Zadanie - Belka z obciążeniem trójkątnym-Mechanika.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Zadanie - Belka z obciążeniem trójkątnym-Mechanika.
Witam,
Cos α 60*=½
Sin α 60*= (3^1/2)/2 ≈ 0,86
ΣFix=Rax+F1*Cos α 60=0
Rax+8*0,86=0
Rax=- 4,330 (dlaczego jest z "-" ??)
Jak ułożyć ΣFiy ,Jakie tam siły działają??
Czy to wszystkie siły które działają po osi X ??
Mib=Q*4/3L-Rax*L-F1y*L/2+F2*L-M2-M1 -Czy te momenty są dobrze ?
Jakie siły będą działały po osi Y i jak ?. Chciałbym to zrozumieć. Niby proste Ale... Jak patrzeć na te siły?? które są do czego? Są jakieś programy które pomogą zrozumieć jak te wzory się układa ?
Pozdrawiam, S.
Cos α 60*=½
Sin α 60*= (3^1/2)/2 ≈ 0,86
ΣFix=Rax+F1*Cos α 60=0
Rax+8*0,86=0
Jak ułożyć ΣFiy ,Jakie tam siły działają??
Czy to wszystkie siły które działają po osi X ??
Mib=Q*4/3L-Rax*L-F1y*L/2+F2*L-M2-M1 -Czy te momenty są dobrze ?
Jakie siły będą działały po osi Y i jak ?. Chciałbym to zrozumieć. Niby proste Ale... Jak patrzeć na te siły?? które są do czego? Są jakieś programy które pomogą zrozumieć jak te wzory się układa ?
Pozdrawiam, S.
- Załączniki
-
- sila_1551.jpg (11.76 KiB) Przejrzano 1476 razy
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
i ty myslisz, ze jak tu przyleziesz, bez przywitania wywalisz cale zadanie to ktos bedzie tak glupi aby to wszystko za ciebie zrobic? moze jeszcze na czysto przepisac i zaniesc do wykladowcy abys nie musial trzezwiec nastepnego dnia i dalej balowac z kolegami?
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.
-
"Kolego" nie oczekuje od ciebie że będziesz aż Taki miły aby na czysto to przepisywać i zanosić za mnie do wykładowcy, to zadanie robię dla siebie, ale czy musisz być taki podły i zakładać z góry że że mnie LEŃ i PIJAK. Chce to zrozumieć, a nie wiem jak te siły idą jak układa się ten wzór. Nie liczę na rozwiązanie zadania na tym forum,Draco pisze:i ty myslisz, ze jak tu przyleziesz, bez przywitania wywalisz cale zadanie to ktos bedzie tak glupi aby to wszystko za ciebie zrobic? moze jeszcze na czysto przepisac i zaniesc do wykladowcy abys nie musial trzezwiec nastepnego dnia i dalej balowac z kolegami?
Pozdrawiam, S.
P.S Wykładowca po prostu to wyłożył, I wyłożył chusteczkę na wszystko.
[ Dodano: 2009-03-29, 18:50 ]
Tytuł jak byś mógł tylko podać to będę wiedział jak ją znaleźć.pltmaxnc pisze:Co pewien czas pojawiają się posty od różnych "leniwców" którym się nie chce zajrzeć do przyslowiowej książki, wolą umieścić zadanie na kilku forach i czekać aż się trafi frajer który odwali za nich robotę.
Czy kol. moderator może korzystać z kosza przy tego typu postach.
-
kolego, poczytaj troche to forum a zobaczysz, ze takich jak ty jest tu codziennie kilku. zadnemu z was nie chcialo sie nawet zaczac zadania abysmy mogli pomoc w dalszym jego rozwiazywaniu. byly tu bardzo nieliczne wyjatki osob ktore troche sie przylozyly i dostaly podpowiedzi. jesli nic nie zrobisz to nie masz tu nawet po co zagladac...
-
ΣFix=Rax+F1*Cos α 60Draco pisze:kolego, poczytaj troche to forum a zobaczysz, ze takich jak ty jest tu codziennie kilku. zadnemu z was nie chcialo sie nawet zaczac zadania abysmy mogli pomoc w dalszym jego rozwiazywaniu. byly tu bardzo nieliczne wyjatki osob ktore troche sie przylozyly i dostaly podpowiedzi. jesli nic nie zrobisz to nie masz tu nawet po co zagladac...
Rax+8*0,86=0
Czy podpory Rax i Rbx będą też działały na oś Y ?
i Jak znaleźć Rbx ?? Siła F2 będzie miała znaczenie tylko we wzorze ΣFiy i domyślam się że będzie z wartością ujemną bo idzie od dołu.
Momenty w sumie momentów M1 i M2 Będą tez z wartością ujemną.
Nie wiem co jeszcze dopowiedzieć.
-
- Posty w temacie: 2
"-" wychodzące jako wynik obliczenia reakcji świadczy o tym, że zwrot reakcji jest przeciwny do założonego.
