Wieloklin DIN5482
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Wieloklin DIN5482
Mam problem z wykonaniem wieloklinu na wałku Norma DIN 5482 80x74 jest to wieloklin modułowy
Pytanie czy ktoś z was ma możliwości wykonać coś takiego oraz jaki może być ewentualny koszt czegoś takiego ?
Pytanie czy ktoś z was ma możliwości wykonać coś takiego oraz jaki może być ewentualny koszt czegoś takiego ?
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Re: Wieloklin DIN5482
Oooo mam właśnie taki do wykonania. W innym poście pisałem (Dzień dobry, stoję przed podobnym problemem. Mianowicie muszę wykonać wieloklin 80*74 wg DIN 5482 . I jak to prawidłowo wykonać?
Wieloklin będzie wykonany na duużym wale około 500 kg, do dyspozycji mam tylko rysunek z podanym wymiarem i DIN,. Wał wykonywany dla pośrednika i dalej w świat, więc nie mogę przypasować i musi być tip top książkowo. Ale jak to zrobić żeby nikt mi nie mógł zarzucić nieprawidłowego wykonania..?..
Wieloklin będzie wykonany na duużym wale około 500 kg, do dyspozycji mam tylko rysunek z podanym wymiarem i DIN,. Wał wykonywany dla pośrednika i dalej w świat, więc nie mogę przypasować i musi być tip top książkowo. Ale jak to zrobić żeby nikt mi nie mógł zarzucić nieprawidłowego wykonania..?..
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Patrz os-z-wielowypustem-t110479.html#p771761 , może da się zastosować...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 2
Nooo tak, przy czym planuje to wykonać na tokarce z wykorzystaniem osi y ( sam czop przed montażem z resztą wałka) Przy pomocy freza do kół zębatych ( mówimy tu cały czas o zewnętrznej obróbce). Jest taki o średnicy 26mm o module 2 (system polygon ) Tylko że z DIN wynika moduł 2,1 ? Kurcze i nie wiem jaki to by miało wpływ... Poza tym jak w innym poście jaki-frez-wedlug-din-5482-t66100.html pisał bajtelo, oczywiście inny rozmiar (Widać, że trzeba frezować to frezem modułowym 2,25, ale wkładając ząb frezu w ząb przekładni za cholerę do siebie nie pasują.
Metodą prób i błędów doszedłem, że najlepszy frez to 45 stopni, zwykły z prostymi zębami (bez ewolwenty).
Jednak dalej to nie jest to co powinno być.)
I to mnie martwi, bo jak pisałem wał duży, dodatkowo będzie jeszcze zwulkanizowany na nim płaszcz gumy, jak pojedzie do klienta i nie będzie pasowało to straszna DU.A będzie....
Metodą prób i błędów doszedłem, że najlepszy frez to 45 stopni, zwykły z prostymi zębami (bez ewolwenty).
Jednak dalej to nie jest to co powinno być.)
I to mnie martwi, bo jak pisałem wał duży, dodatkowo będzie jeszcze zwulkanizowany na nim płaszcz gumy, jak pojedzie do klienta i nie będzie pasowało to straszna DU.A będzie....
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Kontakt:
Witam.
Mialem już przyjemność wykonywać takie walki z tym że nie o tak dużych wymiarach. Maszyna Mazak MSY 250 MS bez problemu to ogarnęła ale podstawa to wiedza i poprawne czytanie rysunku i informacji zawartych w tabelach.
Uważam że metoda prób i błędów jest tu nie na miejsci a sugeruję się ta uwagą dlatego że jak sam się zbierałem do wykonania takiego walka to 2h studiowania tabel i wymiar sam wyszedł. 2h dlatego ze tabele w internecie są różne i polecam zwrócić na to uwagę. Pozostało już nam tylko zakupić odpowiedni frez i wałki leciały z automatu. Polecam tylko wykonanie min 0.3 mniejszy wymiar jak jest w tabeli. Do takich prac kupujemy odpowiednie narzędzie, są określone moduły i należy się ich trzymać.
Program napisany z przysłowiowej łapy bo wszystkie informacje są w tabeli a jak wykonujemy coś takiego na cnc to nie ma żadnych problemów z napisaniem programu. Na podzielnicach takie wałki też się wykonuję ważne żeby zachować wymiary.
Mialem już przyjemność wykonywać takie walki z tym że nie o tak dużych wymiarach. Maszyna Mazak MSY 250 MS bez problemu to ogarnęła ale podstawa to wiedza i poprawne czytanie rysunku i informacji zawartych w tabelach.
Uważam że metoda prób i błędów jest tu nie na miejsci a sugeruję się ta uwagą dlatego że jak sam się zbierałem do wykonania takiego walka to 2h studiowania tabel i wymiar sam wyszedł. 2h dlatego ze tabele w internecie są różne i polecam zwrócić na to uwagę. Pozostało już nam tylko zakupić odpowiedni frez i wałki leciały z automatu. Polecam tylko wykonanie min 0.3 mniejszy wymiar jak jest w tabeli. Do takich prac kupujemy odpowiednie narzędzie, są określone moduły i należy się ich trzymać.
Program napisany z przysłowiowej łapy bo wszystkie informacje są w tabeli a jak wykonujemy coś takiego na cnc to nie ma żadnych problemów z napisaniem programu. Na podzielnicach takie wałki też się wykonuję ważne żeby zachować wymiary.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt:
Witam, mam potrzeby na wykonanie wieloklinow wg DIN5482 A50x45 24N do sprzegla samochody ciezarowe tuningowe dla Finlandii....mozna zarobic bo dla nas liczy sie czas, termin i jakosc uslugi...przede wszystkim. Mamy duzo zlecen od tuningow ciezarowek, traktorow, lodzie oraz samoloty experymentalne. Prosze o kontakt na prw. Pozdrawiam, DGR