(TurboCNC) trzy osie - cztery silniki

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

Autor tematu
sikor136
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2009, 16:33
Lokalizacja: Gdynia

(TurboCNC) trzy osie - cztery silniki

#1

Post napisał: sikor136 » 08 maja 2011, 02:33

Witam!
Proszę o radę znawców TurboCNC:
Czy jest możliwe, aby sprzęgnąć ze sobą dwa silniki do pracy równoległej?
Innymi słowy w jaki sposób podać ten sam sygnał na 2 piny portu LPT?



Tagi:

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: (TurboCNC) trzy osie - cztery silniki

#2

Post napisał: tuxcnc » 08 maja 2011, 02:51

sikor136 pisze:Innymi słowy w jaki sposób podać ten sam sygnał na 2 piny portu LPT?
A po co ?

.


Autor tematu
sikor136
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2009, 16:33
Lokalizacja: Gdynia

#3

Post napisał: sikor136 » 08 maja 2011, 02:58

Bramę mam zamocowaną na dwóch wózkach, które są poruszane przez dwa silniki. Chcę, żeby silniki pracowały równolegle, żeby mi się brama nie rozjechała.
Z tego, co zauważyłem mój sterownik (made in china) steruje silnikiem X1 z pinów 14/1 a silnikiem X2 z pinów 3/6 (step/dir).

Jeśli więc podam sygnał step na piny 14 oraz 3 , a sygnał dir na piny 1 oraz 6 to silniki ruszą razem.
Dobrze rozumuję? :-)
Ostatnio zmieniony 08 maja 2011, 03:22 przez sikor136, łącznie zmieniany 3 razy.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#4

Post napisał: tuxcnc » 08 maja 2011, 03:01

sikor136 pisze:Bramę mam zamocowaną na dwóch wózkach, które poruszają dwa silniki. Chcę, żeby silniki pracowały równolegle, żeby mi się brama nie rozjechała.
To wiem, ale po cholerę Ci dwa piny z tym samym sygnałem ?

.


Autor tematu
sikor136
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2009, 16:33
Lokalizacja: Gdynia

#5

Post napisał: sikor136 » 08 maja 2011, 18:24

sikor136 pisze:Bramę mam zamocowaną na dwóch wózkach, które są poruszane przez dwa silniki. Chcę, żeby silniki pracowały równolegle, żeby mi się brama nie rozjechała.
Z tego, co zauważyłem mój sterownik (made in china) steruje silnikiem X1 z pinów 14/1 a silnikiem X2 z pinów 3/6 (step/dir).

Jeśli więc podam sygnał step na piny 14 oraz 3 , a sygnał dir na piny 1 oraz 6 to silniki ruszą razem.
Dobrze rozumuję? :-)
Może mój problem jest banalny, ale, jako laik w dziedzinie cnc nie wpadłem na żaden sposób, aby to zrobić.
Oczywiście - można dodać czwartą oś i przepisać współrzędne, ale w przypadku dużych plików jest to trochę uciążliwe.
Może więc jednak można to zrobić w TurboCNC i pisać instrukcje na 3 osie.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#6

Post napisał: tuxcnc » 08 maja 2011, 19:20

sikor136 pisze:Może mój problem jest banalny, ale, jako laik w dziedzinie cnc nie wpadłem na żaden sposób, aby to zrobić.
Oczywiście - można dodać czwartą oś i przepisać współrzędne, ale w przypadku dużych plików jest to trochę uciążliwe.
Może więc jednak można to zrobić w TurboCNC i pisać instrukcje na 3 osie.
Rozwiązanie twojego problemu sprowadza się do zrobienia odpowiedniego kabla LPT<>sterownik ...

.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6549
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#7

Post napisał: pukury » 08 maja 2011, 19:57

witam.
ja bym zrobił przejściówkę z buforem ( 74hct540) - cholera wie czy lpt wysteruje ( bezpiecznie ) 2 wejścia .
pozdrawiam .


Autor tematu
sikor136
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 5
Rejestracja: 11 lis 2009, 16:33
Lokalizacja: Gdynia

#8

Post napisał: sikor136 » 08 maja 2011, 21:19

Toście mnie, Panowie, zmartwili. :sad:
Myślałem, że da się programowo.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 6549
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#9

Post napisał: pukury » 08 maja 2011, 21:25

witam.
co za zmartwienie ?
dwa gniazda , scalak i parę drobiazgów .
w zamian - " lekkie" zabezpieczenie lpt i pewność działania .
pozdrawiam .

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 3248
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

#10

Post napisał: tuxcnc » 08 maja 2011, 21:35

Powiedziałbym, że za kilka złotych można sobie kupić wolność.
Z takim kablem/przejściówką maszyna na każdym programie ruszy.

.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”