w końcu mamy rok 2015!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
w końcu mamy rok 2015!
jestem w tym temacie wciąż nowy, darujcie jeśli te pytania są "głupie".
jak to jest? mamy rok 2015 a wciąż kontrolery silników krokowych robi się na LPT? dlaczego nie ma na USB czy inny port jaki można znaleźć w nowych komputerach? albo za słabo szukałem :/
używam MX3660
czy jest jakiś inny tylko na port USB (czy inny)? dlaczego wciąż używa się portu LPT?.. grrrr....
jak to jest? mamy rok 2015 a wciąż kontrolery silników krokowych robi się na LPT? dlaczego nie ma na USB czy inny port jaki można znaleźć w nowych komputerach? albo za słabo szukałem :/
używam MX3660
czy jest jakiś inny tylko na port USB (czy inny)? dlaczego wciąż używa się portu LPT?.. grrrr....
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
-
- Posty w temacie: 1
Ajtam, ajtam. Wielu użytkowników stosuje sterowniki napędzane przez USB i nie można ich uznać bynajmniej za Kiepskich. Dążenie do ideału to dobry trend ale nie dajmy się zwariować. Nawet w najszybszym komputerze potrzebny jest czas między poleceniem a realizacją celu. Nic nie dzieje się nagle i w tym samym momencie. Światło też pokonuje drogę w określonym czasie. Opóźnienie między sygnałem na wejściu ukłądu scalonego a powstaniem sygnału na jego wyjściu czyli t.zw. czas propagacji liczony w ns a teraz pewnie już w ps też zakłóca sen o ideale. Złącze USB wysyła złożoną informację szeregowo bit po bicie, złącze LPT popycha wiele bitów równolegle wieloma liniami więc teoretycznie powinno działać szybciej. Jednak i tak nie pogoni to znacząco szybciej mułowatych w tej skali wartości silników krokowych. Tak będzie dopóki ktoś nie wpadnie na rozwiązanie działania w czasie ujemnym czyli nie usłyszy odpowiedzi przed zadaniem pytania
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Po to się ustawia/mierzy latencję w ns. Swojego czasu pracowałem na kartach akwizycji danych wpinanych na PCI do kompa. Zasada działania zupełnie jak port LPT, ale portów wejść wyjść kilka razy więcej. Co więcej, są specjalne komputery czasu rzeczywistego np. National Instruments, które spełniają wygórowane warunki czasu rzeczywistego.diodas1 pisze: Nic nie dzieje się nagle i w tym samym momencie.
Co do sterowania po usb... Wszystko fajnie, aż się zawiesi komputer, albo stanie się coś nieoczekiwanego co wywali nam urządzenie usb z kompa.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
Że co?lol, używa się dlatego, że jest to najlepszy wbudowany, sprzętowy przetwornik ADC czasu rzeczywistego.
Prawda jest taka, że rzeczywiście jest tanio i... tyle. Koniec zalet. Ani to jest najszybsze ani czasu rzeczywistego. Jednym słowem srali muchy bedzie wiosna. Wszyscy do tego przywykli, jest kupa płyt głównych, jest MACH i linuxcnc co to na LPT śmigają więc nie ma woli żeby zrobić to dobrze.
Mało tego, jest nawet jakiś opór mentalny. Jak kiedyś tu jeszcze udzielał się niejaki tuxcnc to gul mu skakał jak ktoś (m.in. ja) wspominał o jakimś interfejsie np. na USB. Twierdził, że dobrze jest i nie trza psuć.
To tyle.
Ale z obserwacją założyciela wątku się zgadzam. Jest rok 2015, dookoła mnóstwo technologicznej możliewości a ciągle w użyciu badziew.
czilałt...
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
Widzę, że operujemy w sferze mitów. No cóż. Powiedz, a raczej napisz
, co takiego śmiesznego jest w USB?
Mnóstwo rzeczy działa na USB i to zarówno cholernie szybko jak i niezawodnie.
Ciekawe skąd się wzięło przekonanie, że LPT jest DOBRE? Nawet w CNC to się nie sprawdza za dobrze bo sami tu rzucacie pomiarem latencji, kombinowania w biosie czy kupowania jakiś specjalnie wyselekcjonowanych płyt. No proszę Was panowie co w tym jest dobrego?

Mnóstwo rzeczy działa na USB i to zarówno cholernie szybko jak i niezawodnie.
Ciekawe skąd się wzięło przekonanie, że LPT jest DOBRE? Nawet w CNC to się nie sprawdza za dobrze bo sami tu rzucacie pomiarem latencji, kombinowania w biosie czy kupowania jakiś specjalnie wyselekcjonowanych płyt. No proszę Was panowie co w tym jest dobrego?
czilałt...