Przymierzam się do projektu i wykonania takiej maszynki jak na filmiku.
[youtube][/youtube]
Chciałbym ją wykonać samodzielnie gdyż koszt maszynki o polu roboczym 100cmx60cm to ok. 50000 zł. Myślę że nie jest aż tak skomplikowana ale mogę się mylić. Pomijając kwestię samego nanoszenia masy na szkło (na to już mam jakiś pomysł), część mechaniczna i elektroniczna wydaje mi się w miarę prosta. Problemem może być programowanie ale może o tym później.
Pole robocze dla mojej tej maszynki to 80cm x 130cm.
Dokładność nie jest aż tak istotna jak w przypadku frezarek, myślę żę 0.5-1 mm będzie OK.
Prędkości też nie są zbyt duże.
Zakładam że będzie to konstrukcja metalowa, wałki podparte fi 16-20 mm.
Śruby trapezowe fi 16-20 mm. Mam pytanie odnośnie śruby w osi X. Przeglądając forum natknąłem się się na rozwiązanie gdy jedna śruba do napędu osi X była umieszczona z jednej strony (nad wałkiem prowadzącym. Takie rozwiązanie jest proste do wykonania i ekonomiczne lecz może powodować zakleszczanie bramy. A więc pozostaje jedna śruba pośrodku pod stołem lub dwie śruby i napęd przez dwa silniki lub poprzez paski.
Brama będzie jak najlżejsza (najlepiej profil aluminiowy).
Mam pytane odnośnie silników jakie tu zastosować.
Jakie moce będą tutaj potrzebne aby bezproblemowo realizowany był napęd.
Sterowanie zamierzam wykonać na bazie gotowych elementów ze sklepu sponsora forum.
Mam wstępne szkice wykonane ale czas zabrać się do jakiegoś 3D.
Mój budżet to 3-4 tyś.
Czy wykonanie takiego plotera w tej cenie (bez systemu do nanoszenia masy na szkło)
jest realne do wykonania.
Pozdrawiam i czekam na jakąś krytykę