DrAZenie gwintu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 6
DrAZenie gwintu
Witam wszystkich na Forum. Jestem świeżym operatorem drążarki wgłębnej i spotkałem się z takim problemem chciałem wydrążyć gwint od czoła wypychacza ale jego długość nie pozwala go zamocować pionowo . Czy można przestawić sposób orbitowania drążarki w osiach Y-Z lub X-Z . Jak wykonać taki gwint orbitując ? Proszę o wszelkie wskazówki pozdrawiam Krys.ba
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
-
- Posty w temacie: 3
Zależy o jaki gwint chodzi, jeżeli jesteś w stanie zaopatrzyć się w elektrodę (kupioną lub dorobioną), mocujesz poziomo wypychacz (jakie fi?) i w specjalnym (dorobionym) uchwycie poziomo elektrodę. Drążenie boczne z oscylacją w osi Z. W niektórych przypadkach dziwnych gwintów zostaje tylko metoda pionowa ze skręceniem osi C (elektroda frezowana lub toczona).
-
- Posty w temacie: 3
Widziałem na YT taką drążarkę o której piszesz, no nie jestem pewien czy na niej sie da. Maszyna musiała by mieć taki cykl lub podobny cykl trzeba by zmodyfikować. W moim zakładzie mamy Agie Hyperspark i kolega twierdzi że bez problemu to można wykonać ale na nowszej maszynie. Gdy kiedyś pracowałem na Maho Hansen 750 gwint bez problemu wychodził w cyklu pionowym. Pełna głębokość minus szczelina iskrowa, korekcja z elektrody i otwór (najlepiej przelotowy) wykonany minimalnie większy niż elektroda. Akurat wtedy nie drążyłem gwintów w osiach XY ale drążenia, półek, kanałków, napisów bokiem zdarzało się często a to już mały krok do gwintu.
Musisz wiedzieć czy możesz zmienić główną oś drążenia w maszynie czy tylko główną jest Z.
Jeżeli drążyłeś na swojej maszynie bokiem, cokolwiek, to i gwint wyjdzie.
A jaki to ma być gwint, jak głęboko, przelotowy czy nie?
Musisz wiedzieć czy możesz zmienić główną oś drążenia w maszynie czy tylko główną jest Z.
Jeżeli drążyłeś na swojej maszynie bokiem, cokolwiek, to i gwint wyjdzie.
A jaki to ma być gwint, jak głęboko, przelotowy czy nie?
-
Dzięki za odpowiedzi. Na mojej maszynie raczej nie da się zmienić tej osi głównej a tak poza tym to doszedłem do wniosków, że jeśli jest bardzo długi wypychacz (formy wtryskowe ) to i tak bokiem gwintu nie wydrążę bo nie zmieści się w wannie obrabiarki , Czy może ktoś z was zajmuje się formami wtryskowymi ? macie podobne zadania do wykonania przez drążenie ? Jarasnet wytłumacz mi proszę jak obliczać szczelinę iskrową ? Moja obrabiarka podczas ustalania parametrów drążenia sama sugeruje mi wielkość pomniejszenia elektrody do zadanych wartości
Niestety moje szkolenie obejmowało tylko sposób obsługi bez wszelkich porad praktycznych dlatego mam braki teoretyczne potrzebne mi abym dobrze wykonywał swoje zadania

-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
-
To nie chodzi o samo wykonanie gwintu
Potrafię go wykonać przez orbitowanie pomniejszoną elektrodą jak i również z zastosowaniem funkcji 4D
tylko o sposoby radzenia sobie z problemami. Czasami jedna mała porada może otworzycz oczy na nowe podejście do problemu. No ale wszystkie fora raczej są takie same i często zamiast pomocy otrzymuje się kubeł zimnej wody, w dzisiejszych czasach wszyscy ze zobą rywalizują i tylko nieliczni są zdolni do bezinteresownej pomocy, i może jeszcze zdaży się ,że ktoś uchyli rąbek swoich fachowych rad jak np jarasnet