Witam jestem nmowym użytkownikiem i dlatego witam wszystkich serdecznie:)
nie dawno moja firma zakupiła maszynę DMG CTX 310 ecoline z oprogramowaniem sinumerik840d sl. Napotkałem dziasiaj problem przy frezowaniu wieloboku cykle CYCLE79. Mianowicie po wykonaniu sześciokąta frez odjeżdża po skosie a chciałbym żeby odjeżdżał najpierw w górę ponieważ przed wielokątem znajduje się kontur. Czy ktoś mógłby mi precyzyjunie objaśnić ten cykl?
Z góry dziękuję.
Sinumerik 840D sl
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
spróbuj napisać ten wielobok jako kontur z wyjazdem
jeśli się nie myle można również wybrać sposób obróbki, wypróbój wszystkie, bo to są cykle które się właśnie różnią wejsciem i wyjsciem.
ogólnie proponuje zapisanie tego po konturze z wyjazdem jako poprostu linia albo dodaj wyjazd ręcznie jako linia lub funkcja G01:)

jeśli się nie myle można również wybrać sposób obróbki, wypróbój wszystkie, bo to są cykle które się właśnie różnią wejsciem i wyjsciem.
ogólnie proponuje zapisanie tego po konturze z wyjazdem jako poprostu linia albo dodaj wyjazd ręcznie jako linia lub funkcja G01:)
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Reakcja freza bierze się z zapisu programu i jest wynikiem obecnej lub poprzedniej sekwencji jego treści i nie może być ...dziwna, może być natomiast niezrozumiała. Niezrozumiały jest też zapis "uderza w kontur za sobą". W sterowaniu numerycznym językiem porozumiewania się powinien być program a nie język opisowy. Jest prawdopodobnie jeszcze coś w programie Kolegi, co powoduje takie zachowanie narzędzia. Nie sądzę, aby to było w cyklu.Przemo85 pisze:zawsze frez wykonuje jakis dziwny ruch do tyłu po zakończonym frezoweniu, przez co uderza w kontur za soba
Pozdrawiam
Szczegółowe działanie CYCLE97. Niezależnie od ustawienia G0 czy G1 narzędzie w cyklu dojeżdża ruchem szybkim G0 nad kontur wielokąta, podjeżdża łukiem odległość SC do zarysu cylindra i skrawa wielokąt. W momencie zmiany warstwy wykonuje odjazd po łuku od konturu i nawrotem ustawia się na następnym wejściu do cylindra. Wykonuje dosuw nad cylindrem do następnej warstwy skrawania. Po wykonaniu wielokąta następuje odjazd po łuku (SC) i wyjazd narzędzia szybkim posuwem w osi Z. Szczegóły działania cyklu można zobaczyć w materiale
Pozdrawiam
Technologia CNC od 1979r.
Programowanie technologiczne
SINUMERIK Operate
Programowanie technologiczne
SINUMERIK Operate