Mini tokarka

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
mezcook
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

Mini tokarka

Post napisał: mezcook » 15 lut 2015, 13:12

Witam.
Jestem na etapie tworzenia prototypu pewnego urządzenia.
Do wykonania mam szereg różnego rodzaju wałków, tulei i tarcz z materiałów takich jak stal czarna, nierdzewna, brąz oraz tworzywo sztuczne (POM). Pierwotnie miałem zamiar zlecić to tokarzowi ale gdy okazało się że do zrobienia jest przynajmniej 44 szt. (8 różnych rodzajów detali), zacząłem się zastanawiać czy lepszą inwestycją nie będzie kupno jakiejś chińskiej tokareczki. Mój wybór to prawdopodobnie nutool MC550 lub Mig-tech LD550.

1) Moje pierwsze pytanie to ile może skasować tokarz za wykonanie kompletu elementów zgodnie z rysunkiem załączonym poniżej (oczywiście orientacyjnie)?
2) Czy możliwe jest wykonanie detali w takich tolerancjach jak te na rysunku za pomocą chińskiej tokarki? (otwory pasowane będę wykonywać za pomocą rozwiertaków).
3) Czy moje rozumowanie, wskazujące na zakup tokarki za ok 3000zł jest sensowne, zaznaczając że sprzedaż pierwszego urządzenia pokryje wszelkie koszty (zlecono mi projekt i wykonanie takiego urządzenia)?

Rysunek wykonawczy
Ostatnio zmieniony 15 lut 2015, 13:42 przez mezcook, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Awatar użytkownika

rc36
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: rc36 » 15 lut 2015, 13:21

Brak załącznika.

manfix

Post napisał: manfix » 15 lut 2015, 13:35

kupując tokarkę typu ( chińskiego ) nie należy wierzyć opisom , lepiej poszukać tokarki typu TSB 20 , zwrócić uwagę na oprzyrządowanie jakie oferują w cenie ,lepiej kupić maszynę aby miała zapas mocy niż za słabą pozdrawiam

Autor tematu
mezcook

Post napisał: mezcook » 15 lut 2015, 13:45

Wiem że jak się dobrze trafi,to lepsze są stare tokarki tupu TSA16 itp.
Wiem także że można też trafić na coś zużytego i niekompletnego.
Moim wyborem będzie raczej chińszczyzna ze względu na brak czasu na czekanie na okazję.

manfix

Post napisał: manfix » 15 lut 2015, 13:56

Ja kiedyś jak się rozglądałem za kupieniem tokarki to miałem kupić tą , duży prześwit wrzeciona i mocny silni http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-t ... 25216.html
Mam teraz kovo S32 w podobnej cenie ,moja waży 1200 kg

Autor tematu
mezcook

Post napisał: mezcook » 15 lut 2015, 14:02

W zasadzie moje pytania nie dotyczą tego, która tokarka jest lepsza.
Poprostu jestem zielony jeśli chodzi o toczenie i kompletnie wiem jakiej dokładności można oczekiwać po małej chińszczyźnie. I czy to co oferuje chińszczyzna sprosta moim wymaganiom.
PS. 5600zł zdecydowanie wykracza poza budżet :P

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 15 lut 2015, 14:16

chińszczyzna ma to do siebie że już na początku musisz poprawiać fabrykę, wszystko dokładnie dopasować, z pozostałości wiórów wyczyścić itd, jak myślisz że podłączysz do gniazda nie ma tak, szybciej się zrazisz i bubli naprodukujesz.
Moje zdanie, małe chińskie tokarki potrafią w miarę dokładnie toczyć ale tylko po przygotowaniu ich do tego. Kilka tematów dotyczących tokarek chińskich i ich tuningu na forum znajdziesz.
I don't like principles, I prefer prejudices

manfix

Post napisał: manfix » 15 lut 2015, 14:18

często jest tak słaba tokarka dobry tokarz i robota wykonana dobrze , super tokarka i robota do kitu , nie obrażając nikogo , tak że precyzyjnie trudno coś doradzić

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: dance1 » 15 lut 2015, 15:13

nie rozumiem co to słaba tokarka? minusem chińszczyzny jest niedbalstwo w składaniu maszyn, bez ingerencji w nową maszynę nawet mistrz mistrzów tokarstwa z pomocą Chucka Norrisa niewiele zdziała. Oczywiście chińczyk to ruletka bywają lepsze i gorsze ale nie zmienia to faktu że jak nie na samym początku to za chwilę maszynę będzie trzeba dopieszczać.
I don't like principles, I prefer prejudices

manfix

Post napisał: manfix » 15 lut 2015, 15:48

miałem na myśli silnik małej mocy , ja mam Einhela 3000 do małych rzeczy super ,

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”