Ploter frezujący z brama ruchomą

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: Leoo » 09 paź 2009, 14:47

bartuss1 pisze:chodzi o to co w wątku było konstruktywne czy raczej ta cala klotnia dzieciaków ?
Oczywiście, że chodzi o kłótnię dzieciaków, ze mną na czele :cool:
Poza tym zdanie Kolegi nie ma już większego znaczenia. Negatywnie o rozwiązaniu wypowiedzieli się: ARAS, paulg, Rayford, ma555rek, kameleon i pewnie znajdzie się jeszcze wielu.
Ja doskonale rozumiem Kolegę - nie można podcinać własnej gałęzi.

Tagi:

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pltmaxnc » 09 paź 2009, 15:28

Jak przeczytalem w pierwszym poście tego wątku Kol gmaro ma zamiar obrabiać na tej maszynie
Praca w materiałach miękkich oraz sporadycznie coś w materiałach kolorowych
i być może sztywność będzie zupelnie wystarczająca dla tych mat.
Oczywiście przy innych konstrukcjach sztywność będzie większa lub znacznie większa ale niekoniecznie wykorzystana przy ww mat.

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 09 paź 2009, 17:44

to co Gmaro? - po takiej ostrej krytyce będziesz dalej ciągną ten projekt?
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: ma555rek » 09 paź 2009, 18:34

Ja sobie pozwolę wesprzeć zamiary kol Gmaro gdyż:
1) negatywny ocień o amatorszczyźnie skierowany był w stronę innego eksperta.
2) podstawowa róznica która daje szansę tej maszynce to fakt ze w podstawie wstawione są poprzeczki pomiedzy belkami na których leżeć będą prowadnice bramy co skutecznie wyeliminuje wiotkość połaczenia brama - podstawa. Dotychczas gremium krytykowało zawzięcie ruchome bramy z jedną śrubą pomijajac całkowicie wiotkość postawy- jakoś nikt nie uwzględniał że większość odkształceń pozwalajacych na przekoszenie bramy własnie tam powstaje. Węc pytanie czy to brama, czy raczej podstawa względem bramy się odkształca.
3) Kol Gmaro ma pewną przewagę w zdolności wnioskowania nad kolegą *** bo tamten ... mimo że filar...no cóż, chyba mu nie staje.
Pasjonat

Awatar użytkownika

Autor tematu
gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 39
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 09 paź 2009, 19:25

A to mnie zaskoczyliście ale po kolei :
markcomp77 pisze:to co Gmaro? - po takiej ostrej krytyce będziesz dalej ciągną ten projekt?
Póki co nie widzę powodu wszystko idzie według planu ... :wink:
ma555rek pisze:Ja sobie pozwolę wesprzeć zamiary kol Gmaro gdyż:
:wink:
ma555rek pisze:1) negatywny ocień o amatorszczyźnie skierowany był w stronę innego eksperta.
Ja tylko tak jak napisałem robię swoją wersję takiej bramy mimo, że tak jak sugerujecie brama z jedną śrubą będzie słabym punktem tej konstrukcji.Nie wypowiadam się na temat tego "eksperta".
ma555rek pisze:2) podstawowa róznica która daje szansę tej maszynce to fakt ze w podstawie wstawione są poprzeczki pomiedzy belkami na których leżeć będą prowadnice bramy co skutecznie wyeliminuje wiotkość połaczenia brama - podstawa. Dotychczas gremium krytykowało zawzięcie ruchome bramy z jedną śrubą pomijajac całkowicie wiotkość postawy- jakoś nikt nie uwzględniał że większość odkształceń pozwalajacych na przekoszenie bramy własnie tam powstaje. Węc pytanie czy to brama, czy raczej podstawa względem bramy się odkształca.
Projektując tą maszynę zwróciłem uwagę na pewne rzeczy.Słabym punktem oczywiście jak zwykle są aluminiowe obudowy dlatego zrobiłem solidne nowe które są skręcone 2 płaszczyznami do bramy oraz posiadają korygowanie luzu.Co do bramy to tutaj jak na fotkach widać zrobiłem dodatkowe wzmocnienia usztywniające bramę przy czym każda dodatkowa blacha działa na niekorzyść - ciężar co odbije się na silniku a w końcu na uzyskanej prędkości .

Tył bramy - wzmocnienia

Obrazek

Przód bramy - już z wałkami teraz krzyżak

Obrazek
Ostatnio zmieniony 09 paź 2009, 19:37 przez gmaro, łącznie zmieniany 2 razy.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: pltmaxnc » 09 paź 2009, 19:33

Idąc śladem powyższych uwag i spostrzeżeń powinniśny wszyscy kupując samochód wybierać tylko te które mają szybkość bolida F1 i ładowność tira bo wszystkie inne są albo zbyt wolne albo niewystarczająco pojemne.

ma555rek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: ma555rek » 09 paź 2009, 19:45

gmaro pisze:ciężar co odbije się na silniku a w końcu na uzyskanej prędkości .
I tak i nie. Większość przebiegów to ruchy robocze z posuwem o stosunkowo niewielkiej wartośći - bo materiały twarde ( przy miękkich problem zanika) Więc napęd w nawrotach ma szansę wydolić bez wiekszych błędów.
A ponieważ wielkość pola roboczego też nie za wielka to przejazdy szybkie z nawet nieco mniejszą prędkością nie będą dokuczać - raptem sekunda lub dwie dłużej. I to też jest wzgledne bo wolniej naped będzie się tylko rozkręcał a prędkość trakcyjną utrzymać może nawet dla cięzkiej bramy
Pasjonat

Awatar użytkownika

Rayford
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 8

Post napisał: Rayford » 09 paź 2009, 22:17

Za bardzo gmaro nie przejmuj się tą utarczką bo jutro wstawisz zdjęcia z brama obładowaną podwójnymi wzmocnieniami, albo z jakimś fragmentem szyny kolejowej :grin:

Awatar użytkownika

markcomp77
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Kontakt:

Post napisał: markcomp77 » 09 paź 2009, 22:24

a ile waży ta brama?
mi się bardzo podoba...
aby do przodu!
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 09 paź 2009, 22:48

ma555rek pisze:3) Kol Gmaro ma pewną przewagę w zdolności wnioskowania nad kolegą *** bo tamten ... mimo że filar...no cóż, chyba mu nie staje
kolego ma555rek
prywatne wycieczki na temat komu staje a komu nie pozostaw dla siebie, denerwują mnie twoje szczeniackie wypowiedzi bez krzty smaku i etyki,
prosze administratora o punkt karny dla autora cytowanego tekstu
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”