Pierwsza konstrukcja, 300x265x130

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 5

Pierwsza konstrukcja, 300x265x130

Post napisał: Dudi1203 » 25 kwie 2010, 19:03

Witam,
maszynka została wykonana przeze mnie we współudziale kolegów Mateusza i Bartka. Wszyscy jesteśmy na pierwszym roku studiów, ja na Mechanice i Budowie Maszyn, chłopaki na Automatyce i Robotyce. Jest to nasze pierwsze tego typu urządzenie i póki co jesteśmy bardzo zadowoleni z tego, co nam się udało zrobić biorąc pod uwagę zupełny brak doświadczenia w tego typu maszynach no i wiadomo, ograniczony budżet.
Koledzy zaczęli od elektroniki, ja osobiście nie bardzo się w tym orientuje ale z tego co uslyszałem to siedzą tam sterowniki Toshiby ze sterowaniem na 1/8 kroku, coś więcej na ten temat to oni sami powiedzą. Wszystkim dowodzi mach3
Konstrukcja zostala wykonana ze stali, podstawa oraz brama i wózek są spawane, brama jest przykręcana do podstawy. Wszystkie te elementy były wycięte na laserze z blachy 8mm.
W osiach x i y wałki 25mm niepodparte i śruby 16x4, w osi z wałki 20mm i śruba 10x2. Nakrętki z brązu, po 2 szt na oś w celu kasowania luzów. Silniki 1,9Nm, sprzęgła zrobione z aluminiowego wałka z nawierconym otworem i zaciśnięte dwoma śrubami imbusowymi.
Wrzeciono poki co sparky 550W ale za kilka dni będzie kress 1050W.
Krańcówki bazowe wykonane z pcb oraz blaszek ze stykiem srebrnym, budżetowe rozwiązanie ale jak pokazały testy całkiem niezle.
Zdjęcia
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Film z frezowania w drewnie

Maszynę stać na dużo więcej ale taki był kod ściągnięty z internetu i nie chcieliśmy przerywać.
W zamierzeniu maszyna ma frezować PCB, jakies rzeźbienie w drewnie i ogolnie pierdoły, chociaż najważniejszy cel to raczej nauczyć się sterowania taką maszyną.
Trochę już ogarnęliśmy, obecnie uczymy sie wykorzystywać krańcówki do sterowania.
Potem mając juz kressa będziemy chcieli zrobić frezowanie stołu.
Pozdrawiamy

Tagi:

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 25 kwie 2010, 19:24

No no to nas chłopaki zaskoczyliście :mrgreen:

Kolejna maszyna wykonana z blach ciętych na laserze :wink:

Co was nakłoniło żeby wykonać maszynę ?

Szkoda ze nie ma fotki po tym gcodzie co maszyna wykonała ...
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 25 kwie 2010, 22:46

Czy jak robiliście projekt korpusu z wpustami (żeby ułatwić montaż, jak sądzę), to przed cięciem powiększaliście o ileś tam ich wymiary (co by potem pilnikiem tego nie szlifować)? Jeśli tak to o ile? Mam projekt do cięcia laserowego i zastanawiam się czy powiększać wpusty, czy zostawić jak jest. Jak to wygląda później z pasowaniem przy montażu.

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 25 kwie 2010, 23:08

Mnie żeby zrobić maszynę naklonili kumple, mam spawarke, troche kontaktów na cięciu laserowym więc w miare szybko ogarnałem temat. A i mnie to wszystko juz wczesniej ciekawiło więc się chętnie zgodziłem. A kolegów do zrobienia skłoniła niechęć do żelazka przy pcb, chociaz mozliwosci maszyny sie na tym nie zamykają i nawet juz mamy jedną rzecz do zrobienia od znajomego. No i jeszcze zabawa w coś takiego jest dośc wciągająca i w sumie nawet mozna cos takiego robić dla rozrywki.
Foto tej deseczki wrzuce, tylko nie mam jej w domu wiec nie dzis.

Co do blach to kwestia lasera. Mam jedną firme w Łodzi która jak mi robi to wymiary się zgadzają w zasadzie co do 0,1mm na średnicach otworów, wiec biorąc pod uwage samo to że laser wypala po lekkim stożku to jest bląd pomijalny. U nich ciąłem taką malutką zawijarke do blach i nawet nie potrzebowalem żadnych poprawek robić, wszystko idealnie.
W tej drugiej firmie co akurat ciąłem tą maszynę (z prostej przyczyny, taniej tną) to mimo zastosowania pasowań wszystkich wpustów na 0 gdzieniegdzie wyszły luzy, mowie tutaj szczegolnie o zewnętrznych elementach podstawy na ich końcach, ale za to poprzeczki wpasowywały sie w otowory wręcz idealnie więc nie było to problemem. Jedyne co trzebabyło poprawić to narożniki bo chyba na cięciu zrobili mi promienie rzedu R1 w każdym.

ezbig
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: ezbig » 25 kwie 2010, 23:15

O te 0,1 to było więcej czy mniej? Czy taki rozrzut?

