Profilometr - silnik

Dyskusje dotyczące pomiarów, narzędzi pomiarowych stosowanych przy obróbce ręcznej i maszynowej.

Autor tematu
Nawrot12
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5

Profilometr - silnik

Post napisał: Nawrot12 » 20 maja 2006, 11:50

Witam

Mam do wykonania projekt przyrządu do pomiaru profilu wałka i mam problem ze znalezieniem odpowiedniego silnika (najlepiej z przekładnią)

Chcę w projekcie wykorzystać układ napędowy z drukarki HP7260, ale muszę do tego dobrać silnik z przekładnią.

Średnica wałka powinna być około 1 - 1,5mm.

Dokładność przyrządu 0,005mm.
Zakres pomiarowy 200mm

Proszę też o wyjąśnienie jak zrobić żeby silnik pracował tak jak w drukarce - że dojedzie do jednego końca i wraca.

Z góry uprzedzam, że nie znam się na elektronice więc jeśli coś chceci mi wytłumaczyć to proszę o używanie zrozumiałego języka.

Pozdrawiam
Marcin

Tagi:

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: pukury » 20 maja 2006, 12:32

witam !! chętnie bym Ci pomógł , ale dość niejasno opisałeś problem .średnica wałka 1mm - którego ? tego co będzie badany ? . czy ma się on ( wałek ) obracać - czy nie ? . z jaką prędkością ma się przesuwać czujnik pomiarowy ( jaki ? ) . a co oznacza - dokładność 0.005 ? . opisz dokładniej problem to napewno ktoś Ci pomoże . a najlepiej narysuj ( szkic ) co i jak . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

anoda
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2

Post napisał: anoda » 20 maja 2006, 12:46

Profilometr to jest ( na pewno był) przyrząd do pomiaru zarysu powiierzchni- pomiar chropowatośći. Zasada działania - (mniej więcej) jak starego gramofonu igła przesuwa się po powierzchni badanej ( w gramofonie - płycie). Sygnał z końcówki pomiarowej ( igły adaptera) po wzmocnieniu jest zapisywany na taśmie papierowej. Kalibrowanie toru pomiarowego na podstawie wzorców chropowatości. Przesuwanie końcówki pomiarowej dosyć wolne- kilka cm/min. Przetwornik chyba indukcyjny.Literatura - Poradnik Metrologa Warsztatowego .
Pozdrawiam

Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 20 maja 2006, 12:49

witam !! ha ! ale czy o to chodzi ? :lol: . ps . interesujące jest również to - jakie są luzy w mechanice od drukarki i jak się one mają do dokładności - 0.005 mm ? . oraz czy będzie dokonywany pomiar wałka o średnicy 1mm długości 200mm ?
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Nawrot12

Post napisał: Nawrot12 » 20 maja 2006, 13:28

Mierzony wał ma średnicę 700mm
Czujnik indukcyjny TESA

Znalazłem stronę firmy Mabuchi motor i chyba wezmę jakiś ich silnik, ale jeśli możecie coś innego zaproponować to chętnie rozważę wasze propozycje.

Średnica 1mm to chodzi o średnicę wałka "wyjściowego" silnika. Mabuchi ma od 1,5 do 2mm.
Silnik naturalnie powinien obracać się wolno aby dokładnie dokonać pomiaru z dokładnością 0,005mm.

pukury
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: pukury » 20 maja 2006, 13:46

witam !! no tośmy się dogadali ! :lol: . czy silniki o których piszesz są już z przekładnią ? . mam jakiś taki silnik z dość sporym przełożeniem , mogę Ci go wysłac za zwrot kosztów przesyłki - jest mi zbędny . co do Srednicy ośki to można coś pomyśleć . a żeby jeździlo prawo - lewo to wystarczą dwie krańcówki i przekażnik . pozdrawiam !!
Mane Tekel Fares

Autor tematu
Nawrot12

Post napisał: Nawrot12 » 20 maja 2006, 17:04

Potrzebuję tylko zrobić projekt, samego przyrządu nie będę konstruował.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 20 maja 2006, 18:43

tak czytam i nie wiem co ty chcesz. czy silnik z przekladnia fizycznie w rekach czy namiary na producenta lub dystrybutora aby uzyc na papierze cos znormalizowanego.
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 8
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 20 maja 2006, 19:39

Hommel Verke kosztuje cos w granicach 15 tys zł, zaleznie od modelu.
Pomiar średnicy nie ma tu znaczenia, bo glowica profilometru w kształcie iglicy ma średnicę w zakresie pomiarowym. Długość odcinka badanego zwykle nie przekracza 2 mm, dlatego nie wiem o co chodzi z tym zakresem pomiarowym.
czyzby mialo badać falistośc powierzchni na odcinku 200 mm ? A nawet jeśli, kto go bedzie trzymał w jednej pozycji przez kilka minut ?
ten na 2 mm trzyma się na powierzchni przez 30 sekund i jest problem żeby nie zrobić błędu - chociażby lekkie mrugnięcie okiem, dlatego przeprowadza się kilka pomiarów i wyciaga średnią plus pole błędu pomiarowego.
może mnie ktoś oświecić ?
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Autor tematu
Nawrot12

Post napisał: Nawrot12 » 20 maja 2006, 19:43

ERNEST KUCZEK pisze:tak czytam i nie wiem co ty chcesz. czy silnik z przekladnia fizycznie w rekach czy namiary na producenta lub dystrybutora aby uzyc na papierze cos znormalizowanego.
Potrzebuję na papierze użyć coś znormalizowanego

bartuss1 pisze:Hommel Verke kosztuje cos w granicach 15 tys zł, zaleznie od modelu.
Pomiar średnicy nie ma tu znaczenia, bo glowica profilometru w kształcie iglicy ma średnicę w zakresie pomiarowym. Długość odcinka badanego zwykle nie przekracza 2 mm, dlatego nie wiem o co chodzi z tym zakresem pomiarowym.
czyzby mialo badać falistośc powierzchni na odcinku 200 mm ? A nawet jeśli, kto go bedzie trzymał w jednej pozycji przez kilka minut ?
ten na 2 mm trzyma się na powierzchni przez 30 sekund i jest problem żeby nie zrobić błędu - chociażby lekkie mrugnięcie okiem, dlatego przeprowadza się kilka pomiarów i wyciaga średnią plus pole błędu pomiarowego.
może mnie ktoś oświecić ?
Mam taki temat projektu, sam sobie tego nie wymyśliłem - pomiar przyrządu do pomiaru profili wałków (fi700) na długości 200mm.

Do pomiaru chcę zastosować czujnik np. indukcyjny, napęd zapożyczę z drukarki i pozostaje tylko silnik (chyba wezmę coś ze strony Mabuchi Motor).

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pomiary, Kalibracja, Narzędzia Pomiarowe”