witam kolegów
kupiłem tokarkę GILDEMEISTER CTX 400 Serie 2 v1 rok 2003 sterowani fanuc 21i-TB po podłączeniu do sieci i załączeniu maszyny chciałem ustawić punkty referencyjne dioda na przycisku mruga przeszedłem na joga podjechałem w X i Z w kierunku wrzeciona na odległość ok. 30cm. przechodzę na ustawienie punktu ref. naciskam klawisz kierunkowy osi x głowica idzie szybko zwalnia ale nie osiąga punktu ref. wyskakuje błąd 500 ASCH-ENDLAGE +X tak samo z osią Z wyłączam maszynę z sieci włączenie ponowne ale podczas załączenia wciskam jednocześnie can i p i trzymam aż maszyna się uruchomi po załączeniu usuwam alarmy i ponowna procedura klawisz kierunkowy oś x trzymam głowica idzie szybko zwalnia kontrolka x się zapala jest ok. klawisz Z trzymam głowica idzie szybko nie zwalnia zatrzymanie błąd 1059limit +z przy wielokrotnych powtórkach x się ustawia ale z nie daje rady co jest grane czy mogło być przyczyną że przed uruchomieniem operator sprawdzał konika czy dział a przesuwał go w lewo i w prawo i może teraz maszyna nie może zgrać się z konikiem czy nie ma to nic wspólnego za pomoc dzięki
Irek 50