Trzy krańcówki na oś.

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1573
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

Trzy krańcówki na oś.

#1

Post napisał: RobWan » 07 mar 2009, 01:47

Po co są trzy krańcówki na jednej osi? Jedna z jednej strony i dwie z drugiej. Te dwie w kilkucentymetrowej odległości od siebie.

Robert



Tagi:


OZI
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 130
Rejestracja: 27 lut 2008, 09:07
Lokalizacja: Polska

#2

Post napisał: OZI » 07 mar 2009, 02:28

Dwie skrajne krańcówki działają jako zabezpieczenie przed niekontrolowanym wyjazdem poza ustalony obszar pracy a trzecia krańcówka działa jako HOME tzn. do pozycjonowania, zerowania maszyny.

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1998
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

#3

Post napisał: easy2002 » 07 mar 2009, 06:57

Witaj
W starych maszynach gdzie liniały miały tylko jeden punkt bazowy i to na końcu , pierwsza służyła do zwalniania prędkości, druga od zatrzymania (punk koncowy) i zjechania bez potrzeby potwierdzania a trzecia to już zablokowanie osi prośba o potwierdzenie działania i zjazd
jeśli chodzi koledze o maszyny przemysłowe to krańcówka nie słyży do zerowania osi (home)
I jeszcze są mechaniczne zabezpieczenia i softwerowe
:wink:
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281


Autor tematu
RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1573
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#4

Post napisał: RobWan » 07 mar 2009, 09:15

Te krańcówki są w maszynie, o której piszę w tym wątku.


Szukam rozpaczliwie :cry: przyczyny nie działania posuwów. Bermaq CB-CN. Ani ręcznie (strzałki, zdjęcie 7) ani z uruchomionego programu (zdjęcie 3 i ostatnie).
INTH <> 00 CHECK BASE ADDRESS.
Waiting for 0D00

Robert


sasii
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 330
Rejestracja: 24 lip 2005, 16:10
Lokalizacja: Świdwin
Kontakt:

#5

Post napisał: sasii » 07 mar 2009, 13:40

a dzwonił kolega do sprzedawcy ?
sprzedawca powinien udzielić jakiś rad ewentualnie pokazać jak ja uruchomić.
chyba ze to był tylko pośrednik.


Autor tematu
RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1573
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#6

Post napisał: RobWan » 07 mar 2009, 15:55

Byłem widziałem maszynę. Sprzedający nie ma pojęcia. Mówił, że widział jak działa przed przywiezieniem.

Robert


romgol
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 72
Rejestracja: 02 sty 2007, 20:14
Lokalizacja: Słubice

#7

Post napisał: romgol » 07 mar 2009, 22:07

Witaj Robert
Sprawdziłem kilkadziesiąt postprocesorów ,niestety żaden nie generuje identycznego zapisu
g kodu.
Ten który podałeś ,bardzo zbliżony do Macha .
romgol


Autor tematu
RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1573
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#8

Post napisał: RobWan » 07 mar 2009, 22:39

Rozszerzeni pliku z g-kodem to SUP.

Robert


romgol
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 2
Posty: 72
Rejestracja: 02 sty 2007, 20:14
Lokalizacja: Słubice

#9

Post napisał: romgol » 08 mar 2009, 20:27

na 114 postprocesorów żaden nie ma tego rozszerzenia :cry: :cry:
Ponieważ pisałeś że nie możesz jej uruchomić -sprawdzałeś zasilanie silników?, a może
jest jakaś blokada systemowa przed przypadkowym uruchomieniem?.
Są jakieś objawy z silników ,odgłosy trymowania?.
romgol


Autor tematu
RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1573
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#10

Post napisał: RobWan » 08 mar 2009, 20:31

Tak, silniki trzymają. Po wyłączeniu zasilania można kręcić. Jest SECURE CODE podczas startu programu. Podobno kod to 0000. Ale cokolwiek nie wpiszę i tak się uruchamia program sterujący. Jeżeli faktycznie wina tego kodu to komunikat nieadekwatny do przyczyny.

Sam g-kod jest też dziwny miejscami. Widać to na zdjęciach.
OUT4 1 OUT4 0 to pewnie wrzeciono (Z) dół/góra
OUT7 1 OUT7 0 to wrzeciono START/STOP

Obrazek

Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”