marek żebrowski pisze:mam zastrzeżenie tylko co do użytego materiału , powinien być brąz
Słuszna uwaga i zdaję sobie sprawę z tego.
Dzisiaj zacząłem dorabiać "system" kasowania luzu na dzielonej nakrętce. Zdjęcia z budowy dodam jak skończę i przetestuję ten system (szkoda że nie jaskółczy ogonek). Nastawiony jestem optymistycznie ale czas pokaże.
Zdobyłem też blachę stalową o grubości 15mm i wymiarze 400x400mm którą wykorzystam jako bazę pod korpus wytaczarki (czyli mój wrzeciennik), bazę tą przymocuję do łoża. Korpus do bazy skręcony będzie na 4 śrubach.
Pomału muszę zastanawiać się nad miejscem w garażu pod to "ustrojstwo" (bo w garażu wszystko wydaje się być potrzebne (wiecie co mam na myśli

)).
22.06.2011
Kilka zdjęć z postępów.
Krawędzie postaram się dopracować (frezarka lub magnesówka ale to w wolnym czasie w pracy).
Gdyby coś wymagało wyjaśnień, chętnie postaram się wszystko opisać.
[ Dodano: 2011-09-12, 19:51 ]
12.09.2011
Kilka zdjęć z postępów (po dość długiej przerwie).
[ Dodano: 2011-09-20, 20:24 ]
Kolejne etapy pracy (20.09.2011) :
Rama gotowa (trzeba dopracować parę detali)
Pierwsze przymiarki
Ciekawe czy da się potem wyosiować, czekam na podpowiedzi.
[ Dodano: 2011-10-05, 21:01 ]
05.10.2011
Kolejne postępy.
Po dokładniejszym obspawaniu i owierceniu (konieczne było też skrócenie) przyszła pora na malowanie:
Zielony (efekt młotkowy):
Rozebrałem też skrzynkę:
Konieczne będzie przerobienie jednego z wałków (do napędu śruby pociągowej suportu) oraz przeniesienie napędu na drugą stronę "maszynki" (nie wiem czy za pomocą łańcuszka, czy paska zębatego <-- raczej to rozwiązanie). Wymienić też trzeba łożyska wałka (obecne uległy degradacji "korozja").
[ Dodano: 2011-10-06, 16:17 ]
06.10.2011
W oczekiwaniu na nowe łożyska coś powstało (imak i jego mocowanie):
[ Dodano: 2011-10-07, 16:52 ]
07.10.2011
Napęd ze skrzynki "przeciągnę na drugą stronę" za pomocą kół i pasków zębatych.
Co do nawrotnicy nie mam jeszcze sprecyzowanych planów. Zastanawiam się nad jednym z trzech rozwiązań (to na drugim rysunku jest efektowne, można by było tam zastosować trzy koła zębate stożkowe np. z satelit mostu).
Zakupić muszę listwę zębatą, jeszcze nie wiem jaki moduł wybrać (myślę o II lub więcej).
[ Dodano: 2011-10-17, 22:05 ]
17.10.2011
Łożyska do skrzynki zakupione.
Listwa zębata (już ją owierciłem

) i koła zębate dotarły (ku mojemu zaskoczeniu bardzo szybko, 1 dzień).
Wybrałem listwę zębatą o module 2. Po listwie będzie poruszało się koło o 14-stu zębach i tym samym module oczywiście. Z tym kołem połączone będzie drugie (większe) o 56-ciu zębach i module 1,5. To koło będzie napędzane z koła o 14-stu zębach i module 1,5. To mi da przełożenie i dodatkowo odwróci odpowiednio kierunek przejazdu.
W wolnej chwili postaram się skonstruować skrzynkę suportową (rysunki na papierze milimetrowym powstają - choć modernizuje je co jakiś czas).
A tu przedstawiam proces (trwający trzy dni) ręcznego szlifowania łoża za pomocą kamieni ściernych, skrobaka, pilników, szlifierka kątowa też była w użyciu.
Oczywiście co jakiś czas przykładany był przymiar.
Na dwóch odcinkach ok 1mb (łoże - podpory pod prowadnice) po szlifowaniu dokonałem 36 pomiarów (suwmiarką cyfrową względem przymiaru) na obu podporach (po 18 punktów pomiarowych na podporze) oraz względem ich samych (zachowanie liniowości na płaszczyźnie).
Policzyłem średnią odchyłkę między tymi punktami, wyszło 0,08mm. Nie wiem czy to zadowalający wynik ?
[ Dodano: 2011-10-20, 19:32 ]
20.10.2011
Dzisiaj udało mi się dorobić mocowanie silnika.
A to dane silnika:
Trzeba będzie dorobić jeszcze "zgrabny" napinacz.
[ Dodano: 2011-11-02, 17:14 ]
2.11.2011
Dziś powstał szkielet skrzynki suportowej:
Do budowy wykorzystałem:
dwie blachy (każda o grubości 15 i wymiarach 264x180),
dwa ceowniki 100x180 (odpowiednio obcięte, obwiercone i nagwintowane),
Obie blachy skręcone zostały do ceowników.
Do blach z obu stron przykręcone zostały łożyska w obudowach F201 (w sumie 4 szt.)
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie ponieważ "nie miałem jak" wykonać otworów pod łożyska.
Konstrukcja jest stabilna. Dorobić muszę dwa wałki.