(TurboCNC) trzy osie - cztery silniki
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Bramę mam zamocowaną na dwóch wózkach, które są poruszane przez dwa silniki. Chcę, żeby silniki pracowały równolegle, żeby mi się brama nie rozjechała.
Z tego, co zauważyłem mój sterownik (made in china) steruje silnikiem X1 z pinów 14/1 a silnikiem X2 z pinów 3/6 (step/dir).
Jeśli więc podam sygnał step na piny 14 oraz 3 , a sygnał dir na piny 1 oraz 6 to silniki ruszą razem.
Dobrze rozumuję?
Z tego, co zauważyłem mój sterownik (made in china) steruje silnikiem X1 z pinów 14/1 a silnikiem X2 z pinów 3/6 (step/dir).
Jeśli więc podam sygnał step na piny 14 oraz 3 , a sygnał dir na piny 1 oraz 6 to silniki ruszą razem.
Dobrze rozumuję?

Ostatnio zmieniony 08 maja 2011, 03:22 przez sikor136, łącznie zmieniany 3 razy.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
Może mój problem jest banalny, ale, jako laik w dziedzinie cnc nie wpadłem na żaden sposób, aby to zrobić.sikor136 pisze:Bramę mam zamocowaną na dwóch wózkach, które są poruszane przez dwa silniki. Chcę, żeby silniki pracowały równolegle, żeby mi się brama nie rozjechała.
Dobrze rozumuję?
Oczywiście - można dodać czwartą oś i przepisać współrzędne, ale w przypadku dużych plików jest to trochę uciążliwe.
Może więc jednak można to zrobić w TurboCNC i pisać instrukcje na 3 osie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Rozwiązanie twojego problemu sprowadza się do zrobienia odpowiedniego kabla LPT<>sterownik ...sikor136 pisze:Może mój problem jest banalny, ale, jako laik w dziedzinie cnc nie wpadłem na żaden sposób, aby to zrobić.
Oczywiście - można dodać czwartą oś i przepisać współrzędne, ale w przypadku dużych plików jest to trochę uciążliwe.
Może więc jednak można to zrobić w TurboCNC i pisać instrukcje na 3 osie.
.