XMaLaKX pisze: ↑21 sty 2019, 22:39
Jestem nowy na forum i to moje pierwsze pytanie. Otóż posiadam blaszki o wymiarze 5x10 cm (dość małe) i bardzo cienkie 0.1mm może 0.2mm max i muszę wyciąć serię otworów w nich.
... Na portalach aukcyjnych widziałem lasery Co2 o mocy 40, 50, 80W ale nie wiem czy one się nadadzą do takiego cięcia.
Nie napisałeś z czego są te "blaszki"? Mosiądz, miedź, aluminium, tytan, złoto, srebro, stal "czarna" czy jakaś wysokojakościowa, hartowana etc?
Otwory - jeden, 10 czy 200 w takiej blaszce? Jeżeli kilka i blisko, to możesz liczyć, ze ta "blaszka" się pofaluje pod wpływem ciepła.
Już przy grawerowaniu gdzie moce są mniejsze zachodzą takie zjawiska. Podrzuć to do 2-3 zakładów które mają swoje maszyny i zobacz jak wychodzi.
O chińskim laserze CO2 o mocach rzędu 100W i bez tlenu absolutnie zapomnij. Obok tego, że moc jest za mała do takiego cięcia to same lasery(tuby) są nieprzystosowane do tego typu pracy. Problem polega na tym, że tnąc "zwykłe" materiały jak plexi czy drewno energia jest absorbowana w bardzo dużej części przez ten materiał. Natomiast przy cięciu metali - szczególnie miedź/alu następuje odbicie znacznej części strumienia "do tyłu". Nie musi to, ale MOŻE spowodować przegrzanie i przedwczesne zniszczenie lustra półprzepuszczalnego. Trudno powiedzieć jak się zachowa i czy np. nie padnie po miesiącu takiej pracy. Mało kto to próbuje testować, bo to i kosztowne i mało bezpieczne.