Znowu mała tokarka - wybór.

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
YaPKnn
Posty w temacie: 9

Znowu mała tokarka - wybór.

Post napisał: YaPKnn » 29 sie 2013, 03:03

Witam,

Panowie, przeczytałem wszystko co piszecie o małych tokarkach ale tak jak i wielu poprzedników budżet i miejsce! (kiedyś będzie dom i prawdziwy warsztat) nie pozwalają na zakup czegoś dużego.

Powstaje pytanie, nowy model proxxona FD150/E czy chińczyk ld250 no chyba że jeszcze coś innego, budżet tak do 2500 z nożami i wrzecionem (dziady - trzeba kupić oddzielnie)

linki (do sklepów - bo z allegro za chwilę bedą nieaktualne):

http://swiatnarzedzi.pl/pl_PL/p/Tokarka ... RATIS/4362

http://www.leroymerlin.pl/warsztat/urza ... ,l871.html

Po tym co przeczytałem mam trochę mętlik, wychodzi mi że na proxxonie nie zrobię gwintów w inny sposób niż narzynka i ręczne obracanie, na LD zrobię ale to Chińczyk z połową plastikowych elementów który się rozpadnie jak tylko gwarancja się skończy)

Tak na szybko kombinując, to do proxxona można by zrobić dodatkowe koło pasowe (na większej tokarce) i uzyskać mniejsze obroty niż minimalne 500, co pomogło by w gwitowaniu - o ile na tyle większe koło tam się zmieści)

Za proxxonem przemawia tez napęd, z przełożeniem, w tego co przeczytałem w chińczyku jest bezpośredni.

Ostatnio za podtozenie crash padów motocyklowych z ertalonu zapłaciłem 50zł za 10 minut roboty i miarka się przebrała. Przynajmniej małe detale będę mógł wykonac sam, tylko poradźcie w wyborze.

Dzięki z góry.

Awatar użytkownika

tomek_skocz
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: tomek_skocz » 29 sie 2013, 08:52

Tylko LD 250!

Jak nie możesz nic innego.
Popatrz na masy - 41 a 4,5kg :lol:

-Proxxon ma stożek morse'a 0 - gdzie znajdziesz narzędzie pasujące do niego :roll:
-Suport przypomina zaawansowaną samoróbkę (gwinty trójkątne miast trapezowych?)
-tokarka ma chyba odlewy zrobione z amelinium, co nie grzeszy sztywnością
Ta zielona tokareczka to chyba tylko do toczenia patyczków do lodów:

Obrazek

Co do LD 250
Fakt - chińskie tokarki mają większą losowość w wykonaniu, ale chociaż pełnowymiarowe tokarki przypominają.

Obrazek

-mechaniczny posuw
-łoże wyglądające jak łoże a nie jak kawałek profila
-możliwość nacinania gwintów
-imak czteronożowy

Ogólnie po LD też nie ma co się spodziewać cudów, ale to i tak niebo i ziemia w porównaniu z tą drugą tokarką.

Pozdrawiam

lobudek
Posty w temacie: 2

Post napisał: lobudek » 29 sie 2013, 09:51

http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-t ... 58976.html
Pomyśl nad tą, Trochę dłuższa od LD250 ( 300mm w kłach vs 350mm ), uchwyt 100, silnik 550w i ma metalowe koła zmianowe. Cena podobna.

Autor tematu
YaPKnn
Posty w temacie: 9

Post napisał: YaPKnn » 29 sie 2013, 10:10

Dzięki chłopaki za szybkie odpowiedzi.

Zaskoczyliście mnie i to mocno, kurka wodna, żeby proxxon pzegrywał z chińczykiem...

Największy i najtwardszy element który mi się zdarzył w obróbce to śruba M12 w klasie 10,9, na której trzeba było gwint dorobić. Ten chińczyk poradzi czy za twarde dla niego?

lobudek: Tytan 350 będzie dostępny dopiero na koniec września.
Jest jeszcze jakiś "lepszy chińczyk"?