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 25 kwie 2010, 23:39

Otwory wychodziły 0,1mm mniejsze, zewnętrzne wymiary na 0. Ale tak jak mowię, to jest kwestia firmy/maszyny i jeszcze do tego dochodzi grubość materiału. Im grubszy tym odchyłki większe bo krawędź przestaje być pod kątem prostym do powierzchni materiału. Akurat na blaszy 8mm to jeszcze nie jest tak zauważalne, ale jak sie przyjrzysz na zdjęcia na krawędzie to zobaczysz nierówności miejscami.

crash1990
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: crash1990 » 27 kwie 2010, 00:07

Witam jestem jednym z twórców tej maszynki :mrgreen:
I mam kilka pytań odnośnie g codu.
1) Jakich używacie programów do konwersji plików AutoCada na g code ( jest coś lepszego od konwertera zawartego w Machu??)
2) Czy istnieje coś w rodzaju symulatora g codu tzn. jakiś program który pokaże w jaki sposób porusza się maszyna pod wpływem programu napisanego w g codzie.
3) Jak przyspieszyć prędkość g codu tzn. jak sprawić aby jakiś gotowy g code frezował się szybciej.
4) Czy istnieje jakiś edytor g codu coś takiego jak np. edytor w DevC++ do C++? Chodzi o jakiś program podświetlający składnie, ewentualne błędy.
5) Czy istnieje jakiś kurs g codu? :mrgreen:
6) Czy w Mach3 da się ustawić kierunek zjazdu do krańcówek? ( jeśli tak to jak)
7) Czy frezowanie elementu zaprojektowanego w AutoCadzie zawsze musi zaczynać się od punktu (0,0)? Mam taki problem, że dowolny narysowany element muszę przesuwać do początku układu współrzędnych bo inaczej frezarka próbuje dojechać do elementu np 300 jednostek.

Z góry dziękuje za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam Mateusz

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 27 kwie 2010, 08:31

1 - edu cad
2- MTS
3- mozna albo w machu przez przyciski albo 4 - notatnik jako edytor kodu i zmieniam wartośc f
5 - trzeba pogrzebac na forum
6 - da się, wystarczy zamienic w okienku zabezpieczenia programowe odpowiedni ptaszek dla danej osi, wartosci procentowe na koncu to szybkosc dojazdu
7- mozna wyzerowac sobie maszynke w żądanym punkcie, np jedziesz strzalkami na dowolny punkt, potem myszą lewym pstrykasz na współrzędną x w okienku głownym gdzie zmieniaja sie współrzedne przy przesuwaniu - no to klikasz lewym wpisujesz wartosc i enter - moze to być zero lub jakas dowolna współrzedna
Trzeba troche poćwiczyc :D

a co do składni
zazwyczaj pisze sie najpierw funkcje a potem interpolacje, niektóre systemy np fanuc robi to zupełnie na opak i pod machem nie pojdzie, trzeba przestawiac skąldnię
do macha wystarczy ze na poczatku będzie np
g90 g21 g40 (lub g41 czy g42 - patrz opis kodów w machu na dole ekranu koło resetu)

nastepna linijka np f1000 T1 s1000
m3 - właczenie wrzeciona
i zaczyna sie interpolacja
g0x100y100
g1x10y20 ...
pod koniec m5 i m30 jako zakonczenie programu
ale w machu zazwyczaj wystarczy pierwsza linijka opisująca sposób interpolacji g90, system np metryczny g21, g40 srodkiem freza i interpolacja jesli nie mamy podłaczonego wrzeciona i skonfigurowanego narzędzia w tabelce
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
Dudi1203
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: Dudi1203 » 27 kwie 2010, 17:01

zdjęcie które obiecalem, frez palcowy 3mm z ostrą krawędzią (bez promieni)
Obrazek
Jeszcze mam pytanie do Gmaro, ile Ci zajęło przefrezowanie stołu w Twojej konstrukcji nabiurkowej?

Awatar użytkownika

gmaro
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: gmaro » 27 kwie 2010, 19:14

Dudi1203 pisze:Jeszcze mam pytanie do Gmaro, ile Ci zajęło przefrezowanie stołu w Twojej konstrukcji nabiurkowej?
Żebym to ja pamiętał , choć można by to wyliczyć bo chyba podawałem jaki posuw był podczas frezowania :wink:
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem... ;) to nacisnij POMÓGŁ :]

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”