Panowie a także panie o ile takie są na tym forum, proszę o pomoc w narysowaniu żebra na zamieszczonym rysunku . Robiłem to tak zrobiłem tą płaską powierzchnie potem powyciągałem walce obydwa na 70 aby potem dokonać wycięcia przez obrót oraz zrobiłem wszystkie otwory . PROBLEM POJAWIŁ SIĘ KIEDY PRÓBOWAŁEM ZROBIĆ ŻEBRO :):) zrobiłem szkic następnie żebro potem zrobiłem wycięcia przez obrót aby uciąć to żebro pod kontem i tu pojawia się problem bo żebro robi się trochę zwichrowane w miejscu ucięcia, nie wiem co robić alej skończyły mi się wszystkie pomysły;/;/ PROSZĘ o pomoc
Ja bym to zrobił wycięciem przez wyciągnięcie symetryczne, a niski walec wyciągnąć na odpowiednią wysokość bez wycinania i faza na dużym walcu standardowo a nie przez wycinanie z obrotu. Takie skąplikowane to to nie jest.
Wykonałem Twoje wskazówki w 40% a mianowicie normalnie zrobiłem fazkę oraz wyciągnąłem drugi walec na odpowiednią wysokość ale nadal nie wiem jak zrobić to żebro twoim sposobem ;/;/ mam prośbę do Ciebie czy mógł byś mi to wyjaśnić bardziej szczegółowo:):)?? Ja myślałem zrobić to tak: wstawię jakąś płaszczyznę przechodzącą przez walce (dokładnie chyba przez punkt na jednym i na drugim walcu) następnie narysuje kontur żebra w profilu i wyciągnę żebrem ale niestety wyskakują mi jakieś krzaki podczas wstawiania płaszczyzny link do modelu po poprawkach http://speedy.sh/88U3J/ZAL2.SLDPRT . Był bym naprawdę bardzo wdzięczny za pomoc:):):):)
można tak:
1. mamy: podstwa+ żebro (muszą byc zaokrąglenia na końcach żebra, tam gdzie mają być walce)
2. wybieramy płaszczyznę prostopadłą do podstawy, tam rysujemy trójkąt , potem wybieramy: symetrycznie wyciągnięcie wycięcia
3. dorysujemy brakujące walce i resztę
printscreeny tutaj: http://speedy.sh/jjfgE/kdps.zip
btw. rysowane na szybko bez wymiarów, na podstawie Twojego pierwszego modelu
pozdrawiam
The more intensely we feel about an idea or a goal, the more assuredly the idea, buried deep in our subconscious, will direct us along the path to its fulfillment.
The more intensely we feel about an idea or a goal, the more assuredly the idea, buried deep in our subconscious, will direct us along the path to its fulfillment.
ShuRRican świetny pomysł:):) ma do Ciebie jeszcze jedną prośbę . Nadal mam problemy z tym żebrem robię podstawkę potem dodaje płaszczyznę 70 mm oddaloną od podstawki rysuje na niej kontu żebra i gdy użyje polecenia żebro, wyskakuje mi błąd że ŻEBRO NIE JEST WŁAŚCIWIE OGRANICZONE I WYDŁUŻENIE ŻEBRA NIE PRZECINA CZĘŚCI MODELU . Mógł byś poświęcić jeszcze chwilkę i pomóc mi rozwiązać ten problem??
[ Dodano: 2013-04-21, 19:59 ]
Żebro było:) ale ja tym zdjęciu na którym pokazujesz że je uciąłeś ukryłeś czy usunąłeś walce ?? jeśli próbuje usunąć walce z modelu od razu usuwane jest żebro jako element z nimi powiązany
jakby nie było tych bocznych ścianek, żebra by nie powstały
pozdrawiam