Prośba o opinię

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
mostry
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2

Prośba o opinię

Post napisał: mostry » 09 paź 2009, 20:10

Witam mam prośbę o opinię nt. małego, prostego ploterka cnc dostępnego na allegro:
ploter cnc
Urządzenie miało by służyć głównie do frezowania małych detali z PVC spienionego, do zastosowania w modelarstwie-czyli prace hobbystyczne.
Cena jest kusząca. Samodzielne wykonanie wyjdzie podobnie cenowo ale efektu nie jestem pewien :)
A może ktoś miał styczność z tymi maszynkami, firma jakiś czas to wystawia się na allegro.
I jeszcze pytanie czy program STEP2CNC nada się do obsługi tego ploterka?

dzięki za opinie i pozdrawiam.

Tagi:

GGG
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3

Post napisał: GGG » 09 paź 2009, 21:37

Kolego mostry
Temat poruszany, dam przyjacielska radę nie bądź "frajer".
a STEP2CNC da sobie radę:)

Awatar użytkownika

KAJOS
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: KAJOS » 09 paź 2009, 21:44

Żeby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu.

Obrazek

Autor tematu
mostry
Posty w temacie: 2

Post napisał: mostry » 09 paź 2009, 21:58

GGG pisze:Kolego mostry
Temat poruszany, dam przyjacielska radę nie bądź "frajer".
Dzięki za radę, ale czy mógłbyś rozwinąć temat co nie tak z tym ploterkiem, ze nie nadaje się do hobbystycznego zastosowania?
Szukałem na forum info o tej firmie ale nie mogłem znaleźć żadnych opinii- dlatego to pytanie.

GGG

Post napisał: GGG » 10 paź 2009, 08:31

Przepraszam ,że tak "krótko" .
Podobne konstrukcje (może i ta) były już na forum omawiane -sądzisz, że cena jest kusząca hmm dodaj proste pc oraz jakieś tam elektrowrzeciono średniej marki i wyjdzie 5500zł .
Zdecydowanie za te pieniądze jesteś w stanie zrobić coś znacznie lepszego a ploterek z aukcji posłużyć moze do rysowania pisakiem bo sztywność konstrukcji pozostawia wiele do życzenia, konstrukcja opiera sie o prowadzenie na wałkach niepodpartych , ruchomej bramie napedzanej 1 śrubą pociągową itd napisze krotko ta maszyna nie posiada żadnego atutu (w moich oczach)Chociazby tutaj o ruchomej bramie napedzanej 1 śrubą a jaka fala krytyki:)
https://www.cnc.info.pl/topics60/ploter ... htm#123408

pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: pltmaxnc » 10 paź 2009, 10:17

mostry
To wcale nie jest zly wybór - chyba najlepszy z oferowanych aktualnie prostych ploterków.
Oczywiście zawsze można budować samemu i być może to będzie taniej, lepiej a może gorzej. Wszystko zależy od Twoich możliwości wykonawczych i ilosci poświęconego czasu.
Kupując ten ploterek dostajesz gotowe do pracy urzadzenie spelniające Twoje oczekiwania, z pewnością wystarczy do prac o których wspominasz w pierwszym poście.
Sprzedajacy PC-cnc od wielu lat produkuje podobne urządzenia w rozsądnych cenach i wie co robi.
Koledzy z forum są zagorzalymi entuzjastami CNC , często wystarczy im satysfakcja jaką daje samodzielne konstruowanie a ponieważ dążą do idealu , zawsze znajdą coś nie tak u innych .

MateuszZ
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: MateuszZ » 17 paź 2009, 03:47

Witam :)

Od jakiegos czasu podczytuje forum, bo chce kupic prosta frezarke :roll:

Maszyne pokazana w pierwszym linku tez rozwazalem, ale ... no wlasnie :???:

"konkurencja" w tej klasie cenowej to n.p.:

IT

czy:

DE

W swoim przypadku nie licze sterownika, bo sobie go zrobie :smile: czy oprogramowania, bo PCNC dosowe jest darmowe ...

Zastosowanie - wycinanki w ABS (obudowy) i wiercenie otworow w aluminiowych radiatorach.

Gdybym mogl prosic o opinie o tych dwoch maszynach z ebay, to chetnie poslucham :idea:

Pozdrawiam serdecznie,
Mateusz.

miloo
Kontakt:

Post napisał: miloo » 17 paź 2009, 07:48

GGG pisze:Zdecydowanie za te pieniądze jesteś w stanie zrobić coś znacznie lepszego a ploterek z aukcji posłużyć moze do rysowania pisakiem bo sztywność konstrukcji pozostawia wiele do życzenia, konstrukcja opiera sie o prowadzenie na wałkach niepodpartych , ruchomej bramie napedzanej 1 śrubą pociągową itd napisze krotko ta maszyna nie posiada żadnego atutu (w moich oczach)Chociazby tutaj o ruchomej bramie napedzanej 1 śrubą a jaka fala krytyki:)

Nie zgadzam się z tą opinią. Podstawowe pytanie czy kolega GGG widział kiedykolwiek maszynę z bliska podczas pracy?
Ja widziałem tą maszynę bo kupowałem u Pana Pyffla elektronikę sterującą. Widziałem jak pracuje itp... wg mnie ładnie wykonana i spełnia wszystkie założenia do których ją zbudowano, widziałem bardzo ładne elementy na niej wykonane. Do celów modelarskich jak najbardziej OK.

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 17 paź 2009, 15:47

czy spełnia założenia czy nie - pewnie spełnia.
Czy jest ładna - kwestia gustu - ale załózmy, że jest.
Faktem jest, że w tego typu maszynkach robiąc kopię na podstawie zdjęcia + dokładając niewiele od siebie (modyfikacja-usprawnienie) schodzi się z kosztami do połowy wartości. I mówię tu nie o samych materiałach a o kompletnym zleceniu wykonania wszystkich części a poskładaniu tylko wszystkiego przez siebie. Zreszta poskładanie też można zlecić.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

GGG

Post napisał: GGG » 17 paź 2009, 18:36

Zaczyna się tu "bicie piany " ale odpowiem : nie chodzi o to, że czy widziałem czy nie widziałem (a nie widziałem) trzeba sobie zadać( ja zadałem) pytanie :czy bym sobie to kupił za 5k zł ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”