EDIT: To chyba jest to samo:
http://allegro.pl/tokarka-do-metalu-dlu ... 56982.html

Awatar użytkownika

skrzat
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: skrzat » 29 sie 2013, 11:31

EDIT: To chyba jest to samo:
http://allegro.pl/tokarka...3494256982.html
na pewno różnią się skalą na suporcie poprzecznym. Ta z Twojego linku ma to trochę gorzej zrobione. Reszta wydaje się być taka sama.
Choć nie jestem detektywem, zawsze znajdę budkę z piwem!

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: RomanJ4 » 29 sie 2013, 12:00

YaPKnn pisze:EDIT: To chyba jest to samo:
http://allegro.pl/tokarka...3494256982.html
to samo, znajdziesz też pod innymi nazwami, może różniące się szczegółami, wyposażeniem i czasem jakością (zależy dla kogo robiona).
YaPKnn pisze:Największy i najtwardszy element który mi się zdarzył w obróbce to śruba M12 w klasie 10,9, na której trzeba było gwint dorobić. Ten chińczyk poradzi czy za twarde dla niego?
a co ma nie poradzić, jak nie HSS, to węglik. Z nacinaniem narzynką to już zależy od samej narzynki i przygotuj się na ręczne kręcenie wrzecionem przy takim M (M12) Za to podpierając oprawkę konikiem
Obrazek

albo stosując "lufkę" do narzynki
mocowaną w koniku, masz prosto nacięty gwint

Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Roman

MiR
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)

Post napisał: MiR » 29 sie 2013, 12:10

Piszesz o robieniu gwintów. Nie jest to łatwe, szczególnie na małych tokarkach, gdzie nie można skrawać zbyt głęboko. I tak najrozsądniejszym sposobem będzie użycie narzynki.

Yorgus100
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)

Post napisał: Yorgus100 » 29 sie 2013, 15:29

lobudek pisze:http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-t ... 58976.html
Pomyśl nad tą, Trochę dłuższa od LD250 ( 300mm w kłach vs 350mm ), uchwyt 100, silnik 550w i ma metalowe koła zmianowe. Cena podobna.
Facet,który pyta na forum jak się ostrzy noże doradza w wyborze maszyny?

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: grg12 » 29 sie 2013, 15:41

MiR pisze:Piszesz o robieniu gwintów. Nie jest to łatwe, szczególnie na małych tokarkach, gdzie nie można skrawać zbyt głęboko. I tak najrozsądniejszym sposobem będzie użycie narzynki.
Nożem powolutku wyrzeźbi - a do narzynki trzeba trochę siły co czasami bywa upierdliwe bo obrabiany przedmiot jest zbyt delikatny żeby go porządnie złapać.
Co do FD150/E - porównajcie zdjęcie na stornie sklepu ze zdjęciem na oficjalnej stronie proxxona - są "prawie" takie same :) To "prawie" to suwmiarka (widać na stronie proxxona, sklep wyciął) dzięki której widać jakiej ta maszyna jest wielkości... Stawianie tej maszynki w jednej grupie z LD250 to dobry kawał. (nie twierdzę że FD150 jest zła - po prostu wątpie że kolega poszukuje maszyny która po pracy można schować w pudełku po butach :) )
Ostatnio zmieniony 29 sie 2013, 15:59 przez grg12, łącznie zmieniany 1 raz.

lobudek
Posty w temacie: 2

Post napisał: lobudek » 29 sie 2013, 15:57

Yorgus100, Co to ma wspólnego z wyborem tokarki? A fakty chyba można łatwo stwierdzić? No chyba że nie myśli się racjonalnie...Skoro wszystkie chinki są jednakowe, to chyba najlepiej jest wybrać taką ofertę, która oferuje najwięcej możliwości w tej samej cenie hmm?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”