Proteza - konstrukcja z płyty wiórowej, dębu, aluminium.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
Proteza - konstrukcja z płyty wiórowej, dębu, aluminium.
Niniejszym prezentuję budowane preze mnie urządzenie z płyty wiórowej. Główna część konstrukcji jest już gotowa. Pozostało dorobić lub poprawić kilka(dziesiąt) detali, poskręcać to wszystko, zamocować silniki, okablować, dołączyć elektronikę.
Wybrałem jej nazwę "Proteza"
Pierwszy raz projektuję i wykonuję narzędzie o takiej skali złożoności. Mogę powierdzić, że jest to bardzo pouczające, bo popełnia się dużo błędów. Jest świetna okazja, żeby skonfrontować swoje wyobrażenia o różnych rozwiązaniach z rzeczywistością.
Będę się starał opisać wszystko obszernie, bo ciągle ktoś pyta ile kosztuje zbudowanie takiej zabawki z drewna, jak zrobić, itd. Przy czym konstrukcję można jeszcze uprościć, a koszty nieco zbić, głównie na elektronice. Jak ktoś się zna, i ma czas.
Założenia:
Ma to być narzędzie eksperymentalno - treningowo - poglądowe o prostej i taniej konstrukcji. Nie przewiduję obróbki metali, ani nawet żadnych twardszych materiałów. Zamierzam używać tego do ułatwienia sobie życia przy niektórych pracach (przenoszenie rysunków, delikatne trasowanie). Oprócz tego Proteza ma w przyszłości skanować płaskorzeźby, może jakieś eksperymenty z Rapid Prototyping - ale najpierw muszę nauczyć się budować układy z mikrokontrolerami, i programować je.
Konkrety:
Jest to ploter trzyosiowy ze stałą bramą.
Pole robcze: 200 x 200 x 120 mm.
Silniki: Bipolarne. 0.95 - 1.2 A. Moment obrotowy nieznany.
Sterownik: Brak. Będzie prawie na pewno Alfa-3 z Mixpol-u.
Prowadnice szufladowe.
Śruby M10x1.5, nakrętki podwójne z brązu.
Koszty:
Płyty wiórowe z cięciem na wymiar: 68 zł.
Okleina: 16 zł.
Osiem łożysk d=8, D=24: 30 zł.
2m szpilki budowlanej M10: 10 zł.
Cztery pary prowadnic szufladowych: 44 zł.
3 silniki krokowe: 50 zł.
1m kątownika alu 50x30x3: 37 zł.
1m kątownika alu 30x20x2: 20 zł.
Próg dębowy: 20 zł.
Różne śruby, podkładki, nakrętki, wkręty: ~30 zł.
Pręt z brązu 350x20: 45 zł.
Razem: 370 zł.
Trochę części mi zostało: np. pręt z brązu zużyłem w 1/4, zostanie po 1/4 kątowników, pudło śrubek, najdroższą prowadnicę szufladową też wykorzystam do czego innego. ALe użyłem też kilku detali które miałem w domu. Kilka drobiazgów jeszcze trzeba dokupić, więc koszt zbliży się do 400 zł.
Brakujące narzędzia : ~80 zł (np. narzynka M8 z oprawką, wiertła, tulejka której sam nie byłem w stanie dorobić).
Elektronika: Minimum 450 zł (o tym później - to dopiero będzie ubaw).
Robocizna: Bezcenna.
Budowa:
Zacząłem w połowie września od zamówienia płyt wiórowych w Leroy-Merlin/arkadia. To był błąd. Te mniejsze wymiary były wykonane gorzej - pewnie prowadzą ręcznie (dlatego trzeba dopłacić). I to widać. Tylko kilka kątów prostych udało im się jako-tako trafić. Rozmiary też ustawione z precyzją stolarską. Na szczęście jakoś chyba wybrnąłem.
Około dwieście pięćdziesiąt otworów w drewnie, kilkanaście w aluminium, trochę podfrezowań zrobiłem na moim pantografie (z zablokowanym ramieniem wrzeciona). Mam małe pole manewru, 200x290mm, więc większe elementy musiałem robić z dwóch, a największe płyty nawet z trzech zamocowań. Ale i tak jest to chyba najlepiej wykonana część roboty. Trwało to przez październik, listopad, i grudzień, z długimi przestojami, bo miałem dużo pracy.
Toczenie nakrętek, czopów, itd. na Einhell-u w grudniu i styczniu.
Najtrudniejsze było wymyślenie elementów tak, żeby były możliwe do własnoręcznego wykonania posiadanym sprzętem.
