Turbocnc

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 988
Rejestracja: 19 cze 2004, 23:22
Lokalizacja: lodz

Turbocnc

#1

Post napisał: chomikaaa » 25 lip 2004, 13:35

jak skonfigurowac powyzszy program abym mogl przetestowac sterownik step dir na pic 16f628 chodzi mi o jedna os bez krancowek i polozenia home chodzi mi o sterowanie reczne w celu przetestowania czy uklad dziala czy nie
probowalem zaobserwowac reakcje lpt za pomoca diod ale jej wlasnie brak program cos wykonuje mozna zadac ilesc petli ale o reszcie nie mam pojecia
po zasileniu sterownika silnik stoi i trzyma tak ze nie mozna obrucic osi



Tagi:


rchobby
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 441
Rejestracja: 31 maja 2004, 07:01
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

#2

Post napisał: rchobby » 26 lip 2004, 07:32

Kiedyś zrobiłem tłumaczenie ekranów TurboCNC, daję w załączniku może będzie pomocne.
Musisz pamiętać aby również ustawić sygnały na wejściach sterownika Power/M0/M1, muszą być podłączone do 0V lub +5V.

TurboCNC. Najważniejsze to uruchomienie opcji 6. Setup machine i ustawić parametry:
1. opcja 5. przełącza jednostki mm / cale - ustawić mm
2. ilość osi - do testu wystarczy 1
3. parametry osi -nazwa (np. x), typ (linear), mm/krok (np. 0.001), adres portu (sprawdzić w biosie), sterowanie (step/dir), numer pinu kroku, numer pinu kierunku
4. parametry ruchu - maksymalna prędkość (np. 1000), przyśpieszenie (np. 500), maksymalna prędkość startowa (np. 500), czas impulsu (np. 10)
5. można pominąć inne ustawienia 3. we/wy i 6. pozycje domowe
6. zapisać
7. wrócić do początkowego menu i wybrać 3. Manual machining
8. dalej 1. Jog Machine, literkami <J>/<K> ustawić wartość przesuwu (w mm) np. 5 lub 10
9. kursory lewo/prawo lub góra/dół i silnik powinien kręcić
Załączniki
TurboCNC_PL.zip
(695.06 KiB) Pobrany 2164 razy

Awatar użytkownika

Autor tematu
chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 988
Rejestracja: 19 cze 2004, 23:22
Lokalizacja: lodz

#3

Post napisał: chomikaaa » 26 lip 2004, 12:17

zrobilem jak wyzej ale silnik nadal trzyma w miejscu :(
co do biosu to ustawienie szyny lpt jest w trybie normal
ustawienie 5mm przesowu i sterowanie strzalkami nic nie zmienia nie wiem co jeszcze mozna zrobic


rchobby
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 441
Rejestracja: 31 maja 2004, 07:01
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

#4

Post napisał: rchobby » 26 lip 2004, 13:07

Nie chodzi o typ pracy tylko adres portu, w biosie i tcnc musi być ten sam (czasami łatwo o pomyłkę).
Dalej sprawdź przewód podłączeniowy lpt-sterownik, muszą być piny przeprowadzone 1do1, 2do2 itd. W jaki sposób podłączasz sygnał z portu do sterownika? Oddzielna płytka czy pajęczynką? Pamiętaj że wyprowadzenia na gniazdach męskich/żeńskich się różnią, jeżeli na schemacie interfejsu (jeżeli taki używasz) jest gniazdo np. męskie to wstawienie żeńskiego spowoduje lustro sygnałów i podobnie z wtykami. Powinieneś dokładnie sprawdzić z jakich numerków pobierasz sygnał.
Jeżeli wszystko jest w porządku z ustawieniami port-program, proponuję zrobić generator testowy i przełączniki do ustawień trybu pracy sterownika i mocy (wspomniane sygnały Power M0 i M1). Powinieneś dokładnie sprawdzić sterownik.

Awatar użytkownika

Autor tematu
chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 988
Rejestracja: 19 cze 2004, 23:22
Lokalizacja: lodz

#5

Post napisał: chomikaaa » 09 sie 2004, 22:46

a jakie powinny byc stany portow dla step i dir?


rchobby
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 441
Rejestracja: 31 maja 2004, 07:01
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

#6

Post napisał: rchobby » 10 sie 2004, 08:47

Na stronie autora programu znalazłem taką odpowiedź na temat STEP:

2. Step pins, active high or active low?
Almost all configurations should be set to the Active LOW state. Geckodrive 320 and 340 users however should use the Active HIGH state.


Kierunek DIR jest ustawiany zależnie od wymagań
- LOW IS + co oznacza, że pin w stanie stanie niskim (0V) program ruch freza zinterpretuje w kierunku dodatnim a gdy stan wysoki to wskazania w kierunku ujemnym

| Y
|
DIR=H | DIR=L
-X <---------------|--------------------> + X
0

- HIGH IS + analogicznie

| Y
|
DIR=L | DIR=H
-X <---------------|--------------------> + X
0

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#7

Post napisał: wood carver » 13 lis 2006, 22:44

A co to za sterownik...moze jest tam opcja enable jak w większośi...do tego służy w turo I/O configuration.....
tam sie ustala na jaki pin , na którym chcesz dac stan wysoki lub niski ( w twoim przypadku tylko wysoki, bo inaczej sterownik ruszyłby bez tej konfiguracji) ...następnie na górze , na listwie jest zakładka..chyba trzecia od lewej....musisz przełączyć na enable drives...zresztą jak włączysz klawiszem f9 midi mode...i wpiszesz prosty g code np. G00 x1
wtenczas turbo sam puści stan wysoki na dany pin, który ustaliłeś jako odpowiadający za "uaktywnienie " sterownika..ENABLE

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”