Podstawy początek

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC

Autor tematu
okatse
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Podstawy początek

Post napisał: okatse » 06 gru 2015, 23:27

Witam
Kusi mnie zbudowanie frezarki cnc. Czytam fora , patrze kto co zbudował ale brak mi konkretnych danych. Na allegro jest taka masa różnych arduino, driverów silników, i innych układów - że zielonemu w temacie ciężko się połapać co wybrać , co jest dobre.
Czy ktoś byłby tak miły i napisał mi jakie podzespoły na stan dzisiejszy są dobre.
W sumie to zdaje sobie sprawę że proszę o gotową listę zakupów.
Ale nie znając się na temacie nie wybiorę sam dobrze.

Tagi:

kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kubus838 » 07 gru 2015, 15:12

Witam

Precyzyjnej listy zakupów nie dostaniesz. Do maszyny musisz kupić prowadnice linniowe wraz z łożyskami, śruby pociągowe z gwintem trapezowym łącznie z nakrętkami. Do tego zestawu jeszcze musisz kupić podstawy aby jakoś te śruby oraz prowadnice zamontować do obrabiarki. Z elektroniki to kup sobie najtańsze sterowniki do silników krokowych - tak na marginesie to silniki krokowe tez musisz kupić po jednym do każdej osi. Tu w zakładce "giełda" ktoś chce/chciał sprzedać sterowniki z płyta główną za 250zł. Oczywiście musisz jeszcze wymyśleć z czego zrobisz całą konstrukcje, czy ze stali czy z drewna - dlatego nic wiecej nie można napisac w temacie samej budowy

To ogólnie wszystko co można Ci teraz napisać. Nie wiadomo jak ma ta obrabiarka wyglądać.
A z drugiej strony to polecam dużo czytać artykuły zamieszczone na tym forum. Ja wiem, że budowa własnej obrabiarki teraz jest w modzie, ale sama obrabiarka to tylko czubek góry. Jeszcze trzeba się nauczyć jej obsługi bo jeżeli nie będziesz wiedział "co z czym się je" to możesz sobie krzywde zrobić. A napewno trzeba wiedzieć jak przygotowywać cały proces obróbki

robert

Autor tematu
okatse
Posty w temacie: 2

Post napisał: okatse » 07 gru 2015, 16:20

Hej
Wszystko się zgadza co napisałeś - ale pytanie moje dotyczy tylko elektroniki , które arduino , który sterownik itd.
1) Do wyboru są andruino uno, mega, micro
https://store.arduino.cc/category/83

2) do tego kilka rodzajów Shields oraz stepsticki jest oraz
https://store.arduino.cc/category/68
https://*/

3) co z zasilaczem do silników

Przy ilości dostępnych komponentów - ilość kombinacji jest duża.

Pomysł jest na małą maszynkę. Pole pracy powiedzmy A4. Czy konstrukcja z ruchomą głowicą czy z ruchomym blatem - to jest do przemyślenia - i chyba nie zależne od sterowników i reszty elektroniki.
Konstrukcja raczej aluminiowa - stalowa.
Z konstrukcją i mechaniką nie mam problemu - problem mam z elektroniką - nie wiem jakie podzespoły kupić - aby to działało.

Konn
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Post napisał: Konn » 03 sty 2016, 17:17

Uno starczy, wpisz w allegro stepstick 2A i ci wywali odpowiednie ,do kazdego dodaj kondensator na wyjsciu. Użyj zasilacza ATX do zwykłego komputera stacjonarnego. I tak tanio masz cala elektronikę bez silników krokowych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”