Konstrukcja jest trochę dziwna. Jakoś tak mi samo wyszło. Wymyśliłem tą kompaktową budowę z jedenastu prostokątnych kawałków + stolik + wózek Z, szczegółowe rozwiązania wymyślałem w trakcie budowy. No i po złożeniu jest jak widać.
Prawie wszędzie jest możliwość regulacji. Już widzę, że to będzie bardzo przydatna opcja. Zabawa się dopiero zaczyna!
CD (chyba) N...
Wybrałem jej nazwę "Proteza"
Pierwszy raz projektuję i wykonuję narzędzie o takiej skali złożoności. Mogę powierdzić, że jest to bardzo pouczające, bo popełnia się dużo błędów. Jest świetna okazja, żeby skonfrontować swoje wyobrażenia o różnych rozwiązaniach z rzeczywistością.
Będę się starał opisać wszystko obszernie, bo ciągle ktoś pyta ile kosztuje zbudowanie takiej zabawki z drewna, jak zrobić, itd. Przy czym konstrukcję można jeszcze uprościć, a koszty nieco zbić, głównie na elektronice. Jak ktoś się zna, i ma czas.
Założenia:
Ma to być narzędzie eksperymentalno - treningowo - poglądowe o prostej i taniej konstrukcji. Nie przewiduję obróbki metali, ani nawet żadnych twardszych materiałów. Zamierzam używać tego do ułatwienia sobie życia przy niektórych pracach (przenoszenie rysunków, delikatne trasowanie). Oprócz tego Proteza ma w przyszłości skanować płaskorzeźby, może jakieś eksperymenty z Rapid Prototyping - ale najpierw muszę nauczyć się budować układy z mikrokontrolerami, i programować je.
Konkrety:
Jest to ploter trzyosiowy ze stałą bramą.
Pole robcze: 200 x 200 x 120 mm.
Silniki: Bipolarne. 0.95 - 1.2 A. Moment obrotowy nieznany.
Sterownik: Brak. Będzie prawie na pewno Alfa-3 z Mixpol-u.
Prowadnice szufladowe.
Śruby M10x1.5, nakrętki podwójne z brązu.
Koszty:
Płyty wiórowe z cięciem na wymiar: 68 zł.
Okleina: 16 zł.
Osiem łożysk d=8, D=24: 30 zł.
2m szpilki budowlanej M10: 10 zł.
Cztery pary prowadnic szufladowych: 44 zł.
3 silniki krokowe: 50 zł.
1m kątownika alu 50x30x3: 37 zł.
1m kątownika alu 30x20x2: 20 zł.
Próg dębowy: 20 zł.
Różne śruby, podkładki, nakrętki, wkręty: ~30 zł.
Pręt z brązu 350x20: 45 zł.
Razem: 370 zł.
Trochę części mi zostało: np. pręt z brązu zużyłem w 1/4, zostanie po 1/4 kątowników, pudło śrubek, najdroższą prowadnicę szufladową też wykorzystam do czego innego. ALe użyłem też kilku detali które miałem w domu. Kilka drobiazgów jeszcze trzeba dokupić, więc koszt zbliży się do 400 zł.
Brakujące narzędzia : ~80 zł (np. narzynka M8 z oprawką, wiertła, tulejka której sam nie byłem w stanie dorobić).
Elektronika: Minimum 450 zł (o tym później - to dopiero będzie ubaw).
Robocizna: Bezcenna.
Budowa:
Zacząłem w połowie września od zamówienia płyt wiórowych w Leroy-Merlin/arkadia. To był błąd. Te mniejsze wymiary były wykonane gorzej - pewnie prowadzą ręcznie (dlatego trzeba dopłacić). I to widać. Tylko kilka kątów prostych udało im się jako-tako trafić. Rozmiary też ustawione z precyzją stolarską. Na szczęście jakoś chyba wybrnąłem.
Około dwieście pięćdziesiąt otworów w drewnie, kilkanaście w aluminium, trochę podfrezowań zrobiłem na moim pantografie (z zablokowanym ramieniem wrzeciona). Mam małe pole manewru, 200x290mm, więc większe elementy musiałem robić z dwóch, a największe płyty nawet z trzech zamocowań. Ale i tak jest to chyba najlepiej wykonana część roboty. Trwało to przez październik, listopad, i grudzień, z długimi przestojami, bo miałem dużo pracy.
Toczenie nakrętek, czopów, itd. na Einhell-u w grudniu i styczniu.
