Tworzenie łączników mostków

Jak twożyć samodzielnie łączniki mostki w piko cnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 17
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Tworzenie łączników mostków

#1

Post napisał: potek74 » 03 gru 2018, 22:41

Witam znawców tematu i nie tylko.
Jak tworzyć w najnowszej wersji Piko cnc samodzielnie mostki (łączniki) w miejscach gdzie ja ich potrzebuję ,
to znaczy czy mogę w np. zewnętrznym programie gdzie tworzę rysunek wskazać jakoś miejsca zaznaczając je - gdzie te mostki mają się znajdować.
Lub czy mogę zmienić pozycję , tych mostków które generuję z poziomu cama , czyli tam gdzie określam ilość , długość , głębokość mostków.
Kombinuję w wersji testowej Piko cnc z tymi mostkami ale jakoś nie udaje się.
Pozdrawiam.




tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 110
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: Tworzenie łączników mostków

#2

Post napisał: tad1 » 04 gru 2018, 08:50

W wersji 4.28 robię tak
W geometrii tworzę nową grupę zmieniam nazwę na- # mostek - pózniej zaznaczam tą grupę tam gdzie chce mieć mostek rysuję linię przecinającą dany kontur .tych linij może być ile potrzeba w danej chwili wszystkie muszą być w grupie - #mostek -
Jak wygenerowana ścieżka to w mostkach określasz tylko głębokość i długość .
Tadek

Awatar użytkownika

cosimo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 551
Rejestracja: 21 maja 2008, 10:02
Lokalizacja: Damasławek

Re: Tworzenie łączników mostków

#3

Post napisał: cosimo » 04 gru 2018, 10:46

W wersji 4.28 robię tak
Dodam jeszcze, że pola "ilość na zewnętrznej/wewnętrznej" muszą być wtedy wyzerowane.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1303
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Tworzenie łączników mostków

#4

Post napisał: RobWan » 04 gru 2018, 15:23

tad1 pisze: zaznaczam tą grupę tam gdzie chce mieć mostek rysuję linię przecinającą dany kontur
Nie do końca prawda. :-)
Linia mostka nie musi się przecinać z konturem, tylko ze ścieżką narzędzia. Jak mostek zrobisz za krótki (pomimo, że przecina kontur to mostka nie uświadczysz).
Kiedyś zgłaszałem to cosimo. :D

Robert


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 110
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

Re: Tworzenie łączników mostków

#5

Post napisał: tad1 » 04 gru 2018, 18:17

RobWan pisze:Linia mostka nie musi się przecinać z konturem, tylko ze ścieżką narzędzia. Jak mostek zrobisz za krótki (pomimo, że przecina kontur to mostka nie uświadczysz)

Zgadzam się z tym.


Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 17
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Tworzenie łączników mostków

#6

Post napisał: potek74 » 04 gru 2018, 22:35

Panowie "tad1" "cosimo" "RobWan" bardzo dziękuję!!!!!
Co ja nakombinowałem z tymi mostkami , ni cholery nie wychodziło.
Szkoda tylko że wcześniej nigdzie nie znalazłem informacji że grupa musi się nazywać #mostek.
Z mojej strony tylko dodam dla takich leszczy w Piko cnc jak ja, że w grupie w której znajdują się linie mostków ,
parametry obróbki nadajemy tylko do konturu który np.chcemy wyciąć (u mnie jest to litera S) "rzuty pięknych mostków poniżej :D ".
Obrazek
I oto piękne mostki tam gdzie chcę.
Obrazek
Jeszcze raz dziękuję.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1303
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Re: Tworzenie łączników mostków

#7

Post napisał: RobWan » 04 gru 2018, 22:50

potek74 pisze:Szkoda tylko że wcześniej nigdzie nie znalazłem informacji że grupa musi się nazywać #mostek.

Kopalnia wiedzy to niepozorna podstrona NEWS ze strony Piko. Zaznaczamy aby strona wyświetlała wszystkie lata.
Następnie w zależności od przeglądarki "szukaj na stronie". Mostki tez tam są. :-)
No i grupa nie musi się nazywać #mostek. Wystarczy na początku #.

Robert


Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 17
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Tworzenie łączników mostków

#8

Post napisał: potek74 » 04 gru 2018, 23:03

RobWan pisze:No i grupa nie musi się nazywać #mostek. Wystarczy na początku #
Właśnie przed chwilą się kapnąłem wpisując inne słowo zamiast mostek ważny jest ten znak #.
Dzięki za informację, pewnie jeszcze nieraz będę błądził jak te dziecko we mgle odnośnie Piko cnc.
Pozdrawiam.


bartekn86
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 86
Rejestracja: 30 kwie 2018, 20:24

Re: Tworzenie łączników mostków

#9

Post napisał: bartekn86 » 06 gru 2018, 14:24

Swoją drogą przydał by się w końcu normalny manual do tego wszystkiego


Autor tematu
potek74
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 17
Rejestracja: 21 kwie 2016, 21:28
Lokalizacja: Suchy Las

Re: Tworzenie łączników mostków

#10

Post napisał: potek74 » 06 gru 2018, 21:35

Nie jestem elektrykiem , (elektronikiem) ale fajnie by było , gdyby do tego dołożyć jeszcze , taki łopatologiczny schemat podłączenia tego wszystkiego, ustawienia całości. Dla takich leszczy jak ja.
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”