Dzień dobry.
Otrzymałem rysunek techniczny koła zębatego. Rysunek zawiera błędy, brak niektórych wymiarów itp.
Mam problem z wyobrażeniem sobie, w jaki sposób działa takie koło, w jakich urządzeniach jest wykorzystywane. Chętnie zobaczyłbym zdjęcie lub nagranie pracy takiego koła.
Koło zębate
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Koło zębate
Może to koło na pas płaski "rowkowany"?
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Primo to błędna nazwa - to nie koło zębate ale koło pasowe jak już - na tym rys. nie ma zębów są tylko rowki. Trochę nie podoba mi się ten detal jako koło pasowe z uwagi na rowki ale trzeba by sprawdzić czy takie pasy napędowe istnieją oraz z powodu takiego że koła napęd przenoszą z wała najczęściej za pomocną połączenie wpustowego lub wielowypustowego a tu ... niby jak - włożysz wałek w otwór to bedzie się obracał w otowrze... taka lipa to koło 
A jak to pracuje, otwórz maskę w aucie nie starszym niż 15 - osprzęt silnika będzie napędzany bardzo podobnym pasem (wielowkowym wzdłużnym)
Dodane 44 sekundy:

A jak to pracuje, otwórz maskę w aucie nie starszym niż 15 - osprzęt silnika będzie napędzany bardzo podobnym pasem (wielowkowym wzdłużnym)
Dodane 44 sekundy:
Na pewno nie pełnią takiej funkcji