Najtrudniejsze było wymyślenie elementów tak, żeby były możliwe do własnoręcznego wykonania posiadanym sprzętem.
Konstrukcja jest trochę dziwna. Jakoś tak mi samo wyszło. Wymyśliłem tą kompaktową budowę z jedenastu prostokątnych kawałków + stolik + wózek Z, szczegółowe rozwiązania wymyślałem w trakcie budowy. No i po złożeniu jest jak widać.
Prawie wszędzie jest możliwość regulacji. Już widzę, że to będzie bardzo przydatna opcja. Zabawa się dopiero zaczyna!
CD (chyba) N...
- Załączniki
-
- Podstawa - bez stolika i takich tam
- X1_podstawa.jpg (32.15 KiB) Przejrzano 1769 razy
-
- Złożone "na oko"
- X1_probne_zlozenie.jpg (47.98 KiB) Przejrzano 2024 razy
Tagi:
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
To jest naprawdę bardzo odległe zamierzenie. Na razie rozważam generowanie poziomic z projektu 3D.Inf-el pisze:Rapid Prototyping - też bym chciał. Ale jeszcze nie wiem jak do tego podejść.
Tak, są już w "nadbudówce" w dwóch osiach, dyskretnie schowane. Już ich nienawidzę.Inf-el pisze:Czy te prowadnice szufladowe już zamontowałeś ?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Witam
A nie zastanawiałeś się żeby całą mechanike przeniść do ramy stalowej
Kształtownik - profil powiedzmy 80x40 naprawdę nie jest drogi, zapłaciłbyś jedynie za pospawanie tego do kupy, dodatkowo jakieś odpady blachy i było by to samo 10x sztywniejsze....
Fajna maszynka ... moja się buduje i buduje...
pozdrawiam
A nie zastanawiałeś się żeby całą mechanike przeniść do ramy stalowej
Kształtownik - profil powiedzmy 80x40 naprawdę nie jest drogi, zapłaciłbyś jedynie za pospawanie tego do kupy, dodatkowo jakieś odpady blachy i było by to samo 10x sztywniejsze....
Fajna maszynka ... moja się buduje i buduje...
pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
To dobry znak.x pisze:Już ich nienawidzę.
Może w tym przypadku negatywne uczucia przyniosą pozytywny efekt.
Ale rozumiem. Też przy pierwszej maszynie próbowałem zastosować prowadnice szufladowe.
Miało być tanio, prosto i szybko.
Zanim jeszcze zrobiłem oś Z to szuflady na osi X się rozpadły, nie mówiąc o luzach.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
..może dlatego , początkujący zapaleni forumowicze chcący zbudować sobie pierwsza swoja maszynę powinni sobie odpuścić , szkoda czasu i pieniędzy ..Inf-el pisze:Zanim jeszcze zrobiłem oś Z to szuflady na osi X się rozpadły, nie mówiąc o luzach.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2007, 10:46 przez gmaro, łącznie zmieniany 1 raz.
Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
Nie bardzo rozumiem.gmaro pisze:takie rady... powinni sobie odpuścić
Powinien sobie robić na tych szufladach ?
Chyba, że to kwestia jednego przecinka w zdaniu.
[ Dodano: 2007-02-19, 09:37 ]
Przemyślałem to.
Niech robi z płyty wiórowej i na prowadnicach szufladowych.
W końcu tutaj nie chodzi o to, żeby mieć profesjonalną maszynę
ale o to żeby zbierać doświadczenia i maszyna szybciej ruszy.
Jak nie zrobi na szufladach to nie doceni na łożyskach.
I ominie go wiele problemów konstrukcyjnych.
Ostatnio zmieniony 19 lut 2007, 10:24 przez Inf-el, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Inf-el pisze: Nie bardzo rozumiem.
Powinien sobie robić na tych szufladach ?
Chyba, że to kwestia jednego przecinka w zdaniu.
tak oczywiście ma być przecinek

Czlowiek z ideą jest uważany za wariata - aż do czasu gdy jego idea zwycieży. (Potem uznaje się go za bohatera i za pioniera danej dyscypliny.)
Pomogłem...
to nacisnij POMÓGŁ :]
Pomogłem...

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
podoba mi się ta maszyna 
może warto udowodnić, iż angażując małe fundusze - daje się zrobić "coś cnc"
ja również mam coś takiego - i jestem bardzo zadowolony... z walorów edukacyjnych

może warto udowodnić, iż angażując małe fundusze - daje się zrobić "coś cnc"
ja również mam coś takiego - i jestem bardzo zadowolony... z walorów edukacyjnych
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm