Sinumerik 805SM Problem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Sinumerik 805SM Problem
Witam, jestem operatorem dwóch maszyn CNC. Jedna firmy FELDER, druga firmy TRIMA. Z tej pierwszej korzystam codziennie, z drugiej średnio raz na tydzień. Dzisiaj po włączeniu TRIMY pokazał mi się taki o to problem (zdjęcia poniżej). Podejrzewam, że wszystko co było na maszynie zapisane zostało skasowane, gdyż po wejściu w poszczególne opcje ilość pamięci na programy jest dużo większa niż było to przedtem. W tamtym roku mieliśmy wymieniany w niej zasilacz oraz dwa moduły. Wszystkie części były częściami używanymi i może to one są przyczyną problemu (błąd batteriealarm). Czy ktoś byłby po zdjęciach w stanie zdiagnozować co mogło tu się stać? Dodam, że maszyna jest z 1995 roku ,swoje już przerobiła i swoje też przeszła (wymieniane elektro wrzeciono, moduły, zasilacze, łożyska kulkowe itd.) ale osoba która do tej pory się zajmowała serwisem wyjechała z kraju. Posiadam kopie zapasowe systemu mam nadzieję, że wgrywając je mógłbym naprawić problem. Prosiłbym o jakąś pomoc. Pozdrawiam Leszek
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Sinumerik 805SM Problem
Bateriealarm to alarm o niskim napięciu baterii podtrzymującej pamięć w systemie Sinumerik. Jeśli maszyna została wyłączona z takim alarmem mogło dojść do wykasowania pamięci. Zanim kolega podejmie próby naprawy proponuję wymienić baterię na nową. Bez tego wszystko co wgracie na maszynę zostanie usunięte przy kolejnym wyłączeniu/zaniku prądu. Jeśli kolega posiada backup to po wymianie baterii i wgraniu plików maszyna powinna pracować jak przed awarią.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Sinumerik 805SM Problem