Potrzebuje rad na przyszłość.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Potrzebuje rad na przyszłość.
Witam wszystkich !
Bardzo, ale to bardzo chciałbym zająć się obsługą CNC w przyszłości.
Mam 16 lat i pora żebym wybrał szkolę po gimnazjum, czy możecie mi doradzić, do jakiej szkoły pójść żeby jak najwięcej wiedzieć jak obsługiwać maszyny cnc ? Bardzo mi na tym zależy bo dopiero dzisiaj odkryłem takie zajęcie i już od południa oglądam filmy, z własnoręcznie zrobionymi tokarkami automatycznymi i coraz bardziej jestem przekonany, że właśnie to chce robić w życiu.
Jaką wybrać klase ?
Jestem kompletnie zielony ale chce się wszystkiego dowiedzieć o cnc.
Prosze o rady.
Pozdrawiam.
Bardzo, ale to bardzo chciałbym zająć się obsługą CNC w przyszłości.
Mam 16 lat i pora żebym wybrał szkolę po gimnazjum, czy możecie mi doradzić, do jakiej szkoły pójść żeby jak najwięcej wiedzieć jak obsługiwać maszyny cnc ? Bardzo mi na tym zależy bo dopiero dzisiaj odkryłem takie zajęcie i już od południa oglądam filmy, z własnoręcznie zrobionymi tokarkami automatycznymi i coraz bardziej jestem przekonany, że właśnie to chce robić w życiu.
Jaką wybrać klase ?
Jestem kompletnie zielony ale chce się wszystkiego dowiedzieć o cnc.
Prosze o rady.
Pozdrawiam.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
A skończyłeś taka szkole o profilu mechatronicznym, bo ja skończyłem i wiem jakim poziomem sie reprezentują. Lepiej iść do LO przynajmniej później na studiach sajgonu nie będziesz miał z matematyka i fizyka. A jak to przebrniesz to juz polowa drogi za toba. Jedyne co sie w tej szkole nauczylem a pozniej mi sie na studiach przydało to jak sie podłącza amperomierz a jak woltomierz i to by było na tyle. Moza akurat moja szkoła przedstawiała tak niski poziom ale wątpię żeby jakiekolwiek LP dawało szanse opanowania matematyki i fizyki w dostatecznym stopniu żeby później nie mieć problemów z tym na studiach.
-
Niezależnie gdzie pójdziesz, lepiej postaraj sie żeby ktoś Cię nauczył chociaż podstaw obróbki metali (tokarka, frezarka) w praktyce. Jak będziesz wiedział co i jak na manualnej to na pewno będzie Ci łatwiej. Tylko że to już byś musiał sie raczej uczyć "po godzinach". No i oczywiście matma na niezłym poziomie jak już pisali poprzednicy (w niektórych technikach masz np.: tylko 2h matmy w tygodniu. ).
-
Szkoły zawsze prezentują taki poziom jaki wymagają uczniowie. Niski poziom nauczania nie jest żadnym wytłumaczeniem dla braku wiedzy. Dla chcącego nic trudnego.A skończyłeś taka szkole o profilu mechatronicznym, bo ja skończyłem i wiem jakim poziomem sie reprezentują
Technik monter maszyn jest napewno w jakimś stopniu zbliżone do cnc szukaj szkoły w której będą uczyć obróbki skrawaniem .
Lubię duże zabawki. Obecnie homag Vantage 38L
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik
Uwaga dyslektyk!!!
Bój sie dwumasa!!!!!! Podobno zjada dzieci, a z kości wysysa szpik
-
- Lider FORUM (min. 2000)
no z rybnika do GCE będziesz miał kawałek, ale ta szkołe moge tobie polecic sa tam i tokarki i frezarki zwykłae jak i manualne . poziom jest niezły .
a kolego co pisze o LO to troszeczke racji miał ale troszeczke . bo gdyby nie ja po tech,mech to te osoby po LO co zaliczyły matme bezproblemu wyleciały by z powodu nie zaliczenia maszynoznastwa ,rysunku, projektów ........ przedmioty mechaniczne to niebyło nic trudnego na polobudze . ale mata faktycznie ...... nie zniechcencam nikogo do studiowania .ae ja po technikum mam prace robie to co chce za odpowiednie pieniądze i nie potrzebowałem do tego studiów .... i moi przełozeni też ich nie maja lub maja np.z zakresu gastronomi a nie obróbki ale musze przyznac ze nieźli sa
a kolego co pisze o LO to troszeczke racji miał ale troszeczke . bo gdyby nie ja po tech,mech to te osoby po LO co zaliczyły matme bezproblemu wyleciały by z powodu nie zaliczenia maszynoznastwa ,rysunku, projektów ........ przedmioty mechaniczne to niebyło nic trudnego na polobudze . ale mata faktycznie ...... nie zniechcencam nikogo do studiowania .ae ja po technikum mam prace robie to co chce za odpowiednie pieniądze i nie potrzebowałem do tego studiów .... i moi przełozeni też ich nie maja lub maja np.z zakresu gastronomi a nie obróbki ale musze przyznac ze nieźli sa
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Proponuje technikum mechaniczne lub elektroniczne - nauczysz sie i matmy i elektroniki i automatyki i metaloznawstwa... Jestem na specjalości gdzie własnie sterowanie i programowanie CNC jest podstawą - w technikum nie miałęm nigdy o CNC ale praktyki i warsztaty na zwykłych obrabiarkach i szlifierkach tez dużo dają więc dlatego technikum polacam 

-