Trzy pytania

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
zbyszek9
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2005, 15:56
Lokalizacja: warszawa

Trzy pytania

#1

Post napisał: zbyszek9 » 31 mar 2006, 15:35

Docelowo to będzie z profili aluminiowych , ale aby potrenować budowę i obsługę
postanowiłem zbudować " prototyp " z płyty MDF grubości 22 mm .
Frezarka ma mieć pole robocze 50 x 35 cm - w zasadzie tylko do miękich
materiałów - do bakielitu włącznie . Ta docelowa będzie na prowadnicach
z wałków i łożyskach liniowych .
Śruby już były u tokarza , obudowy łożysk też gotowe . Teraz pytanie do
tych , którzy już zbudowali :
1. Czy warto do tego prototypu instalować wałki i łożyska na osi X
czy wystarczy narazie założyć prowadnice szufladowe .
2. Czy wystarczą prowadnice z rury stalowej fi 25 mm na osi Y .
3. Ponieważ narazie nie interesuje mnie oś Z , czy tymczasowo
wystarczy na śrubie założyć jakąś korbkę .
Prototyp będzie służył tylko do celów edukacyjnych - materiał obrabiany
to tylko drewno i bakielit .

[ Dodano: 2006-03-31, 15:43 ]
Nie mam pomysłu jak przymocować nakrętki trapezowe
do bocznych ścianek skrzynki . Otwory w płycie były
wiercone na fi 36 mm i nakrętki kręcą się w ściankach .
Czy wystarczy je np. przykleić Distalem ?
Załączniki
zdjecie3.jpg
zdjecie3.jpg (69.88 KiB) Przejrzano 3813 razy
Zdjęcie1.jpg
Zdjęcie1.jpg (64.66 KiB) Przejrzano 3908 razy



Tagi:


vegelus
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 125
Rejestracja: 19 sty 2005, 10:38
Lokalizacja: Olsztyn

#2

Post napisał: vegelus » 31 mar 2006, 16:25

bardzo często widziałem takie rozwiązanie w drewnianych CNC. Kwadrat w którym wiercimy otwór o średnicy większej niż mocowany element tak aby z każdej strony był luz około 1 - 2 mm. Natępnie w każdym z boków wiercimy i gwintujemy otwory pod śruby dociskowe. Dzięki temu jest możliwość korekcji osi :)


rchobby
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 441
Rejestracja: 31 maja 2004, 07:01
Lokalizacja: Białystok
Kontakt:

#3

Post napisał: rchobby » 12 kwie 2006, 07:07

Zbyszek9 pisze:3. Ponieważ narazie nie interesuje mnie oś Z , czy tymczasowo wystarczy na śrubie założyć jakąś korbkę .
Prototyp będzie służył tylko do celów edukacyjnych - materiał obrabiany to tylko drewno i bakielit
Tu jednak proponował bym, właśnie do celów edukacyjnych, dołożyć sterowaną oś Z. Wszystko gotowe w konstrukcji tylko dostawić jeszcze jeden silnik. Ręczne ustawianie spowoduje sporo problemów z ustawianiem wysokości frezu i duże spowolnienie pracy, maszyna musi się zatrzymywać przed przejściem do kolejnych cięć bo inaczej zostanie zniszczony materiał lub wycinanany element.

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 988
Rejestracja: 19 cze 2004, 23:22
Lokalizacja: lodz

#4

Post napisał: chomikaaa » 12 kwie 2006, 15:37

taka konstrukcja po zlozeniu moze byc calkiem solidna maszyna ine warto wg mnie oszczedzac na walkach dla osi z prowadnic bym nie stosowal za koplet prowadnic na os x kupisz z jeden walek na ta os prowadnice szufladowe nie nadaja sie do niczego stwierdzisz to niestety po ich zamontowaniu wiec odpusc je sobie i kup walki


Autor tematu
zbyszek9
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2005, 15:56
Lokalizacja: warszawa

#5

Post napisał: zbyszek9 » 04 wrz 2006, 14:34

Witam czytających.
No więc zainstalowałem silniki , podłączyłem i ...
program MACH2 nie działa kompletnie - 5 godzin kombinacji
z ustawieniami i nic . O dziwo KCam4 uruchomiłem w
5 minut .Działają wszystkie 3 silniki w obie strony .

Pytanie : dlaczego Mach nie chce , a KCam chce ?
Mam sterownik kupiony na Allegro tu opis :
http://*/pdf/cncster.pdf
Silniki z listy społecznej .