W Twoim przypadku wychodzi, że Rax jest przeciwne do zwrotu siły F1x (czy składowej siły F1 działającej w osi OX)
Reakcje (tak ogólnie) będą działały w osi OY a dokładniej ich składowe tej osi czyli Ray, Rby a napewno nie Rax, Rbx.
No dobrze...początek kolega zrobił ale mimo wszystko niedokładnie.
1. Kierunki i znaki z tym związane rozpatrywania sił i momentów są umowne.
Czy siła F2 będzie dodatnia czy ujemna zależy od przyjętego przez kolegę układu współrzędnych, który zdecydowanie polecałbym zaznaczyć i później konsekwentnie się tego układu trzymać.
W Twoim przypadku wychodzi, że Rax jest przeciwne do zwrotu siły F1x (czy składowej siły F1 działającej w osi OX)
Reakcje (tak ogólnie) będą działały w osi OY a dokładniej ich składowe tej osi czyli Ray, Rby a napewno nie Rax, Rbx.
No dobrze...początek kolega zrobił ale mimo wszystko niedokładnie.
1. Kierunki i znaki z tym związane rozpatrywania sił i momentów są umowne.
Czy siła F2 będzie dodatnia czy ujemna zależy od przyjętego przez kolegę układu współrzędnych, który zdecydowanie polecałbym zaznaczyć i później konsekwentnie się tego układu trzymać.
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Posty w temacie: 1
Nie dziwię się irytacji Draco... Bo nawet gdyby chciał pomóc to nie może. Kol. Foss4 prędzej czy pózniej wzory opanuje, policzyć będzie mógł, takie i inne.
A kol Draco? Strasznie frustrujace.
Któryś z uczestników miał w podpisie coś o wiedzy, która dużego uczy pokory a małego nadyma... czy coś takiego.
A to królewskie ...MY! pewnie OSOBĄ SWOJĄ?
Któryś z uczestników miał w podpisie coś o wiedzy, która dużego uczy pokory a małego nadyma... czy coś takiego.
Pasjonat
-
ma555rek pisze:Nie dziwię się irytacji Draco... Bo nawet gdyby chciał pomóc to nie może. Kol. Foss4 prędzej czy pózniej wzory opanuje, policzyć będzie mógł, takie i inne.
i to pisze ktos kto nawet nie ma odwagi przyznac sie skad jest... swoja droga, nauczenie sie kilku wzrowo na pamiec nie jest problemem. najwazniejsze aby ktos potrafil je wykorzystac.ma555rek pisze:Skąd: nie ważne
-
- Posty w temacie: 2
może tak:
wkurzają wszystkich ludzie co chcą aby za nich zadania rozwiązywać sposobem:
"klepnąć w internet i po 5 min mam rozwiązanie - po co mam myśleć".
takie podejście mnie też mocno wkurza bo z takimi inżynierami mam doczynienia codzień i muszę z nimi rywalizować, i muszę się przed nimi tłumaczyć...
...ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka i nie oceniajmy zbyt pochopnie.
nawet głupie belki wcale nie są przystepnie wyjaśnione w literaturze.
jeśli są skomplikowane przykłady to nie ma wyjaśnień jak zwrot reakcji przyjąć...itp...itd..Konia z rzędem temu co na studiach nigdy nie musiał szukać wiedzy, literatury itp.
Na forum pytanie typu: "Jaki silnik do plotera?", "jakie płytki do toczenia?", "Jaka szczotka do zamiatania wiórów?" - nikogo nie zraża mimo tego, że pada setny raz i łatwo znaleźć odpowiedż.
mimo tego, że się z kolegiem ma555rek kłóciłem (ba... wyzywałem
) niedawnymi czasy.. to rozumiem o co mu chodzi i sie z nim zgadzam
wkurzają wszystkich ludzie co chcą aby za nich zadania rozwiązywać sposobem:
"klepnąć w internet i po 5 min mam rozwiązanie - po co mam myśleć".
takie podejście mnie też mocno wkurza bo z takimi inżynierami mam doczynienia codzień i muszę z nimi rywalizować, i muszę się przed nimi tłumaczyć...
...ale nie wrzucajmy wszystkich do jednego worka i nie oceniajmy zbyt pochopnie.
nawet głupie belki wcale nie są przystepnie wyjaśnione w literaturze.
jeśli są skomplikowane przykłady to nie ma wyjaśnień jak zwrot reakcji przyjąć...itp...itd..Konia z rzędem temu co na studiach nigdy nie musiał szukać wiedzy, literatury itp.
Na forum pytanie typu: "Jaki silnik do plotera?", "jakie płytki do toczenia?", "Jaka szczotka do zamiatania wiórów?" - nikogo nie zraża mimo tego, że pada setny raz i łatwo znaleźć odpowiedż.
mimo tego, że się z kolegiem ma555rek kłóciłem (ba... wyzywałem

sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej