micro-cnc
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Albo pneumatyczne. Swoją drogą maszynka poradziła sobie z niezłej grubości blachą.pasierbo pisze:Czyżby wałek giętki??
Jednak wałek z silnikiem http://micro.lumenlab.com/micro (specyfikacja)
Spindle (sold separately):
1/4 HP motor
22k RPM maximum speed
4mm capacity 3-jaw chuck
.25” capacity collet ***
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
witam.
łamie - łamie
łożyska kulkowe ( liniowe ) zawsze będą mieć większą skłonność do drgań niż ślizgowe .
po prostu powierzchnia kulek ma się nijak do powierzchni tulejki ( jaka by ona nie była ) .
trudniej jest z drugiej strony wykonać dokładne tulejki - stąd łożyska .
tak że - można i tak i tak .
pozdrawiam .
łamie - łamie

łożyska kulkowe ( liniowe ) zawsze będą mieć większą skłonność do drgań niż ślizgowe .
po prostu powierzchnia kulek ma się nijak do powierzchni tulejki ( jaka by ona nie była ) .
trudniej jest z drugiej strony wykonać dokładne tulejki - stąd łożyska .
tak że - można i tak i tak .
pozdrawiam .
Mane Tekel Fares
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
- poglady o czym ? Ze czyms takim nie powiem z jaka dokladnoscia wycina kółko w godzine.Natomiast ja na "maszynie" - moze wielkie słowa ,wycinam cos takiego w kilka sekundpavell pisze:to wałek giętki..i silniczek 200w... sprawdziłem.. to chyba łamie niektóre poglądy...

Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

-
raczej poglądy że jak ktoś wrzuca projekt czegoś podobnego i pyta czy da rade w tym aluminium frezować (wiadomo że nie z dokładnością do 0,01) to znajdzie się 5 osób co napisze :"ZAPOMNIJ!!! to się będzie gięło wszystko nie da rady ...najwyżej drewno nic twardszego" i doda a wrzeciono min. 1kW do tego drewna
masz racje że czas się liczy ale dla amatora co czasem potrzebuje 2 takie kółka to czekanie na ich obróbkę 40min to nie problem ( w końcu samo się to wycina)
ale ja także wole sztywniejsze maszyny
a że się da to wiem bo na szufladach tez męczyłem stal lekko nie było blacha 1mm na 2 razy ale obudowy robiło całkiem przyzwoicie i z wystarczającą dokładnością
masz racje że czas się liczy ale dla amatora co czasem potrzebuje 2 takie kółka to czekanie na ich obróbkę 40min to nie problem ( w końcu samo się to wycina)
ale ja także wole sztywniejsze maszyny

sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 15
zgadzam się z adam Fx... sam trafiłem na to forum parę dni temu i dowiedziałem się że takie rozwiązanie jest bee.. sądze że brakuje podziału maszyn na głównej stronie forum na:
- konstrukcje dla amatorów..(modelarzy, hobbystów itp.)
-konstrukcje profesjonalne..(dla "money-makers", czy do cięcia tytanu
)
takie rozwiązanie ułatwiło by dogadanie się elicie z nowymi użytkownikami forum.. a nie odsyłanie ich z niczym.. sam doświadczyłem na własnej skórze, że trudno uzyskać wiarygodne/jakiekolwiek informacje, w momencie kiedy obie strony mają inne wyobrażenie o potrzebach..
sam jestem modelarzem i chciałbym popracować w metalu... ale nie potrzebuje maszyny "z górnej półki", której koszta przekraczają czterokrotnie moje rzeczywiste zapotrzebowania.
pozdrowienia dla wszystkich którzy służyli mi pomocą
ps: a waszym zdaniem z jaką dokładnością wycina w metalu?
- konstrukcje dla amatorów..(modelarzy, hobbystów itp.)
-konstrukcje profesjonalne..(dla "money-makers", czy do cięcia tytanu

takie rozwiązanie ułatwiło by dogadanie się elicie z nowymi użytkownikami forum.. a nie odsyłanie ich z niczym.. sam doświadczyłem na własnej skórze, że trudno uzyskać wiarygodne/jakiekolwiek informacje, w momencie kiedy obie strony mają inne wyobrażenie o potrzebach..
sam jestem modelarzem i chciałbym popracować w metalu... ale nie potrzebuje maszyny "z górnej półki", której koszta przekraczają czterokrotnie moje rzeczywiste zapotrzebowania.
pozdrowienia dla wszystkich którzy służyli mi pomocą

ps: a waszym zdaniem z jaką dokładnością wycina w metalu?