I druga sprawa : jeszcze nie mam wrzeciona więc nie
próbowałem nic frezować ,ale
wszystkie 3 osie chodzą i szybko i powoli , zależnie
od ustawień tyle , że wystarczy nawet lekko ścisnąć
palcami śróbę trapezową i silnik staje . Co może być przyczyną ?
Czy zbyt duże opory , czy za słabe silniki do tej wielkości
maszyny czy za mała wydajność sterownika ? Zauważyłem ,
że inne sterowniki mają regulację prądu u mnie tego niema
z instrukcji wynika , że wydajność sterownika to 2,5 A
na fazę , a moje silniki potrzebują 2,8 A .
Czy Wasze silniki też można zatrzymać ręką ?????????????
Zbyszek

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1495
Rejestracja: 11 kwie 2005, 13:00
Lokalizacja: Gdansk

#6

Post napisał: Piotrjub » 04 wrz 2006, 22:32

zbyszek9 pisze:Czy Wasze silniki też można zatrzymać ręką ?????????????
Zbyszek
można ale wtedy obroty silnika wynosza ponad 1600 Obr/min


anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 468
Rejestracja: 06 gru 2004, 10:17
Lokalizacja: P?ock

#7

Post napisał: anoda » 05 wrz 2006, 09:12

włącz w obwód zasilania amperomierz i zobacz jaki prad faktycznie pobierają twoje silniki.
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.


Autor tematu
zbyszek9
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2005, 15:56
Lokalizacja: warszawa

#8

Post napisał: zbyszek9 » 06 wrz 2006, 10:47

No więc tak :
Po włączeniu zasilania silniki są "blokowane"
i prąd na fazie wynosi 0,8 A = 800 mA
Gdy włączam przesuwanie np osi X
silnik kręci , stół się przesuwa , ale natężenie prądu
spada do 0,02 A czyli 20 mA i bez problemu
mogę zatrzymać cały stół ręką .
Próbowałem zmieniać wartości "Steps/mm" ,
"Maximum feeds rates" i wszystkie inne , ale bez
żadnego skutku .
Dodam , że transformator to 24 V i 8,3 A

No i kto potrafi rozwiązać tą zagadkę , dlaczego silnik
na postoju pobiera więcej prądu aniżeli w czsie pracy ?

Awatar użytkownika

chomikaaa
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Posty: 988
Rejestracja: 19 cze 2004, 23:22
Lokalizacja: lodz

#9

Post napisał: chomikaaa » 06 wrz 2006, 11:06

mierzysz jakim miernikiem analogowym prostownikowym czy cyfrowym na zakresie pradu stalego?

jak masz miernik cyfrowy to mierz prad na ustawieniu dla pradu zmiennego

dzieje sie tak bo zapewne masz sterownik dla silnikow bipolarnych wiec na ustawieniu dla pradu stalego podczas przejazdu miernik wskazuje dobrze lecz metada nie ta i stad masz tak male wskazanie (prad plynie w 2 kierunkach wiec wartosc srednia za okres jest bliska zeru)

ustaw na zakres pradu zmiennego i zmierz jeszcze raz

pozatym silnik w ruchu pewnie bedzie bral i tak troche mniej pradu niz w postoje (nie wiem czy sterownik ma ograniczenie pradu w postoju)

czekamy na wyniki


Autor tematu
zbyszek9
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 23
Rejestracja: 10 lut 2005, 15:56
Lokalizacja: warszawa

#10

Post napisał: zbyszek9 » 06 wrz 2006, 14:48

No więc jest tak :
Miernik cyfrowy tzw. 4,5 cyfry.
Ustawiłem prąd 2 A zmienny i :
w spoczynku silniki zablokowane na wyświetlaczu .0042
w czasie jazdy .5560 / ostatnie dwie cyfry skaczą /.

Rozmawiałem z producentem sterownika .
Mówi , że to i tak nie da się zmierzyć , chyba że
oscyloskopem , bo do silnika dochodzi wprawdzie
prąd stały , ale impulsy prądu są tak krótkie , że
każdy inny miernik fałszuje . Gość twierdzi , że
trzeba kombinować w ustawieniach programu ,
sterownik sprzedał już nie jeden i nikt nie reklamuje .
Niestety nie potrafię uruchomić MACHA - który ma
dużo więcej możliwości " tuningu " silnika , a w KCam4
wypróbowałem wszystkie .
Ile to jest te 1,89 Niutona ? czy to da się zatrzymać palcami ?
Samą oś silnika zatrzymuję palcami z trudem , natomiast gdy
założę na silnik sprzęgło - to zatrzymuję bez wysiłku niezależnie
czy ustawię duże , czy małe obroty .
Jestem bliski załamania nerwowego !

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”