TurboCNC 4.01

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

Autor tematu
wificnc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 101
Rejestracja: 21 sty 2006, 18:09
Lokalizacja: Wlkp

TurboCNC 4.01

#1

Post napisał: wificnc » 31 sty 2006, 19:38

Mam pytanie czy ten program TCNC 4.01 ściągnięty ze strony producenta (www.dakeng.com) ma jakieś ograniczenia
Czy program ten ma sygnały step/ dir / enable czyli typowe w sterowaniu CNC
Oraz do czego służy program DeskCNC.exe
Wiem że działa pod DOS ale czy może być DOS z WIN98SE
Chciałbym uruchomić moją małą maszynę właśnie na tym programie bo wymogi ma małe



Tagi:

Awatar użytkownika

mumin
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 569
Rejestracja: 01 gru 2004, 14:44
Lokalizacja: że znowu ...

#2

Post napisał: mumin » 31 sty 2006, 20:23

>Mam pytanie czy ten program TCNC 4.01 ściągnięty ze strony producenta (www.dakeng.com) ma jakieś ograniczenia

przecież pisze pełna wersja bez ograniczeń jak zapłacisz otrzymasz kod źródłowy oraz darmowy support

>Czy program ten ma sygnały step/ dir / enable czyli typowe w sterowaniu CNC

TAK


Autor tematu
wificnc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 101
Rejestracja: 21 sty 2006, 18:09
Lokalizacja: Wlkp

#3

Post napisał: wificnc » 01 lut 2006, 09:28

Pytam bo nie znam tego języka :(
To znaczy że bez zapłacenia nie mogę na nim pracować (suport - kod) a wtedy jaką wersję mógłbym mieć
I skąd


rokare
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 162
Rejestracja: 27 gru 2005, 13:19
Lokalizacja: okolice Radomia

#4

Post napisał: rokare » 01 lut 2006, 10:25

to jest pełna wersja i możesz na niej pracować bez ograniczeń

suport oznacza pomoc techniczną oraz uaktualnianie oprogramoeania do nowszej
wersji jeżeli się pokaże o ile sie nie myle :roll:
hmm


Autor tematu
wificnc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 101
Rejestracja: 21 sty 2006, 18:09
Lokalizacja: Wlkp

#5

Post napisał: wificnc » 01 lut 2006, 11:14

Fajnie i to jest odpowiedz która mi wystarcza wielkie dzięki
A czy jest może gdzieś opis do konfiguracji tej wersji oczywiście PL


MarK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 108
Rejestracja: 28 sty 2006, 08:32
Lokalizacja: Lublin

#6

Post napisał: MarK » 01 lut 2006, 11:29

Właśnie przejrzałem "z grubsza" dokumentację TurboCNC. Jest tego trochę, ale mógłbym Ci co nieco przetłumaczyć (przynajmniej fragmenty o konfiguracji). Może przydałoby się to innym użytkownikom :)


priv
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 67
Rejestracja: 14 sty 2005, 16:53
Lokalizacja: dolnoslaskie

#7

Post napisał: priv » 02 lut 2006, 09:25

MarK - oczywiscie ze sie przyda!!! informacji nigdy za wiele!!! jest tu sporo żółtodzobów
w temacie - np. JA!!!
Pozdrawiam - :D
Krzysztof


MarK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 108
Rejestracja: 28 sty 2006, 08:32
Lokalizacja: Lublin

#8

Post napisał: MarK » 02 lut 2006, 12:28

OK. To biorę się do roboty. Postaram się coś udostępnić w przyszłym tygodniu.


Autor tematu
wificnc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 101
Rejestracja: 21 sty 2006, 18:09
Lokalizacja: Wlkp

#9

Post napisał: wificnc » 11 lut 2006, 20:10

Czekam z niecierpliwością na jakiś opis do 4.01
Będzie to wielka pomoc do takich jak ja i innych pragnących zająć się tym programem i bardzo ciekawym tematem CNC
Najlepiej jeżeli tłumaczy to ktoś co ma i użytkuje to oprogramowanie
Życzę wytrwałości w nie łatwej pracy


MarK
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4
Posty: 108
Rejestracja: 28 sty 2006, 08:32
Lokalizacja: Lublin

#10

Post napisał: MarK » 11 lut 2006, 21:16

już wkrótcę udostępnie tłumaczenie pierwszego i drugiego rozdziału. niestety nie jestem użytkownikiem tego programu (do niedawna używałem *), ale myślę, że i tak będzie można "co nieco" skorzystać z tego tłumaczenia. w miarę nabierania praktyki będę uzupełniał i ewentualnie poprawiał to tłumaczenie.

P.S. wygląda na to, że TurboCNC ma całkiem ciekawe możliwości

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”