maszynka została wykonana przeze mnie we współudziale kolegów Mateusza i Bartka. Wszyscy jesteśmy na pierwszym roku studiów, ja na Mechanice i Budowie Maszyn, chłopaki na Automatyce i Robotyce. Jest to nasze pierwsze tego typu urządzenie i póki co jesteśmy bardzo zadowoleni z tego, co nam się udało zrobić biorąc pod uwagę zupełny brak doświadczenia w tego typu maszynach no i wiadomo, ograniczony budżet.
Koledzy zaczęli od elektroniki, ja osobiście nie bardzo się w tym orientuje ale z tego co uslyszałem to siedzą tam sterowniki Toshiby ze sterowaniem na 1/8 kroku, coś więcej na ten temat to oni sami powiedzą. Wszystkim dowodzi mach3
Konstrukcja zostala wykonana ze stali, podstawa oraz brama i wózek są spawane, brama jest przykręcana do podstawy. Wszystkie te elementy były wycięte na laserze z blachy 8mm.
W osiach x i y wałki 25mm niepodparte i śruby 16x4, w osi z wałki 20mm i śruba 10x2. Nakrętki z brązu, po 2 szt na oś w celu kasowania luzów. Silniki 1,9Nm, sprzęgła zrobione z aluminiowego wałka z nawierconym otworem i zaciśnięte dwoma śrubami imbusowymi.
Wrzeciono poki co sparky 550W ale za kilka dni będzie kress 1050W.
Krańcówki bazowe wykonane z pcb oraz blaszek ze stykiem srebrnym, budżetowe rozwiązanie ale jak pokazały testy całkiem niezle.
Zdjęcia

Film z frezowania w drewnie
Maszynę stać na dużo więcej ale taki był kod ściągnięty z internetu i nie chcieliśmy przerywać.
W zamierzeniu maszyna ma frezować PCB, jakies rzeźbienie w drewnie i ogolnie pierdoły, chociaż najważniejszy cel to raczej nauczyć się sterowania taką maszyną.
Trochę już ogarnęliśmy, obecnie uczymy sie wykorzystywać krańcówki do sterowania.
Potem mając juz kressa będziemy chcieli zrobić frezowanie stołu.
Pozdrawiamy