Czy łożysko liniowe czy tuleja slizgowa ?
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
Czy łożysko liniowe czy tuleja slizgowa ?
Witam... mam taki dylemat bo nie mialem do czynienia z łozyskiem linowym ani z tuleja slizgową i nie wiem ktore wybać i ktore jest lepsze.... Chodzi o to ze potrzebuje cos wmiare taniego z zeby dobrze sie slizgalo na wałku szlifowanym o srednicy 8mm , jest to walek od modulu drukarki.... Chce zeby na tym wałku mogla sie poruszac prowadnica, bedzie to przesuwane recznie w lewo lub prawo i nie bedzie tam duzych obciazen. chodzi tylko o to by wmiare lekko sie to przesuwalo bez tarcia i zaciec. Prowadnice musi byc szeroka max 25mm i dopasowana do walka 8mm. Na zalaczonych zdjeciach jest cos podobnego co chce zrobic. Dlatego chcialem sie poradzic czy moge zastosowac do tego lozyska liniowe zamkniete lub moze walek slizgowy ?? .... doradzcie mi !!!
- Załączniki
-
- pret fi 8
- 1.jpg (9.97 KiB) Przejrzano 5747 razy
-
- schemat poruszania
- 5.jpg (4.31 KiB) Przejrzano 5747 razy
-
- przykladowa prowadnica - oryginalna
- 2.jpg (48.48 KiB) Przejrzano 2121 razy
-
- przykladowa prowadnica 2
- 3.jpg (20.13 KiB) Przejrzano 2107 razy
-
- przykladowa prowadnica 3
- 4.jpg (31.13 KiB) Przejrzano 2160 razy
Tagi:
-
No, nie wiem... nie mialem takieg lozyska w rekach wiec nie wiem jak bedzi pracowac. Bo che uzyc jedno takie lozysko jako prowadnica do takiego potencjometru tylko nie wiem czy nie bedzie za duzy luz miedzy pretem a lozyskiem , bo mam juz paski zebate i caly uchwyt z pretem ale jeszcze musze zrobic taka prowadnice ktora bedzie luzno chodzic na tym precie... bo bedzie sie to przesuwac recznie oraz przez silniczek.... a mam do zrobienia az 8 sztuk takich potencjometrow. Gdzie mozna dostac tanio takie lozyska, czy lepiej uzyc zamiast lozyska tulej slizgowe...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
mozna kupic prowadnice liniowe z rozcieciem, dzieki czemu da sie na nich kasowac luz, jesli sie je umiesci w odpowiednio przygotwanych obudowach. jesli ma to sie dodatkwo obracac wokol osi, to lepsza bedzie panewka slizgowa, bo lozysko liniowe nie jest przystosowane do przenoszenia ruchu obrotwego polaczonego z ruchem posuwisto-zwrotnym. nawiasem mowiac, to panewki slizgowe z wkladka z poliformaldehydu sa naprawde tanim i dobrym sposobem lozyskowania, wystaczy je utrzymywac w czystosci
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Wiec tak, pret bedzie mail dlugosc oklo 15cm dlugosci i na nim ma sie przesuwac prowadnica ktora bedzie miala ruch jedynie w zdluz preta i nie bedzie natomiast ruchu wokol osi ( foto - 5.jpg ) ... no i calosc nie bedzie pracowac w brudzie tylko w mikserze - konsoli sterujacej MIDI, bo calosc tego co ja robie wyglada podobnie jak na zdjeciach tych potencjometrow ( foto 4,5.jpg )... Czyli lepiej wybrac tulejke slizgową (TULEJE TUP-1 / TUF / - kompozyt na bazie PTFE ) czy ( TULEJE TUP2 (SF2) - kompozyt na bazie POM ) bo w akcesoria.cnc sa tam rozne typy.... tabel tez tam nie ma z rozmiarami .... Czy jak zrobie na jednej takie tulejce prowadnice to dobrze bedzie to chodzic.... ? Nadal nic nie wiem....
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam wszystkich serdecznie
Z tego co zrozumiałem kolega Operator2 che dorobić napęd elektryczny do potencjometrów suwakowych, zapewne będzie to jakaś konsoleta audio z automatyką:)
Zastanawiam się po co wyważać otwarte drzwi może po prostu kupić takie potencjometry już z silnikami? Jest dwóch głównych producentów jednym z nich jest ALPS a drugim Penny & Giles Kolejnym źródłem może być serwis firmy Yamaha która produkuje chyba najtańsze konsolety cyfrowe z takimi właśnie potencjometrami. No chyba ze chodzi o to żeby zrobić to samemu:)
Z tego co zrozumiałem kolega Operator2 che dorobić napęd elektryczny do potencjometrów suwakowych, zapewne będzie to jakaś konsoleta audio z automatyką:)
Zastanawiam się po co wyważać otwarte drzwi może po prostu kupić takie potencjometry już z silnikami? Jest dwóch głównych producentów jednym z nich jest ALPS a drugim Penny & Giles Kolejnym źródłem może być serwis firmy Yamaha która produkuje chyba najtańsze konsolety cyfrowe z takimi właśnie potencjometrami. No chyba ze chodzi o to żeby zrobić to samemu:)
-
mozna kupic gotowe, pewni... tylko ze Apls'y 100mm z silniczkiem kosztuja okolo 25euro , ja potrzebuje 8szt. + przesylka to koszt tego bedzie dosc spory... a nie mam tyle funduszy. natomiast mam czesci od starych drukarek i z tego chce zrobic to samemu i nawet juz to robie i jest w fazie robienia prototypu...
- Załączniki
-
- P1000785_.JPG (38.16 KiB) Przejrzano 2124 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
witam.
mechanicznie sprawa nie jesr skomplikowana .
tylko że ten silnik na fotce to tak " mało krokowy " jest .
to silnik dc od plujki .
chyba z drukarek to możesz wykorzystać paski i kółka zębate .
silniki to parę groszy na allegro .
pozdrawiam .
dodając - a do każdego silnika układ jak z linku - http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Stepper.html
mechanicznie sprawa nie jesr skomplikowana .
tylko że ten silnik na fotce to tak " mało krokowy " jest .
to silnik dc od plujki .
chyba z drukarek to możesz wykorzystać paski i kółka zębate .
silniki to parę groszy na allegro .
pozdrawiam .
dodając - a do każdego silnika układ jak z linku - http://home.cogeco.ca/~rpaisley4/Stepper.html
Mane Tekel Fares
-
Silnik jest ok, bo oryginly tez maja silniki dc i sterowane sa prze PWM, ja bede robil wersje potencjometru jako optyczny na bazie transoptorow od myszki pecetowej. Mam jeszcze tylko problem z pomyslem na przesuwanie suwaka na precie 8mm bo taki mam i chce go wykozystac a tulejki pod ten pret maja dlugosc 12..15mm i nie wiem czy beda sie nadawac i tu mam dylemat. Przez to projekt mi stanal w miejscu....