Wydruki

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D
Awatar użytkownika

Autor tematu
Krako
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Wydruki

Post napisał: Krako » 01 gru 2014, 02:09

Chwalmy się naszymi wydrukami. ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 01 gru 2014, 09:05

Kobitkę lakierowałeś, czy taki filament metaliczny?

balbini
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: balbini » 01 gru 2014, 10:46

Zienek pisze:Kobitkę lakierowałeś, czy taki filament metaliczny?
nie po to Ją drukował, żeby ją tylko la...kierować :mrgreen:

Grawer.Gift
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: Grawer.Gift » 01 gru 2014, 11:28

Wsadzę pewnie kij w mrowisko, ale z racji zboczenia zawodowego mam po temu prawo.
Zboczenie polega na szukaniu sensu działania , wiec groźne nie jest ale nie każdy chce się tym zarazić, a szkoda.
Nie to że się mi to nie podoba - wchodzą nowe technologie, nowe maszyny i dobrze.
Ale jakbym tak zapytał o cenę wydruku takiej głowy, to pewnie jedyna prawidłowa odpowiedź będzie że BARDZO DUŻO.
Rzucę niesprawdzone dane że potrzeba pewnie ze 2o godzin albo wiecej pracy maszyny.

I teraz do czego zmierzam : czy za to , za te 20 godzin pracy maszyny da się wziąć kasę odpowiednią do nakładu pracy ?

Byłem kiedyś zaproszony na prezentację pracy maszyny.
Pokazano bardzo fajne wyroby z dośc taniego bardzo materiału.
Tyle że ponieważ miałem o tym jakies pojęcie to zapytałem ile czasu takie ,,cóś " się robi na tej maszynie i okazało się że prawie dobę.
Godzinę pracy tej maszyny wyceniano na 100zł wiec cały wyrób , mimo taniego materiału miał kosztować coś koło 2400zł
Nie był on nawet do sprzedania za 50 zł !!!!!!!

Robiłem kilka wycen takich wyrobów w różnych miejscach DUŻO MNIEJSZYCH i koszt ich był i tak powalający.

Stąd moje pytanie : czy aby to się opłaca pod względem ekonomicznym
bo że można zrobić to nie wątpię.

I nie jest to bynajmniej ,,atak " czy jak czasem słychać argumenty że ,,to konkurencja krytykuje"
Ani nie atak ani konkurencja - pytam tak z ciekawości : czy to się opłaca? Bo z tego wynika sens działania czyli robienia tego .
Bo jako demo możliwości to tak, ale nie o to chodzi chyba ?

Awatar użytkownika

ProCoPrint3D
Posty w temacie: 11
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 01 gru 2014, 11:31

No ładne wielkościowo wydruki, pewnie chwilka minęła zanim się skończyło drukować.
Filament użyłeś PLA zapewne dysza 0.5mm tylko ciekawi mnie czy ten stół od frezarko-plotera jest podgrzewany czy tylko elementy akurat tam postawiłeś.
Ogólnie fajna robota gratulacje.

peritus
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: peritus » 01 gru 2014, 11:38

Grawer.Gift pisze:Ale jakbym tak zapytał o cenę wydruku takiej głowy, to pewnie jedyna prawidłowa odpowiedź będzie że BARDZO DUŻO...

czy to się opłaca? Bo z tego wynika sens działania czyli robienia tego
Kiedyś twardy dysk 10MB kosztował krocie, dzisiaj... np dysk 2TB kosztuje w promocji 250zł

Tak to jest z technologiami pionierskimi w każdej dziedzinie....aż stanie się niezbędna i konieczna... np. jak laser, internet, komputer, płuco-serce, tomograf laserowy.... itd itd!

Awatar użytkownika

Autor tematu
Krako

Post napisał: Krako » 01 gru 2014, 14:00

Zienek, taki filament.

Grawer.Gift, Głowa drukowało się dłuuugo, - nie jest to na sprzedaż tylko jako pokazówka że się da ;) u nas roboczogodzina kosztuje około 20pln.

ProCoPrint3D, chyba nawet 0.3mm :P
Co ty to tylko frezarka - drukarek mamy kilka i kumple drukują pełno rzeczy. Dałem na stół mojej frezarki bo kumple nie chcą nieprofesjonalnych zdjęć ich drukarek.
Szymon i Mateusz (dexter) Często bywają w Kielcach podczas targów.
Nie mają tu kont więc ja się czasem chwale ich wydrukami.
Może pomęczę ich żeby zrobili jakieś zdjęcia drukarkom.
A drukarki to maja już nawet wodotryski, szyny hiwina, śruby kulowe, pokrywy z laminowanego włókna węglowego... :mrgreen:

Awatar użytkownika

ProCoPrint3D
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 01 gru 2014, 14:28

Zapodaj ten STL kadłubka kobitki będzie co drukować.

Szyny posiadamy w naszych drukarkach jak i 3 śruby kulowe, ze stołem z włókna węglowego jeszcze poczekać muszę bo troszke wychodzi te 60/60cm . Pytałem się tu w Belgii to taki format 4mm gruby i 0,05mm max odkształceń wychodzi prawie 400euro.
Obecnie zapodaję 32bitowy komputer z dotykowym wyświetlaczem jako baza sterowania no i dwie grubości filamentu drukować może na raz. Przykładowo można zrobić suport z twardego materiału i baze z gumy. Można zmienić z 1,75 na 3mm wystarczy tylko w naszych głowicach zmienić rdzeń i drukujemy. Wymiana jest banalnie łatwa bo odkręcamy razem z dyszą cały rdzeń. Niezbędne to jest przy drukowaniu Flexi filamentów, jak chcesz szybko druknąć z PLA to 1,75 jak gume to 3 mm wkręcasz i drukujesz. Dodatkowo nasze głowice mają dwie grzałki no i oczywiście extrudery Buldoga z przekładnią satelitarną.
Mamy również dostęp do laboratorium Uniwersyteckiego w Gent gdzie testujemy i chcemy wprowadzić do sprzedaży specjalny ultra-Flexi filament z powłoką ale to już inna historia.
Czekam na link kobitki i pozdrawiam.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Krako

Post napisał: Krako » 01 gru 2014, 14:52

ProCoPrint3D, http://www.thingiverse.com/thing:151251
chyba ten :P

[ Dodano: 2014-12-01, 15:05 ]
ProCoPrint3D pisze: Szyny posiadamy w naszych drukarkach jak i 3 śruby kulowe, ze stołem z włókna węglowego jeszcze poczekać muszę bo troszke wychodzi te 60/60cm . Pytałem się tu w Belgii to taki format 4mm gruby i 0,05mm max odkształceń wychodzi prawie 400euro.
Podgrzewany stół z włókna węglowego - chyba trochę niezbyt dobry pomysł.
Drogie i do tego słaba przewodność cieplna, wysoka rozszerzalność termiczna oraz łatwość zarysowań.

Awatar użytkownika

ProCoPrint3D
Kontakt:

Post napisał: ProCoPrint3D » 01 gru 2014, 15:24

Widziałem to na targach w Gent Bardzo dobra przyczepność przy niskich temperaturach, nie wiem jak wygląda rozszerzalność termiczna, a z zarysowaniami to już kwestia dyszy i chyba kleju użytego do utwardzenia włókien. Zawsze można wspomóc sie taśmą kaptonową lub malarską albo transferową do drukarek laserowych.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”