A to mnie zaskoczyliście ale po kolei :
markcomp77 pisze:to co Gmaro? - po takiej ostrej krytyce będziesz dalej ciągną ten projekt?
Póki co nie widzę powodu wszystko idzie według planu ...
ma555rek pisze:Ja sobie pozwolę wesprzeć zamiary kol Gmaro gdyż:
ma555rek pisze:1) negatywny ocień o amatorszczyźnie skierowany był w stronę innego eksperta.
Ja tylko tak jak napisałem robię swoją wersję takiej bramy mimo, że tak jak sugerujecie brama z jedną śrubą będzie słabym punktem tej konstrukcji.Nie wypowiadam się na temat tego "eksperta".
ma555rek pisze:2) podstawowa róznica która daje szansę tej maszynce to fakt ze w podstawie wstawione są poprzeczki pomiedzy belkami na których leżeć będą prowadnice bramy co skutecznie wyeliminuje wiotkość połaczenia brama - podstawa. Dotychczas gremium krytykowało zawzięcie ruchome bramy z jedną śrubą pomijajac całkowicie wiotkość postawy- jakoś nikt nie uwzględniał że większość odkształceń pozwalajacych na przekoszenie bramy własnie tam powstaje. Węc pytanie czy to brama, czy raczej podstawa względem bramy się odkształca.
Projektując tą maszynę zwróciłem uwagę na pewne rzeczy.Słabym punktem oczywiście jak zwykle są aluminiowe obudowy dlatego zrobiłem solidne nowe które są skręcone 2 płaszczyznami do bramy oraz posiadają korygowanie luzu.Co do bramy to tutaj jak na fotkach widać zrobiłem dodatkowe wzmocnienia usztywniające bramę przy czym każda dodatkowa blacha działa na niekorzyść - ciężar co odbije się na silniku a w końcu na uzyskanej prędkości .
Tył bramy - wzmocnienia
Przód bramy - już z wałkami teraz krzyżak

Ostatnio zmieniony 09 paź 2009, 19:37 przez
gmaro, łącznie zmieniany 2 razy.