Frezowanie rowka i fazowanie w machiningu

Autor tematu
Arco
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Frezowanie rowka i fazowanie w machiningu

Post napisał: Arco » 11 sty 2012, 16:27

Witam,
mam mały problem. Jako że nie na studiach kazano nam coś wyfrezować, wziąłem sobie gotowy detal z warsztatu. Wszystko szło wmiare sprawnie dopóki nie trafło mi się wykonanie 2 ostatnich czynności, mianowicie wykonanie wszystkich sfazowań i rowka (rys).

Nie mam pojęcia jak to zrobić, dla funkcji pocketing wyrzuca błąd że narzędzie ma złe parametry (rowek ma szerokość 6mm), a jak wykonać sfazowania nie mam bladego pojęcia.

Obrazek

pozdrawiam
Arek

Tagi:

zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: zibi » 12 sty 2012, 13:19

Nie znam camu caśki ale fazy zrób tak że modelujesz frez z bocznym kątem 45 stopni i robisz jedno przejście dookoła. To jakaś planarna obróbka będzie, planar profil czy coś podobnego.
Rowek też robisz w ten sposób, rysujesz jego oś i puszczasz freza palcowego fi 6 po krzywej która jest okręgiem osią freza kolejnymi poziomami. Albo nawet używasz krawędzi które są na bryle i nie używasz poketngu tylko Z-lewel. Jest dużo możliwości.

mariusz078
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: mariusz078 » 14 sty 2012, 18:30

Witam

Dobrze kolega "zibi" powiedział jest wiele możliwości. W obróbce Pocketing jak nie chce pójść to zastosuj mniejszy frez np fi 4 r0 albo przerób freza palcowe fi 6 r0. Zmień mu średnicę np na 5,99. Czasami w taki sposób można oszukać program :wink:

Możesz zamiast Pocketing pobawić się Profile Contouring.
Jak chcesz frezować rowek według pomocniczego szkicu zastosuj Curve Following.

Nigdy nie przejmowałem się fazowaniami - stosuję ZLevel, freza kulistego.

Wszystko zależy od potrzeby, dokładności wykonania, pasowania, narzędzi jakimi dysponujemy :wink:

Mariuszszsz

Post napisał: Mariuszszsz » 10 lut 2012, 21:13

Dajta jaki przykład z machiningu po plskiemu

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Catia”