Bazowanie Tokarki - podstawy

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
Bolo0401
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3

Bazowanie Tokarki - podstawy

Post napisał: Bolo0401 » 24 sty 2017, 20:57

Posiadam małą tokarkę cnc własnej konstrukcji o polu X: 0-200mm, Z: 0-300mm. Z linuxCnc dopiero zaczynam więc wybaczcie pytanie laika. Na dzień dzisiejszy mam problem z bazowaniem a dokładniej nie wiem dlaczego i czy tak się ma zachowywać jak się zachowuje. Poczytałem trochę forum i ustawiłem w stepwizard takie parametry:

Obrazek

Myślałem że maszyna bez względu na to gdzie znajduje się mój "nóż tokarski" (czyli ta szara strzałka w linuxcnc) powinien zacząć jechać w kierunku 0,0 (tzn, punkt jak najbliżej konika, i z imakiem odsuniętym jak najdalej od osi toczenia) aż do momentu kiedy zadziała krańcówka X i Z. A tak się nie dzieje.
Po włączeniu programu szara strzałka stoi w pozycji 0,0. Chcę zbazować klikam- "bazuj wszystkie". Wtedy strzałka przesuwa mi się z pozycji 0,0 w lewo tak jak zaznaczyła ścieżka na zdjęciu poniżej. Gdy wciskam krańcówkę home Z strzałka wraca (a w zasadzie pojawia się) do pozycji 0,0 i znów jedzie w lewo. To samo jest z osią X. Przy każdej osi muszę 2 razy klikać w krańcówkę home.
Obrazek

W prawdzie znalazłem filmik (min:4,20):

Gdzie gość 2 razy klika w krańcówkę ale pytanie dlaczego i po co tak??
Czy ktoś mi wytłumaczy czy coś robię źle ?? Dlaczego strzałka nie jedzie do pozycji 0,0 tylko w drugą stronę?

Tagi:

Darki
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Darki » 26 sty 2017, 09:30

Bolo0401 pisze:Posiadam małą tokarkę cnc własnej konstrukcji o polu X: 0-200mm, Z: 0-300mm.
Masz zakres w osi z 0-300mm a nie 0-400 tak jak wpisałeś... Na początku pozmniejszaj sobie zakresy żeby zobaczyć jak to chodzi...

Spróbuj zmieńić kierunki osi X,Z (zaznacz krzaczkiem) w konfiguracji portu LPT wtedy powinno ci pojechać w drugą stronę

Autor tematu
Bolo0401

Post napisał: Bolo0401 » 02 lut 2017, 18:31

Dziś udało mi się wykręcić silnik krokowy z maszyny i zrobiłem z nim próby przy kompie i sterowniku. Wyjaśniam po koleji, co się dzieje:
- klikam bazuj wszystkie
- ruch w prawo
- symuluje zadziałanie krańcówki home Z
- silnik kręci w przeciwną stronę dopóki trzymam krańcówkę
- puszczam krańcówkę silnik znów zaczyna kręcić się w prawo jak na początku
- drugi raz muszę kliknąć krańcówkę home Z
- później to samo dzieje się dla osi X i dopiero maszyna jest zbazowana

Niby wszystko Ok, ale ciekawi mnie czy to jest poprawne działanie ? U was też tak jest ?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: k-m-r1 » 02 lut 2017, 19:21

[b]MACH3 cnc[/b]Tworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inne[b]EKRANY dla firm producentów maszyn[/b] Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 708 196 Tomek Komor [email protected]

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 02 lut 2017, 19:35

tak najpierw następuje szybka jazda (prędkości można ustawić w .ini) oś "wpada" z impetem na krajówkę niejednokrotnie przejeżdżając z nią trochę następnie następuje zjazd a ż do momentu dezaktywacji krańc. i kolejny najazd bardzo delikatnym ruchem
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
Bolo0401

Post napisał: Bolo0401 » 06 lut 2017, 17:52

Dzięki za odp, teraz już widzę jak to ma działać, ustawiłem sobie wstępnie prędkości w pliku INI. Teraz pozostaje mi tylko zamontować silnik z powrotem w maszynie i sprawdzić jak to będzie naprawdę działać z moimi krańcówkami indukcyjnymi. :wink:

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”