Cześć,
Zaczynam przygodę ze spawaniem metodą MAG i proszę o pomoc w odpowiedzi na kilka pytań.
1. Jak pozbyć się tworzenia się kropli na końcu drutu na koniec spawania?
2. Do czego służy opcja upalenie drutu
3. Czy tabela ustawień parametrów spawania jest różna dla każdego modelu spawarki (producenta). Znalazłem w sieci kilka tabelek i każda podaje inne parametry (choć zbliżone). Czy zważywszy na to można przyjąć z grubsza 40 A na 1mm grubości blachy. Może macie jakąś sprawdzoną tabelkę ustawień wstępnych?
4. Jeśli na rysunku mamy spoinę pachwinową wymiar a np. 4 mm, to czy parametry spawarki ustawiać tak jak do spawania blachy grubości 4 mm?
5. Jak podczas spawania pachwin utrzymać wymagany wymiar a? trasować sobie linie na obu blachach i trzymać spoinę między nimi?
metoda MAG kilka pytań
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Re: metoda MAG kilka pytań
1.za duży prąd/zbyt mały posuw drutuJanek100 pisze:Cześć,
Zaczynam przygodę ze spawaniem metodą MAG i proszę o pomoc w odpowiedzi na kilka pytań.
1. Jak pozbyć się tworzenia się kropli na końcu drutu na koniec spawania?
2. Do czego służy opcja upalenie drutu
3. Czy tabela ustawień parametrów spawania jest różna dla każdego modelu spawarki (producenta). Znalazłem w sieci kilka tabelek i każda podaje inne parametry (choć zbliżone). Czy zważywszy na to można przyjąć z grubsza 40 A na 1mm grubości blachy. Może macie jakąś sprawdzoną tabelkę ustawień wstępnych?
4. Jeśli na rysunku mamy spoinę pachwinową wymiar a np. 4 mm, to czy parametry spawarki ustawiać tak jak do spawania blachy grubości 4 mm?
5. Jak podczas spawania pachwin utrzymać wymagany wymiar a? trasować sobie linie na obu blachach i trzymać spoinę między nimi?
2.?
3.spawarkę ustawiam na słuch, ma ładnie bzyczeć,
jeśli odpycha ci drut i pryska to masz zadurzy posuw , zbyt prąd, a jak zostają krople na końcówce drutu
4.rozchodzi się o grubość spoiny?Grubość spoiny -jest to wysokość trójkąta wpisanego w przekrój poprzeczny.parametry ustawiasz do materiały,tzn w celu uzyskania przetopu i ładnego lica
5.kwestia wyczucia, jak nie chcesz wyjechać za bardzo możesz wspomóc się liniami białego korektora, trasowanie i flamastry raczej odpadają(osobiście ich nie zauważam)
ale pospawasz trochę godzin i będziesz ładnie kładł spoinę na dł 1m
mam nadzieję że pomogłem