Witam.
Nabyłem prasę krawędziową Beyeler PR6 . Nacisk 100T , dlugość 3100mm.
W trakcie pisania programu ( dlugość , kąt , długość , szerokość ) trzeba podać dane blachy :
Stal , Nierdzewka , Alu oraz SIGMA - Kg/mm2
Jak obliczyć sigmę , lub przeliczyć gęstość blachy podaną w Kg/m3 na kg/mm2 ?
Pozdrawiam.
Prasa krawędziowa Beyeler PR6 - pytanie..
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Prasa krawędziowa Beyeler PR6 - pytanie..
ThermalDynamics AutoCut 200 chłodzony cieczą , Sterownik AVE , AutoCAD , Fastcam , Fastnest , Fastplot
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie rozumiem jak możesz zamienić gęstość kg/m^3 na kg/mm^2, chyba tylko mnożąc przez metr to zrobisz:) A tak poważnie dla mnie Sigma to naprężenia, czyli Siła dzielona przez przekrój Sigma= F/A F-siła [N] A-pole powierzchni [mm2] wynik będziesz miał w Pascalach, bądź dla zginania o czym tu mowa Sigma gnące = Mg/Wx <= kg Mg-moment gnący Wx- wskaźnik wytrzymałości, kg-dopuszczalne naprężenia na zginanie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
I właściwie nie ma już czego dodawać.lewy10psdw pisze:Nie rozumiem jak możesz zamienić gęstość kg/m^3 na kg/mm^2, chyba tylko mnożąc przez metr to zrobisz:) A tak poważnie dla mnie Sigma to naprężenia, czyli Siła dzielona przez przekrój Sigma= F/A F-siła [N] A-pole powierzchni [mm2] wynik będziesz miał w Pascalach, bądź dla zginania o czym tu mowa Sigma gnące = Mg/Wx <= kg Mg-moment gnący Wx- wskaźnik wytrzymałości, kg-dopuszczalne naprężenia na zginanie
No może jeszcze od siebie dodam, że na mojej maszynie sigma wynosi:
alu - 30
stal - 45
kwas - 60
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Dziękuję za pomoc.
W mojej maszynie do SIGMA przypisane jest kg/mm2 lub zamiennie N/mm2.
W instrukcji obsługi ( Cybelec 1200 2D ) dla stali zwykłej przypisana jest liczba 37.
Jak by nie patrzeć to gatunek stali.
Może pod SIGMĄ powinienem posługiwać się gatunkiem ?
W mojej maszynie do SIGMA przypisane jest kg/mm2 lub zamiennie N/mm2.
W instrukcji obsługi ( Cybelec 1200 2D ) dla stali zwykłej przypisana jest liczba 37.
Jak by nie patrzeć to gatunek stali.
Może pod SIGMĄ powinienem posługiwać się gatunkiem ?
ThermalDynamics AutoCut 200 chłodzony cieczą , Sterownik AVE , AutoCAD , Fastcam , Fastnest , Fastplot