TSA 16 dobór koła pasowego na silnik

Dyskusje na temat popularnych małych tokarek hobbystycznych.

Autor tematu
aTomik
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 6
Posty: 6
Rejestracja: 23 sty 2015, 13:32
Lokalizacja: Rybnik

TSA 16 dobór koła pasowego na silnik

#1

Post napisał: aTomik » 23 sty 2015, 13:36

Witam właśnie zakupiłem tokarke TSA 16 lecz jest bez stolika za czym idzie i bez silnika .

Posiadam silnik 1.1kv 960 Obrotów poradzicie mi jakie powinno być koło pasowe na silniku zeby wszystko dobrze działało ...
jakie jest oryginalne koło na przekładni silnika w org rozwiązaniu
Pozdrawiam



Tagi:


rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1295
Rejestracja: 03 gru 2005, 23:44
Lokalizacja: lublin

#2

Post napisał: rynio_di » 23 sty 2015, 14:15

Ja bym zrobił tak . Jeżeli masz silnik 960 obr/min to środkowe koło w tokarce dał bym takie samo jak na silniku ,wyjdzie wtedy 1:1 . I teraz ile masz kół w tokarce? Bo jedno bym dał nieco większe a drugie ,nieco mniejsze . Przełożenie możesz obliczyć tak aby uzyskać na wrzecionie 700 obr/min najmniej i około 1200 obr/min najwięcej. Nawet te 1200 może i za dużo ale czasami trzeba coś polerować . Na kołach za bardzo nie ma pola do popisu.

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#3

Post napisał: pioterek » 23 sty 2015, 15:28

Ja to bym kupił silnik tego typu
Obrazek
od pralki. Na osi jego bym zamocował koło pasowe takie jak jest na wrzecionie.
Obrazek
orginalnie to jest tak
Obrazek Jednak z silnikiem dwubiegowym można uzyskać 8 prędkości.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6889
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#4

Post napisał: pukury » 23 sty 2015, 15:45

witam.
silnik tego typu ma około 80W na małych obrotach ( pranie ) i 180W na dużych ( wirowanie ).
poza tym na dużych kręci się w jedną stronę - prawidłowo.
może i w drugą - ale nie pracuje poprawnie.
lepszy silnik z wiatki ( było kilka rodzajów ) - produkcji zsrr.
w nim bez problemu można przełożyć wirnik - i jest ok.
w polskich - bez problemów nie.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

Awatar użytkownika

rc36
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1870
Rejestracja: 11 kwie 2014, 01:25
Lokalizacja: Bydgoszcz

#5

Post napisał: rc36 » 23 sty 2015, 16:13

rynio_di pisze:aby uzyskać na wrzecionie 700 obr/min najmniej i około 1200 obr/min najwięcej.
Czyli aTomik miałby gwintować na 700rpm? Jeśli brak jest przekładni pośredniej to najlepszym rozwiązanie jest falownik, silnik wystarczy 0,55kw.

Awatar użytkownika

pioterek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1706
Rejestracja: 27 gru 2012, 02:40
Lokalizacja: kujawsko-pomorskie

#6

Post napisał: pioterek » 23 sty 2015, 17:29

pukury pisze:witam.
silnik tego typu ma około 80W na małych obrotach ( pranie ) i 180W na dużych ( wirowanie )
jak ma 180 na dużych to 120 na małych. Ale 5 kg prania uciągnie
pukury pisze:.
poza tym na dużych kręci się w jedną stronę -
to nic nie szkodzi. Niech na wysokich obrotach kręci w prawo, ważne, że na niskich przy gwintowaniu może w obu kierunkach
pukury pisze: prawidłowo.
może i w drugą - ale nie pracuje poprawnie.
lepszy silnik z wiatki
popieram też może być dobry

Obrazek

albo i lepszy
pukury pisze: ( było kilka rodzajów ) - produkcji zsrr.
w nim bez problemu można przełożyć wirnik - i jest ok.
w polskich - bez problemów nie.
pozdrawiam.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6889
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#7

Post napisał: pukury » 23 sty 2015, 18:24

witam.
nie tak zaraz- jak ma 10 na dużych to 120 na małych .
jak masz takie silniki to sprawdź .
mam 4 szt. różnych .
a taki z wiatki ( jak na ostatnim foto ) mam w tokarce - szału nie ma - oj nie .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares


Mariuszczs
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2382
Rejestracja: 04 mar 2008, 08:14
Lokalizacja: Sulmierzyce

#8

Post napisał: Mariuszczs » 23 sty 2015, 22:01

50W pewnie ma ten silnik

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2544
Rejestracja: 04 paź 2007, 01:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#9

Post napisał: zacharius » 23 sty 2015, 23:06

planuje niedlugo zmienic silnik w moim hobbicie na 3f.
czyli ten co mam 250W 2800obr. bedzie chyba do odsprzedania
albo moge zamienic na 3f 2800obr ~370W na łapach 100x80 gabaryt obudowy 63
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 6889
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

#10

Post napisał: pukury » 23 sty 2015, 23:39

witam.
kup sobie 0.37 kW 1400 rpm.
na falowniku spokojnie dokręcisz do 2800 .
a przy 1400 ( nominalne ) zachowasz moment.
a tak to musisz zjechać z 2800 .
na próbę rozkręciłem silnik 1400 do 175 Hz .
więc obroty miał " godne " .
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Tokarka Nutool 550, Zuch, OUS, TSA, TSB, Mini Lathe i inne małe tokarki”