zakładu wysyłam OH18N9, dla nowszych 304 albo A2 rzadziej zdarza się obowiązujące X5CrNi....

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”