Witam! Od kilku lat pracuje na różnych maszynach CNC, kiedyś była to gietarka do rur ( programowanie, ustawianie i operowanie) prasa krawędziowa Bystronic i Edward Pearson( jak wyżej) teraz pracuje na frezarkach (Haas) i tokarkach (Colchester ze sterowaniem fanuc) produkujemy części do Airbusa... ale tutaj tylko operuje i ustawiam... w jaki sposób mogę zaczac uczyć sie g-kodu, czy pisania programu np. Przez edge cam? Drugie moje pytanie jest takie od czego zaczac? Czy lepiej nauczyć sie programowania z łapki czy pisania na PC? Póki co pracodawca nie zrobi mi żadnego szkolenia więc muszę liczyć na siebie... może macie do polecenia jakies pdfy czy cos takiego.
Podsumowując: jaki powinien byc drugi krok po operatorze zielonego guzika? Bo mnie juz troche to nudzi...
Pozdrawiam
Operator zielonego guzika... co dalej
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Wydaje mi się że programowanie z pulpitu będzie kolejnym krokiem do tego samodzielne mocowanie elementu lub wykonanie przyrządu napisanie programu wykonanie oraz kontrolą jakości . Dużo tego ale taki jest rynek i tacy ludzie są w cenie. Naukę możesz zacząć od symulatorów co do CAM to tylko dodatek do programowania . poza tym rynek sterowania CNC idzie w kierunku zaszczepienia funkcji CAM bezpośrednio w sterowniku maszyny.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
No w sumie kontrola tego co wychodzi z maszyny nalezy do mnie, dokladnosc moze nie jest oszalamiajaca bo 0.1mm ale zawsze to cos, podobnie ze zmiana detalu, choc w tym przypadku korzystamy tylko z czujnikow zegarowych. Chyba że chodzilo Ci o wymyslenie mocowania detalu od 0... z tym ciężko bo klepiemy te same czesci od kilku lat. Pozdrawiam