Mini tokarka
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Mini tokarka
Witam.
Jestem na etapie tworzenia prototypu pewnego urządzenia.
Do wykonania mam szereg różnego rodzaju wałków, tulei i tarcz z materiałów takich jak stal czarna, nierdzewna, brąz oraz tworzywo sztuczne (POM). Pierwotnie miałem zamiar zlecić to tokarzowi ale gdy okazało się że do zrobienia jest przynajmniej 44 szt. (8 różnych rodzajów detali), zacząłem się zastanawiać czy lepszą inwestycją nie będzie kupno jakiejś chińskiej tokareczki. Mój wybór to prawdopodobnie nutool MC550 lub Mig-tech LD550.
1) Moje pierwsze pytanie to ile może skasować tokarz za wykonanie kompletu elementów zgodnie z rysunkiem załączonym poniżej (oczywiście orientacyjnie)?
2) Czy możliwe jest wykonanie detali w takich tolerancjach jak te na rysunku za pomocą chińskiej tokarki? (otwory pasowane będę wykonywać za pomocą rozwiertaków).
3) Czy moje rozumowanie, wskazujące na zakup tokarki za ok 3000zł jest sensowne, zaznaczając że sprzedaż pierwszego urządzenia pokryje wszelkie koszty (zlecono mi projekt i wykonanie takiego urządzenia)?
Rysunek wykonawczy
Jestem na etapie tworzenia prototypu pewnego urządzenia.
Do wykonania mam szereg różnego rodzaju wałków, tulei i tarcz z materiałów takich jak stal czarna, nierdzewna, brąz oraz tworzywo sztuczne (POM). Pierwotnie miałem zamiar zlecić to tokarzowi ale gdy okazało się że do zrobienia jest przynajmniej 44 szt. (8 różnych rodzajów detali), zacząłem się zastanawiać czy lepszą inwestycją nie będzie kupno jakiejś chińskiej tokareczki. Mój wybór to prawdopodobnie nutool MC550 lub Mig-tech LD550.
1) Moje pierwsze pytanie to ile może skasować tokarz za wykonanie kompletu elementów zgodnie z rysunkiem załączonym poniżej (oczywiście orientacyjnie)?
2) Czy możliwe jest wykonanie detali w takich tolerancjach jak te na rysunku za pomocą chińskiej tokarki? (otwory pasowane będę wykonywać za pomocą rozwiertaków).
3) Czy moje rozumowanie, wskazujące na zakup tokarki za ok 3000zł jest sensowne, zaznaczając że sprzedaż pierwszego urządzenia pokryje wszelkie koszty (zlecono mi projekt i wykonanie takiego urządzenia)?
Rysunek wykonawczy
Ostatnio zmieniony 15 lut 2015, 13:42 przez mezcook, łącznie zmieniany 1 raz.
Tagi:
-
- Posty w temacie: 4
Ja kiedyś jak się rozglądałem za kupieniem tokarki to miałem kupić tą , duży prześwit wrzeciona i mocny silni http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-t ... 25216.html
Mam teraz kovo S32 w podobnej cenie ,moja waży 1200 kg
Mam teraz kovo S32 w podobnej cenie ,moja waży 1200 kg
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
chińszczyzna ma to do siebie że już na początku musisz poprawiać fabrykę, wszystko dokładnie dopasować, z pozostałości wiórów wyczyścić itd, jak myślisz że podłączysz do gniazda nie ma tak, szybciej się zrazisz i bubli naprodukujesz.
Moje zdanie, małe chińskie tokarki potrafią w miarę dokładnie toczyć ale tylko po przygotowaniu ich do tego. Kilka tematów dotyczących tokarek chińskich i ich tuningu na forum znajdziesz.
Moje zdanie, małe chińskie tokarki potrafią w miarę dokładnie toczyć ale tylko po przygotowaniu ich do tego. Kilka tematów dotyczących tokarek chińskich i ich tuningu na forum znajdziesz.
I don't like principles, I prefer prejudices
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
nie rozumiem co to słaba tokarka? minusem chińszczyzny jest niedbalstwo w składaniu maszyn, bez ingerencji w nową maszynę nawet mistrz mistrzów tokarstwa z pomocą Chucka Norrisa niewiele zdziała. Oczywiście chińczyk to ruletka bywają lepsze i gorsze ale nie zmienia to faktu że jak nie na samym początku to za chwilę maszynę będzie trzeba dopieszczać.
I don't like principles, I prefer prejudices