tuc 25
tuc 25
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 7
tuc 25
a qq nie potrafie znalesc dojscia do dtr-ki tuc 25 /wiepofama/ mialem problem mechaniczny w skrzynce supotu ale juz problemu brak, padlo male lozysko na dzwigni blokady posow/gwint
natomiast nie moge sie dostac bo nie chce wszyskiego demontowac na wrzecionie a chce usunac ewent luz poprzeczny wrzeciona wlasnie i nie wiem jakie tam jest lozysko, dokrecenie nakretki pod deklem od strony zewnetrznej raczej nie pomaga,...
jesli ktos posiada dtr to prosze sie ujawnic
pzdr
natomiast nie moge sie dostac bo nie chce wszyskiego demontowac na wrzecionie a chce usunac ewent luz poprzeczny wrzeciona wlasnie i nie wiem jakie tam jest lozysko, dokrecenie nakretki pod deklem od strony zewnetrznej raczej nie pomaga,...
jesli ktos posiada dtr to prosze sie ujawnic
pzdr
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: tuc 25
A jak to wygląda ten TUC-25, bo jakoś nie kojarzę. Można by wstawić zdjęcia?
Bo szukając w zdjęciach
https://www.google.pl/search?dcr=0&tbm= ... &oq=TUC-25
nie sposób odgadnąć.
Bo szukając w zdjęciach
https://www.google.pl/search?dcr=0&tbm= ... &oq=TUC-25
nie sposób odgadnąć.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
miecio007 pisze:chce usunac ewent luz poprzeczny wrzeciona wlasnie i nie wiem jakie tam jest lozysko, dokrecenie nakretki pod deklem od strony zewnetrznej raczej nie pomaga,...
Tam jest łożysko wałeczkowe dwurzędowe ze stożkiem i aby je rozprężyć nakrętkę zewnętrzną należy nieco poluzować a dokręcać nakrętkę wewnętrzną (po uprzednim otwarciu wrzeciennika).
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
A rzeczywiście mój błąd przepraszam

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Przed rozprężaniem łożyska sprawdź jednak procedurę kasowania luzu według DTR, czy z przodu łożyska nie ma pierścienia dwudzielnego wymagającego przeszlifowania na mniejszy wymiar.
Pisz do kolegi manfix.
Pisz do kolegi manfix.
-
na youtube uzytkownik jacek ptasinski demonstruje dtr-ke do tuc 25 i nagralem ten filmik, po powiekszeniu i poprawieniu obrazu odnalazlem strone gdzie jest rozrysowany schemat, wiec wszystko jasne, faktycznie jest od strony wrzeciona lozysko waleczkowe gdzie szalka wewnetrzna przylega do pow stozkowej walka wrzeciona,...wszystko jasne dzieki za podpowiedzi,... pzdr 
grzegorz53 dziekuje bardzo

grzegorz53 dziekuje bardzo
-
a qq
nie koniec klopotow mianowicie nie udalo mi sie skasowac luzu na tyle zeby powierzchnia byla dostateczna, moze robie cos nie tak? demontuje wrzeciono odkrecajac tylna nakretke, zwalniam seger zabezpieczajacy male kolo zebate, luzuje i odkrecam nakretke blokujaca przednie lozysko, wyciagam klin od malego kola, odkrecam przednia oslone lozyska/zewnetrzna, wybijam do przodu wrzeciono wyciagajac po kolei seger, male kolo zebate, nakretke zabezpieczajaca przednie lozysko, tulejke posrednia, duze kolo zebate, klin, wybijam szalke zewnetrzna lozyska przedniego nu 3011,... sciagam lozysko z wrzeciona montuje w odwrotnej kolejnosci po skasowaniu luzu wzdluznego luz przedniego lozyska kasuje poprzez dokrecanie nakretki przedniej, luz nadal jest bo powierzchnia toczona jest niedostateczna, dociagam bardziej, nic nie pomaga, nie pomaga nawet metoda na ruski klucz, juz mi sie spetrza podkladka dystansowa, nakretka blokujaca lozysko jest poluzniona,... co robie nie tak? juz wymieniam 2 lozysko, lozyska polskie nie chinskie,.. nie wiem jak tu zdjecie wkleic,... jak ktos ma wiedze praktyczna to bardzo prosze bo tu teoria dziala ale praktyka szwankuje,... pzdr!

nie koniec klopotow mianowicie nie udalo mi sie skasowac luzu na tyle zeby powierzchnia byla dostateczna, moze robie cos nie tak? demontuje wrzeciono odkrecajac tylna nakretke, zwalniam seger zabezpieczajacy male kolo zebate, luzuje i odkrecam nakretke blokujaca przednie lozysko, wyciagam klin od malego kola, odkrecam przednia oslone lozyska/zewnetrzna, wybijam do przodu wrzeciono wyciagajac po kolei seger, male kolo zebate, nakretke zabezpieczajaca przednie lozysko, tulejke posrednia, duze kolo zebate, klin, wybijam szalke zewnetrzna lozyska przedniego nu 3011,... sciagam lozysko z wrzeciona montuje w odwrotnej kolejnosci po skasowaniu luzu wzdluznego luz przedniego lozyska kasuje poprzez dokrecanie nakretki przedniej, luz nadal jest bo powierzchnia toczona jest niedostateczna, dociagam bardziej, nic nie pomaga, nie pomaga nawet metoda na ruski klucz, juz mi sie spetrza podkladka dystansowa, nakretka blokujaca lozysko jest poluzniona,... co robie nie tak? juz wymieniam 2 lozysko, lozyska polskie nie chinskie,.. nie wiem jak tu zdjecie wkleic,... jak ktos ma wiedze praktyczna to bardzo prosze bo tu teoria dziala ale praktyka szwankuje,... pzdr!